Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Ortadoğu'da tansiyon zirvede! Hamaney 'İsrail tokat yiyecek' dedi, IDF alarma geçti: Yedek askerler göreve çağrıldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2024 08:37

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Dünya ise İran'ın atacağı adıma kilitlenmiş durumda. İsrail'in Devrim Muhafızları'nı hedef alan saldırısının ardından Tahran'dan yeni bir tehdit geldi. İran lideri Hamaney, 'İsrail tokat yiyecek' diyerek saldırının cevapsız kalmayacağını ilan etti. Saldırı bekleyen IDF ise adeta alarma geçmiş durumda. Yedek askerleri göreve çağıran ordu,  hava savunma sistemlerini güçlendirmeye karar verdi. Bu da İsrail'in misillemeyi bir hava saldırısı olarak beklediğini gözler önüne serdi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Netanyahu'dan İran'a tehdit

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası güvenlik kabinesi toplantısında açıklamalarda bulundu.

İran’ın İsrail’e yönelik tehditlerine değinen Netanyahu, "İran yıllardır doğrudan ya da vekilleri aracılığıyla bize karşı hareket ediyor. Bu nedenle İsrail de İran'a ve vekillerine karşı hem savunma hem de saldırı amaçlı hareket ediyor. Kendimizi nasıl savunacağımızı biliyoruz ve basit bir ilkeye göre hareket edeceğiz: bize zarar verenlere ya da zarar vermeyi planlayanlara biz de zarar vereceğiz” dedi.

Biden, Netanyahu ile görüştü
Biden, Netanyahu ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, “İnsani yardım çalışanlarına yönelik saldırılar ve genel insani durum kabul edilemez” dedi.

 Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “İki lider Gazze'deki durumu ele aldı. Başkan Biden insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların ve genel insani durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı” denildi.

Biden’ın İsrail'in sivillerin zarar görmesi ve yardım çalışanlarının güvenliği için somut adımlar atması gerektiğini Netanyahu’ua ilettiği ifade edilen açıklamada, Biden’ın ABD'nin Gazze'ye ilişkin politikasının İsrail'in bu adımları atmasına bağlı olduğunu açıkça ifade ettiği aktarıldı.

Biden, Netanyahu’ya müzakerecileri yetkilendirmeye çağırdı

Biden’ın görüşmede insani durumun istikrara kavuşturulması, iyileştirilmesi ve masum sivillerin korunması için acil bir ateşkesin şart olduğunun altını çizdiği ifade edilen açıklamada, “Başbakan'ı rehinelerin eve getirilmesi için gecikmeksizin bir anlaşmaya varmaları konusunda müzakerecilerini yetkilendirmeye çağırdı. İki lider ayrıca İran'ın İsrail ve halkına yönelik açık tehditlerini de ele aldı. Başkan Biden, ABD'nin bu tehditler karşısında İsrail'i güçlü bir şekilde desteklediğini açıkça ifade etti” denildi.

Biden ve Netanyahu arasındaki görüşmenin 30 dakikadan az sürdüğü bildirildi.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda: İsrail-Polonya ilişkilerinde en büyük problem, İsrail Büyükelçisi

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, İsrail'in Gazze'de Polonya vatandaşı Damian Sobol'un da aralarında bulunduğu 7 uluslararası yardım görevlisini öldürdüğü saldırıya yönelik yaptığı açıklamayla tepki çeken İsrail'in Varşova Büyükelçisi Jakow Liwne'nin İsrail-Polonya ilişkilerinde en büyük problem olduğunu ifade etti. Duda ayrıca, İsrail'in saldırıda hayatını kaybeden Polonyalının ailesine tazminat ödemesi çağrısında bulundu.

Filistin Çocuk Günü’nde Batı Şeria’daki Filistinlilerden oturma eylemi

İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde Filistin Çocuk Günü için bir araya gelen Filistinliler, çocuklara yönelik katliamların durdurulması çağrısı yaparak oturma eylemi düzenledi.

İsrail İran'ın saldırısına hazırlanıyor: Tahran yarın harekete geçerse şaşırmam

Eski İsrail istihbarat şefi Amos Yadlin, İran'ın, İran Kudüs Günü'nün son Cuma günü olan bu Cuma günü, Şam saldırısına doğrudan ya da vekil aracılığıyla yanıt vermeyi seçebileceğini söyledi.


'İran yarın harekete geçerse şaşırmayacağım. Panik yapmayın. Barınaklara koşmayın' diyen Yadlin, İsrail'in hava savunma sistemlerine atıfta bulundu.


CIA'in ise İsrail'i İran'ın önümüzdeki 48 saat içinde ülkeye saldıracağı konusunda uyardığı bildirildi.


Lübnan merkezli Al Mayadeen'e göre İran'ın, İsrail içindeki stratejik konumlardaki üslerinden ateşlenen insansız hava araçları ve füzelerden oluşan bir "yağmur" ile birleşik bir saldırı planladığı söyleniyor .

Gantz, seçim çağrısıyla Netanyahu'ya meydan okuyor

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun hükümetinin Gazze'deki savaş nedeniyle yurt içinde ve yurt dışında baskılarla karşı karşıya kalması nedeniyle Eylül ayında seçim çağrısında bulundu.

İsrail'den İran önlemi: GPS'ler çalışmıyor!

İsrail'in merkezinde yaşayanlar, Google Haritalar, Waze gibi navigasyon uygulamalarında ve GPS kullanan diğer sistemlerde yaygın kesintiler yaşandığını ve birçok Tel Aviv sürücüsüne Beyrut'ta olduklarının gösterildiğini bildirdi.


GPS kesintileri daha önce İsrail'in kuzeyinde veya Gazze'ye yakın bölgelerde geniş çapta rapor edilmişti, ancak İsrail'in merkezinde daha az yaygındı. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin, Hamas'la Şeridi'nde devam eden savaş ve Lübnan Hizbullah'ıyla ölümcül çatışmalar sırasında bazı küresel konumlandırma sistemi (GPS) sinyallerini engellemesiyle suçlanıyorlar.


Tel Aviv'deki aksamalar, IDF'nin hava savunma düzenini güçlendirdiğini ve yedek askerleri çağırdığı döneme denk geldi. Kesintilere ilişkin IDF'den herhangi bir yorum yapılmadı.


İsrail'in GPS'si bir silah olarak kullandığı bir süredir biliyor. GPS sistemlerini işlevsiz hale getiren IDF, kendi insansız hava araçlarını havada tutmayı ve düşmanları şaşkına çevirmeyi amaçlıyor. IDF bu yöntem ile 'düşman' hava araçlarının navigasyon kabiliyetlerini baltalamayı hedefliyor.


İsrail merkezli Haaretz gazetesi bölgedeki son durumu 'İsrail, İran'ın Şam'daki Cinayetlerden İntikam Alacağı Korkusuyla Yüksek Alarmda' manşeti ile aktarıyor.


Gazze Şeridi’nde can kaybı 33 bini aştı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 33 bin 37’ye, yaralananların sayısı ise 75 bin 668’e yükseldi.

İran'ın tehditleri üzerine IDF, tüm savaş birliklerinin ev izinlerini iptal etti

 

IDF, yeni bir değerlendirmenin ardından tüm savaş birliklerinin ev izinlerini durdurduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada 'IDF savaştadır ve güçlerin konuşlandırılması konusu gerektiğinde sürekli olarak gözden geçirilmektedir' denildi.

Bu hamle, İsrail'in Suriye'deki en üst düzey Devrim Muhafızları komutanı ve diğer beş Devrim Muhafızları subayına yönelik suikasta karşı İran'ın olası tepkisi konusunda İsrail'de alarmın arttığı bir dönemde geldi.

 

İsrail ordusunun istihbarat analiz şefi sağlık nedenleriyle istifa etti

Israel Hayom gazetesinin haberine göre, İsrail askeri istihbarat teşkilatının araştırma bölümü başkanı Amit Saar, kanser teşhisi konulduktan sonra istifa etti.

İran 'İsrail tokat yiyecek' dedi, IDF yedek askerleri göreve çağırdı

İran lideri Ali Hamaney'den İsrail'e yeni bir tehdit geldi. Rejime yakınlığı ile bilinen Tehran Times Hamaney'in açıklamalarını 'İsrail suratına tokat yiyecek' manşeti ile dünyaya duyurdu. Haberde 'Hamaney İsrail'in bu iğrenç suçtan dolayı "yüzüne bir tokat" yiyeceğini açıkladı' denildi.


Hamaney, 'Siyonist rejimin Gazze'deki yenilgisi devam edecek ve bu rejim çöküşe yaklaşacak' dedi. İran'dan gelen tehditlerin ardından İsrail ordusu alarma geçti. Al Jazeera'da yer alan habere göre, yeni tedbirler alan İsrail, Şam'daki İran misyonuna saldırının ardından yedekleri göreve çağırdı.


Haberde 'Bu, İsrail'in Şam'daki İran misyonuna aralarında üst düzey bir Devrim Muhafızları komutanının da bulunduğu çok sayıda kişiyi öldüren hava saldırılarının ardından İranlılardan bir tür misilleme saldırısı beklediği bir dönemde geldi' denildi.

Al Jazeera haberinde 'İsrail ordusunun bir değerlendirme sonrasında hava savunma sistemlerini güçlendirmeye karar verdiğini, bunun da yedekleri çağıracağı anlamına geldiğini öğreniyoruz' yoruma yer verdi.


Times of Israle bu gelişmeyi 'İran'ın Suriye saldırısının intikamı yaklaşırken İsrail hava savunmasını güçlendiriyor ve asker çağırıyor' manşeti ile okurlarına duyurdu.


Haberde 'IDF Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin bu hafta başında Suriye'de çok sayıda üst düzey İranlı askeri yetkilinin öldürüldüğü saldırıya olası bir İran tepkisine hazırlıklı olması nedeniyle hava savunma düzenini güçlendirdiğini ve yedek askerleri çağırdığını söyledi' ifadelerine yer verdi.

ABD Savunma şefi İsrailli mevkidaşına, yardım çalışanlarını öldürenlerin 'hesap vermesi' gerektiğini söyledi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a, aralarında bir Amerikan vatandaşının da bulunduğu yedi insani yardım görevlisinin Gazze'de İsrail güçleri tarafından öldürülmesi nedeniyle "öfkesini dile getirdiğini" söyledi.


Austin, Gazze'deki yardım çalışanlarını ve Filistinli sivilleri koruma "ihtiyacını vurguladığını" ve Gallant'ı, bir BM uzmanı tarafından muhtemelen "kasıtlı" olarak tanımlanan cinayetlerle ilgili hızlı ve şeffaf bir soruşturma sağlamaya çağırdığını söyledi.

Sözcü, ABD'nin Filistin'in BM'ye tam üyelik hedefini desteklemeyeceğini söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Filistin devleti sorununun "Birleşmiş Milletler'de değil" "doğrudan müzakerelerle" belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Filistin Yönetimi'nin (PA) BM'ye tam üyelik konusunda oylama yapılması yönündeki baskısıyla ilgili bir soruya yanıt olarak konuşan Miller, ABD'nin Filistin devleti meselesine ilişkin önerilen BM Güvenlik Konseyi oylaması sırasında vetosunu kullanıp kullanmayacağını doğrudan söylemedi. PA bu ay gerçekleşmesini görmek istiyor.

Refah bombalamalarında ölü sayısı 8'e çıktı

Filistin haber ajansı Wafa'nın haberine göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentindeki evlere gece boyunca düzenlediği bombalı saldırılarda en az sekiz kişi öldü.

ABD ordusu, Husilerin Kızıldeniz'deki balistik füze ve insansız hava aracı saldırısının engellendiğini açıkladı

ABD ordusunun Merkez Komutanlığı (CENTCOM), ABD güçlerinin Yemen'deki Husiler tarafından fırlatılan bir gemisavar balistik füze ve iki hava insansız hava aracını yakalayıp imha ettiğini söyledi.

BM uzmanı: İsrail yapay zeka sistemiyle 'orantısız saldırılar' yaparak savaş suçu işliyor olabilir

BM'nin insan hakları ve terörle mücadele özel raportörü Ben Saul, İsrail ordusunun her küçük Hamas görevlisi için 15 veya 20 Filistinliyi öldürmenin savaş suçu teşkil edebileceğine karar verdiği yönündeki haberlerin savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.


Saul, sosyal medyadaki bir paylaşımında, "Eğer doğruysa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının çoğu, orantısız saldırılar düzenlemek anlamına gelen savaş suçunu oluşturur" dedi.

İran üssüne saldırı: 5 asker öldü

Ceyş el-Adl Perşembe günü İran'ın güneydoğusundaki askeri karakollara eş zamanlı saldırılar düzenleyerek beş güvenlik gücünün öldürülmesine neden oldu.


İran İçişleri Bakan Yardımcısı Mecid Mirahmadi, Devrim Muhafızları'na, Ceyş el Adl'ın üstlendiği eş zamanlı saldırıların, İran Sınır Muhafızlarına ait Çabahar'daki emniyet karargâhını ve hem huzursuz Sistan hem de Belucistan eyaletindeki Rask'taki Devrim Muhafızları üssünü hedef aldığını söyledi.


İran'ın resmi haber ajansı IRNA, aralarında bir IRGC subayı, bir Basij paramiliter gücü, bir asker ve iki polis gücünün de bulunduğu beş güvenlik gücü üyesinin saldırganlar tarafından öldürüldüğünü bildirdi.


IRNA'nın haberine göre güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda 5 militan da öldürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!