Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İran'dan ABD'ye net mesaj: Yanıt veririz! İsrail'den skandal paylaşım

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... İrandan ABDye net mesaj: Yanıt veririz İsrailden skandal paylaşım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2024 08:41

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Ürdün'deki ABD askerlerinin hayatına mal olan saldırı sonrası Ortadoğu'da tansiyon zirvede. ABD'nin yanıtı beklenirken İran'dan ültimatom gibi bir açıklama geldi. İran ülkesine veya vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya 'hızlı bir şekilde' yanıt vereceğini ilan etti. Bu açıklama ABD'ye ültimatom şeklinde yorumlanırken ABD askerlerini vuran İran destekli milisler aldığı kararı dünyaya duyurdu. İsrail ise skandal bir paylaşımda bulundu.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Guterres: Uluslararası Adalet Divanı'nın bağlayıcı kararlarına uyulmalıdır

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Guterres, “Geçtiğimiz 120 gün boyunca Gazze'de yaşanan ölüm, yıkım, yerinden edilme, açlık, kayıp ve keder, ortak insanlığımız ve vicdanımız üzerinde bir yaradır” dedi.

Tüm esirlerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısını yineleyen Guterres, “Sivillerin kasıtlı olarak öldürülmesi, yaralanması, işkence görmesi ya da kaçırılması, onlara karşı cinsel şiddet uygulanması ya da sivil hedeflere roket fırlatılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Ancak aynı zamanda hiçbir şey Gazze'deki insanların toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez” dedi.

Devam eden saldırıların Gazze Şeridi’nde son yıllarda eşi benzeri olmayan bir hız ve ölçekte yıkıma yol açtığını aktaran Guterres, “Sivilleri ve koruma altındaki personeli öldüren, sakat bırakan ve sivil altyapıya zarar veren ya da yok eden aralıksız askeri saldırılar karşısında dehşete düştüm. Sadece Gazze'de üçte ikisinden fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 26 bin 750'den fazla Filistinlinin öldürüldüğü bildirilmektedir. Gazze'deki evler, hastaneler, okullar, su ve sanitasyon tesisleri de dahil olmak üzere sivil altyapının yüzde 70'inden fazlası tahrip edilmiş ya da ağır hasar gördü. 1.7 milyon insan yerinden edildi ve geri dönebilecekleri bir evleri olup olmayacağını bilmiyorlar” dedi.

“ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NIN BAĞLAYICI KARARLARINA UYULMALIDIR”

Silahlı bir çatışmanın hiçbir tarafının uluslararası hukukun üstünde olmadığını vurgulayan Guterres, “Ayrımcılık, orantılılık ve saldırıda tedbir ilkeleri de dâhil olmak üzere uluslararası insancıl hukuk her zaman gözetilmelidir ve Uluslararası Adalet Divanı'nın bağlayıcı kararlarına uyulmalıdır” dedi.

“SUÇLAMALAR KARŞISINDA DEHŞETE DÜŞTÜM”

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının 7 Ekim olaylarına karıştığı iddiası üzerine BM’nin direkt harekete geçtiğini aktaran Guterres, “Bu suçlamalar karşısında dehşete düştüm. Dün de bağışçılarla bir araya gelerek endişelerini dinledim ve bu endişeleri gidermek üzere attığımız adımları özetledim. UNRWA'nın Gazze'deki sivillerin acil ihtiyaçlarını karşılamak ve işgal altındaki Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki Filistinli mültecilere yönelik hizmetlerinin devamlılığını sağlamak için hayati önem taşıyan çalışmalarını sürdürmesinin önemini vurguladım. UNRWA Gazze'deki tüm insani yardım faaliyetlerinin bel kemiğidir. Tüm üye devletlere UNRWA'nın hayat kurtaran çalışmalarının devamlılığını garanti altına almaları çağrısında bulunuyorum” dedi.

“GAZZE'DE HERKES AÇ”

Gazze Şeridi’ndeki 2.2 milyon kişinin insanlık dışı koşullarda ve temel ihtiyaçlardan yoksun bir şekilde hayatta kalma mücadelesi verdiğini belirten Gutterres, “Gazze'de herkes aç, yarım milyon kişi ise felaket boyutlarında gıda güvensizliği ile boğuşuyor. Gazze genelinde hızlı, güvenli, engelsiz, genişletilmiş ve sürekli bir insani erişim çağrısında bulunuyorum. Bu özellikle, devam eden güvensizlik ve çatışmalar nedeniyle İsrail tarafından çoğu misyonun erişimine izin verilmeyen kuzeyde hayati önem taşımaktadır. Ayrıca Gazze'ye daha fazla geçiş noktasına ihtiyacımız var ve derhal insani ateşkes çağrımı yineliyorum” dedi.

İsrail'in teslim ettiği 100 Filistinlinin cenazesi toplu mezara defnedildi
İsrailin teslim ettiği 100 Filistinlinin cenazesi toplu mezara defnedildi

Filistinli yerel kaynaklara göre İsrail güçleri, ellerinde tuttukları yaklaşık 100 Filistinlinin cenazesini dün Gazze Şeridi'nin güneydoğusundaki Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan Filistinli yetkililere teslim etti.


Soğutuculu kamyonla Refah kentine getirilen cenazeler, mavi plastik poşetlere sarılarak yeni kazılan toplu mezara defnedildi.

Sağlık yetkilileri cenazelerden bazılarının İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nde tahrip ettiği mezarlardan çıkardığı cenazeler olduğunu, bir kısmının tam, bir kısmının yarım, bir kısmının ise parçalar halinde olduğunu belirtti.


Yetkililer defin işleminden önce cenaze fotoğraflarının çekildiğini ve yaralarının belgelendiğini aktardı. Doktor Abu Taha, "Nerede yaralandıklarını ve hatta isimlerini bile bilmiyoruz. İnşallah savaş bittikten sonra DNA ve diğer testler yapılacak, ancak şu anda ölenlerin kimliklerini tespit etmek için gereken testleri yapmak çok zor" ifadelerini kullandı.

Katar Başbakanı: Gazze'deki rehine anlaşması hâlâ başlangıç ​​aşamasında, daha fazla görüşmeye ihtiyaç var

Katar Başbakanı Muhammed Al-Thani, rehine anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu. Thani, Fox News'a verdiği röportajda şu ifadelere yer verdi;


'Bunu başlangıç ​​noktası olarak almak için İsraillilerle bir anlaşmaya vardığımızı düşünüyorum, ancak bir anlaşmaya varmak için çok fazla çözüme ve Hamas'la da ayrıntıların müzakere edilmesine ihtiyaç var.'

İsrail'den skandal paylaşım
İsrailden skandal paylaşım

İsrail skandallarına bir yenisini daha ekledi. IDF tarafından gözaltına alınıp ters kelepçe takılıp, gözleri bağlı olan Filistinlilerin fotoğrafı paylaşıldı.


Fotoğrafın arka planında ise Kur'ân-ı Kerîm'de geçen bir ayet yer aldı.


Kur'an'da yer alan ayette 've tufan onların günahlarını silip süpürdü' ifadesinin geçtiğini belirten Jerusalem Post haberinde 'Mesaj açık; Fotoğraftaki kişiler günahlarının bedelini ödeyen failler' gibi skandal bir ifade kullandı.


Aynı haberde 'Çarşamba günü sosyal medyada yayınlanan, Han Yunus'ta IDF tarafından tutuklanan şüphelilerin kelepçeli ve gözleri bağlı olduğu fotoğraf anında viral oldu. Arkalarında İsrail ve Givati ​​Tugayı'nın bayraklarının yanı sıra Kuran'dan alıntılar olan devasa bir pankart var' ifadelerine yer verildi.


İsrailli gazete bunun Aksa Tufanı Operasyonu'na da bir gönderme niteliğinde olduğunu yazdı.


Haberde Oryantalist ve Arap dünyası araştırmacısı Adi Cohen'in görüşlerine de yer verildi. Cohen fotoğrafın anlamını 'Onlar için görüntü, doğru yoldan ve İslam'ın yolundan sapma olan Sodom ve Gomorra'yı çağrıştıracak' sözleri ile açıkladı.

 

Gazze'de can kaybı 26 bin 900'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılar sonucu 26 bin 900 sivilin hayatını kaybettiğini, 65 bin 949 sivilin ise yaralandığını duyurdu. Bakanlık, son 24 saatte 150 sivilin yaşamını yitirdiğini, 313 sivilin ise yaralandığını açıkladı.

IDF, Suriye askeri hedeflerini vurdu

İsrail ordusu, savaş uçaklarının güney Golan'a yönelik saldırılara yanıt olarak Deraa vilayetindeki Suriye rejimine ait askeri altyapıyı hedef aldığını açıkladı.

İran İslam Devrim Muhafızları Komutanı, ABD'nin hiçbir tehdidinin yanıtsız kalmayacağını söyledi

İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hossein Salami, İran'ın ABD'den gelecek her türlü tehdide yanıt vereceğini söyledi.


Yarı resmi Tasnim haber ajansına göre Salami, "Amerikalı yetkililerin tehditlerini duyuyoruz, onlara zaten bizi sınadıklarını ve artık birbirimizi tanıdığımızı söylüyoruz, hiçbir tehdit yanıtsız kalmayacak" dedi.

Husiler meşru müdafaa amacıyla ABD ve İngiliz savaş gemilerini hedef alacaklarını duyurdu

Yemen'deki İran yanlısı Husiler, Kızıldeniz'deki ABD ve İngiliz savaş gemilerini meşru müdafaa amacıyla hedef almaya devam etmeyi planladıklarını duyurdu. Açıklamada, Husilerin ABD savaş gemisi USS Gravely'e füze fırlattığı belirtildi.

Netanyahu'nun eski özel kalemi dolandırıcılıktan suçlu bulundu

Netanyahu'nun eski özel kalemi, savunma anlaşması kapsamında dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanmaktan suçlu bulundu.

İran'dan net mesaj: Hızlı bir şekilde yanıt veririz

İran'ın Birleşmiş Milletler elçisi Amir Saeid Iravani, ülkeye yönelik herhangi bir saldırının cevapsız kalmayacağının altını çizdi.


Iravani Tahran'ın kendi topraklarına, çıkarlarına veya sınırları dışındaki vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya hızlı bir şekilde yanıt vereceği konusunda uyardı.


Iravani'nin yorumu, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İran'a bağlı Iraklı grupların Ürdün'deki ABD askerlerini öldüren insansız hava aracı saldırısına, ayrıntıya girmeden nasıl yanıt vereceğine karar verdiğini açıklamasından bir gün sonra geldi.

IDF, 3 askerin öldüğünü duyurdu ve kara operasyonlarında ölü sayısı 223'e yükseldi
IDF, 3 askerin öldüğünü duyurdu ve kara operasyonlarında ölü sayısı 223e yükseldi

İsrail Savunma Kuvvetleri, dün Gazze'de çatışmalar sırasında öldürülen üç askerin hayatını kaybettiğini açıklayarak, kara saldırısında ölen askerin sayısının 223'e çıktığını duyurdu.

CIA direktörü Ortadoğu'nun her zamankinden 'patlayıcı' olduğunu söyledi

CIA Direktörü William Burns, Foreign Affairs dergisinde yayınlanan 'Spycraft and Statecraft' başlıklı makalesinde, son kırk yılın çoğunu Orta Doğu'da ve Orta Doğu'da çalışarak geçirdiğini ve bölgeyi nadiren bu kadar karışık veya patlayıcı halde gördüğünü yazdı.


CIA direktörü doğrudan İran'ı işaret etti ve Tahran'ın 'krizden cesaret aldığını ve tüm bu süre boyunca bölgedeki son vekili ile savaşmaya hazır göründüğünü' belirtti. Yazıda CIA Direktörü, İran için 'Nükleer programını genişletiyor ve Rus saldırganlığını mümkün kılıyor' dedi.

İsrail ordusu Gazze'deki tünellerin deniz suyuyla doldurulduğunu doğruladı

Yaklaşık iki ay önce bir Amerikan basını, İsrail ordusunun Gazze'deki tünelleri deniz suyuyla doldurmayı düşündüğünü yayınlamıştı. İsrail ordusu şimdi bunu birkaç haftadır yaptığını doğruladı. İsrail'in Gazze'ye yönelik amansız bombardımanı nedeniyle birçok altyapı zaten yok edildi. 

Savaş ilerledikçe Netanyahu'nun halk desteği daha da düşüyor
Savaş ilerledikçe Netanyahunun halk desteği daha da düşüyor

Halkın Netanyahu'ya verdiği destek azalıyor. İsrail basınında yer alan yeni ankete göre, halkın sadece yüzde 23'ünün İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu'nun görevinde kalmasını istediğini, yüzde 41'inin ise (eski Savunma Bakanı) Benny Gantz'ı iktidarda görmek istediğini gösteriyor.


Bu ayın başlarında yapılan anketler Netanyahu'ya verilen desteğin yüzde 29 civarında olduğunu göstermişti. halk desteğini kaybeden Netanyahu'nun oyları bir ayda 6 puan eridi.

Pentagon: ABD, Husilerin Kızıldeniz'e fırlattığı füzeyi düşürdü

Pentagon İran destekli Husi militanlarının Salı günü Yemen'den Kızıldeniz'e doğru bir gemisavar seyir füzesi ateşlediğini belirterek, bölgedeki bir ABD destroyerinin füzeyi vurduğunu da sözlerine ekledi. Merkezi Komuta, herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmediğini söyledi.

İran destekli Kataib Hizbullah, ABD'ye yönelik askeri operasyonlarını askıya aldı
İran destekli Kataib Hizbullah, ABDye yönelik askeri operasyonlarını askıya aldı

Irak'taki İran destekli Kataib Hizbullah grubu, bölgedeki ABD güçlerine karşı tüm askeri operasyonları askıya aldığını açıkladı.


Grubun genel sekreteri Ebu Hüseyin el Hamidavi yaptığı açıklamada, kararın "Irak hükümetinin utanmasını" önlemeyi amaçladığını söyledi. Açıklamada 'Gazze'deki halkımızı başka şekillerde savunmaya devam edeceğiz' denildi.


New York Times bu gelişmeyi 'Ölümcül Saldırıyla Suçlanan Iraklı Milisler, ABD Güçlerini Hedef Almayı Durduracağını Söyledi' manşeti ile okurlarına duyurdu.


Kataib Hizbullah, 7 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'deki ABD kuvvetlerine yönelik 150'den fazla saldırıyı üstlenen Irak'taki İslami Direniş adlı grubun en güçlü unsuru.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!