Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Ortadoğu ateş çemberi! Economist'ten çarpıcı Netanyahu analizi... İranlı yetkili saldırının arkasındaki ülkeleri açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2024 08:37

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Ortadoğu'da tansiyon İran'daki saldırı sonrası zirvede. 100'ün üzerinde hayata mal olan saldırının ardından konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin danışmanlarından Muhammed Cemşidi dikkat çeken ifadeler kullandı. İranlı yetkili saldırının arkasındaki ülkeleri açıkladı. İsrail basını ABD Başkanı Biden'ın Netanyahu'ya verdiği güvenceyi yazdı. Economist dergisi ise Netanyahu'nun ülke güvenliğini baltaladığını belirtti ve İsrail'in yeni bir lidere ihtiyaç duyduğunu yazdı. Öte yandan İran’da düzenlenen terör saldırısını terör örgütü DEAŞ üstlendi.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

İran’daki terör saldırısını DEAŞ üstlendi

İran’ın Kirman kentinde dün düzenlenen terör saldırını terör örgütü DEAŞ sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile üstlendi.

İran basının adı açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberlerde, terör saldırısıyla ilgili yapılan incelemelerde ilk patlamanın canlı bomba tarafından gerçekleştirilen bir intihar saldırısı olduğunun tespit edildiği belirtilerek, canlı bombanın erkek olduğu ve kimliğini tespit etmek için çalışmaların sürdüğü aktarıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk'ten İsrail'e tepki

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, üst düzey İsrailli yetkililerin Gazze’deki sivillerin üçüncü ülkelere gönderilmesine ilişkin açıklamalarından son derece rahatsızlık duyduğunu ifade etti. Gazze'deki sivillerin yüzde 85'inin ülke içinde yerinden edildiğini hatırlatan Türk, “Evlerine dönme hakları var. Uluslararası hukuk, korunan kişilerin işgal altındaki topraklardan zorla gönderilmesini ya da sınır dışı edilmesini yasaklamaktadır” dedi.

Gazze'de can kaybı artıyor

Gazze Sağlık Bakanlığı2nın açıkladığı son verilere göre 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 22 bin 438'e yükseldi.


İran Devrim Muhafızları intikam yemini etti

İran Devrim Muhafızları, çarşamba günü eski Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin ölüm yıldönümünde Kerman kentindeki mezarının yakınında meydana gelen ve 100'den fazla kişinin ölümüne neden olan iki patlamanın ardından intikam alma sözü verdi. Devrim Muhafızları ayrıca Perşembe günü Kerman'da silahlı saldırı yapıldığına ilişkin daha önceki haberleri de yalanladı. İran Başkan Yardımcısı Mohammad Mokhber, yaralılardan bazılarının tedavi edildiği hastanede gazetecilere verdiği demeçte, 'Saldırganlar Süleymani'nin askerleri tarafından çok güçlü bir misilleme eylemiyle karşı karşıya kalacaklar' dedi.

Irak’ta Haşdi Şabi güçlerine SİHA’lı saldırı: 2 ölü

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Şii Haşdi Şabi güçlerine ait bir araca silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile düzenlenen saldırıda askeri yetkili Ebu Takva dahil 2 kişi hayatını kaybetti.

WSJ: Rusya, İran'dan balistik füze satın alma planını sürdürüyor
WSJ: Rusya, İrandan balistik füze satın alma planını sürdürüyor

Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre Rusya, İran'dan kısa menzilli balistik füzeler satın almayı planlıyor. Geçen yıl Beyaz Saray, Rusya ve İran'ın, Moskova'nın Ukrayna'daki savaşını uzatmasına yardımcı olmanın yanı sıra İran'ın komşularına tehdit oluşturmasına yardımcı olacak benzeri görülmemiş bir savunma ortaklığını genişlettiğine dair daha fazla gösterge gördüğünü söylemişti

Economist: İsrail'in yeni liderliğe ihtiyacı var

Economist dergisi 'Binyamin Netanyahu savaşı mahvediyor. Onu kovmanın zamanı geldi' başlıklı bir analiz yayınladı. Analizde Netanyahu'nun hatalarına dikkat çekildi ve 'Güvende olmak için İsrail'in yeni liderliğe ihtiyacı var' denildi.


İngiliz dergi analizde 'Ortadoğu'da kargaşa var. Gazze'de savaş mağduru 2 milyon sivil açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Husilerin kargo gemilerine saldırıları dünya ticaretini tehdit ediyor. İsrail'in kuzey sınırı, 2 Ocak'ta Beyrut'ta bir Hamas liderinin öldürülmesinin ardından gerginleşti. Bir gün sonra İran'da meydana gelen patlamada en az 100 kişi öldü; İranlılar bunun bir terör saldırısı olduğunu söylüyor. İsrail ile Hizbullah arasında savaş çıkabilir. İki şey açık. 7 Ekim saldırıları Ortadoğu'yu yeniden şekillendiriyor ve Binyamin Netanyahu'nun liderliğinde İsrail, kendi güvenliğini baltalayan hatalar yapıyor' ifadelerine yer verdi.

İsrail, Gazze Şeridi’ne bomba yağdırdı:40 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik dün geceden bu yana düzenlediği saldırılarda güneydeki Han Yunus kentinde 21, El-Masawi bölgesinde 14, Refah’ta 4 Filistinli hayatını kaybederken, Batı Şeria’da düzenlenen baskında 1 Filistinli vurularak öldürüldü.

İsrail’in soykırım duruşması, internetten canlı olarak yayınlanacak
İsrail’in soykırım duruşması, internetten canlı olarak yayınlanacak

UAD yaptığı açıklamada “Uluslararası Adalet Divanı, 11 Ocak 2024 Perşembe ve 12 Ocak 2024 Cuma günleri, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı 29 Aralık 2023'te yaptığı başvuruda, Mahkemenin merkezi olan Lahey'deki Barış Sarayı'nda halka açık duruşmalar yapacak” denildi. UAD açıklamasında "Duruşmalar, Güney Afrika Başvurusunda yer alan geçici tedbirlerin belirtilmesine yönelik Talebe ayrılacaktır" ifadelerini kullandı.

Duruşmaların ilk gününde Güney Afrika’nın sözlü olarak İsrail'e karşı 'geçici önlemler alınmasını' sunması beklenirken İsrail, ikinci günde yine sözlü olarak savunmasını yapacak. UAD ayrıca duruşmaların Birleşmiş Milletler’in internet üzerinden yayın yaptığı UN Web TV ile mahkemenin kendi internet sitesinden İngilizce ve Fransızca olarak yayınlanacağını ifade etti.

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı Sözcüsü Clayson Monyela, Güney Afrika’nın başvurusunun Malezya, Türkiye ve 57 ülkenin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından desteklendiğini belirtti.

Blinken 4. Ortadoğu ziyaretine hazırlanıyor

AFP'nin haber ajansının haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı'nın Çarşamba günü İsrail'i de kapsayacak şekilde bölgeye yeni bir ziyaret yapması planlanıyor. Bu, ABD'li bakanın savaşının başlamasından bu yana yapacağı dördüncü Ortadoğu turu olacak.

Gazze'deki aile İsrail bombardımanında 14 üyesini kaybetti

İsrail'in gece Salah ailesine ait bir evi bombalaması sonucu aynı aileden 14 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Uluslararası Adalet Divanı Gazze soykırımı davasının halka açık duruşmalarının önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor

Konu ile ilgili yapılan açıklamada, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) Gazze savaşıyla ilgili olarak Güney Afrika'nın İsrail'e karşı başlattığı davaya ilişkin halka açık duruşmaların 11 ve 12 Ocak'ta gerçekleştirileceği belirtildi. Güney Afrika, Güney Afrika Cumhuriyet, 1948 tarihli 'Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi' kapsamındaki yükümlülüklerin ihlaline ilişkin olarak, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'na başvuruda bulunmuştu.

IDF: Kuzey'de güçlü bir hazırlık durumundayız

IDF Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail-Lübnan sınırına yaptığı ziyarette İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin 'Kuzey'de çok güçlü bir hazırlık durumunda' olduğunu belirtti. İsrailli komutan 'Tüm cephelerde çok iyi hazırız ve şu anda Hamas ile savaşmaya odaklanıyoruz' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı: Washington Gazze'de soykırım eylemleri görmüyor
ABD Dışişleri Bakanlığı: Washington Gazzede soykırım eylemleri görmüyor

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Çarşamba günü, Güney Afrika'nın İsrail'in Filistin bölgesindeki askeri operasyonu nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açmasının ardından ABD'nin Gazze'de soykırım teşkil eden eylemler gözlemlemediğini söyledi.


Miller Washington'da gazetecilere verdiği demeçte, İsrail'in Hamas lider yardımcısı Salih el Aruri'ye Beyrut'ta suikast düzenlediğine inanmak için herhangi bir nedeni olmadığını söyledi ve ülkesinin cinayetle hiçbir ilgisinin olmadığını da belirtti.

Biden'dan Netanyahu'ya: Ortadoğu'daki askeri varlığımızı sürdüreceğiz

İsrail basınında yer alan haberlere göre, ABD Başkanı Biden uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un, saldırının ardından bölgeye konuşlandırılmasından bu yana yaklaşık üç ay sonra Akdeniz'den ayrılmaya hazırlandığı yönündeki haberler üzerine, ABD'nin bölgede önemli bir askeri varlığını sürdüreceğine dair Netanyahu'ya güvence verdi.

İran cumhurbaşkanının danışmanı, 103 kişinin ölümüne yol açan çifte patlamadan ABD ve İsrail'i sorumlu tuttu
İran cumhurbaşkanının danışmanı, 103 kişinin ölümüne yol açan çifte patlamadan ABD ve İsraili sorumlu tuttu

İran cumhurbaşkanının kıdemli danışmanlarından biri, bugün erken saatlerde ülkenin güneyinde en az 103 kişinin ölümüne yol açan çifte patlamadan İsrail ve ABD'yi sorumlu tuttu.


İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin danışmanlarından Muhammed Cemşidi açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


'Washington, İran'ın Kerman kentindeki terör saldırısında ABD ve İsrail'in hiçbir rolünün olmadığını söylüyor. Gerçekten mi? Bu suçun sorumluluğu ABD ve Siyonist rejimlere aittir.'


İran'da Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinin dördüncü yılında, Süleymani'nin mezarı yakınında düzenlenen tören sırasında art arda iki patlama meydana gelmişti.

İsrail, Gazze Şeridi’ne bomba yağdırdı:40 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik dün geceden bu yana düzenlediği saldırılarda güneydeki Han Yunus kentinde 21, El-Masawi bölgesinde 14, Refah’ta 4 Filistinli hayatını kaybederken, Batı Şeria’da düzenlenen baskında 1 Filistinli vurularak öldürüldü.

Hizbullah lideri: Aruri'nin ölümü cezasız kalmayacak
Hizbullah lideri: Arurinin ölümü cezasız kalmayacak

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas komutanı Salih el Aruri'nin öldürülmesinden bu yana ilk konuşmasını yaparak, Lübnan merkezli grubun İsrail'le savaştan korkmadığını duyurdu. Nasrallah televizyonda yayınlanan konuşmasında 'Bizimle savaşmayı düşünenler pişman olacak. Bizimle savaşın maliyeti çok yüksek olacak' dedi. Nasrallah, Aruri'nin öldürülmesinin cezasız kalmayacağının altını çizdi. Hizbullah lideri daha önce Lübnan'daki herhangi bir cinayetin kırmızı çizgileri olduğunu söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!