Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum... Dünya diken üzerinde: Ortadoğu'da yeni cephe paniği! Tahran'dan dünyaya ilan etti: Hamaney'in emrini bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2024 08:11

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail ise İran'ın intikam saldırısına hazırlanıyor. Ordusunu teyakkuza geçiren İsrail, dünyanın dört bir yanındaki elçiliklerini de yüksek alarma geçirmiş durumda. Dünyanın endişe ile beklediği saldırının bölgede yeni bir cephe açabileceği korkuları güçlenirken Tahran'dan gelen mesaj ile tansiyon zirveye çıktı. İsrail ordusu dünden beri yüksek alarm seviyesinde.

Haberin Devamı

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

Guterres'ten dikkat çeken sözler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, İsrail'in yardım görevlilerini öldürmesi ile ilgili yaptığı açıklamada "Asıl sorun İsrail ordusunda kimin hata yaptığı değil, bu hataların tekrar tekrar yapılmasına izin veren askeri süreç" dedi.

İran’da on binlerce kişi “Kudüs Günü” yürüyüşlerine katıldı
İran’da on binlerce kişi “Kudüs Günü” yürüyüşlerine katıldı

İran'da Ramazan ayının son cuma günü Filistin halkına destek vermek amacıyla gerçekleştirilen "Dünya Kudüs Günü" yürüyüşlerine on binlerce kişi katıldı. Yürüyüşte İsrail'in İran Konsolosluğuna yönelik saldırısında hayatını kaybeden 7 İranlı askerin tabutları taşındı.

Polonya Dışişleri: "İsrail'in Varşova Büyükelçisi, Polonya vatandaşının ölümünden dolayı özür diledi"

Polonya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de aralarında Polonya vatandaşı Damian Sobol'un da bulunduğu 7 uluslararası yardım görevlisini öldürmesinin ardından İsrail Varşova Büyükelçisi Jakow Liwne'yi bakanlığa çağırarak nota verdi.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrzej Szejna, Büyükelçi Liwne'nin Polonyalı Sobol'un ölümü nedeniyle özür dilediğini açıkladı.

Batı Şeria’daki Filistinliler, Ramazan ayının son cumasını Harem-i İbrahim Camisi’nde kıldı
Batı Şeria’daki Filistinliler, Ramazan ayının son cumasını Harem-i İbrahim Camisi’nde kıldı

İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde yaşayan Müslümanlar, Ramazan ayının son cuma namazını Harem-i İbrahim Camisi’nde kıldı.

WCK, IDF'nin kendi 'başarısızlığını' araştıramayacağını söyledi ve bağımsız soruşturma talep etti

Yardım kuruluşu World Central Kitchen, İsrail Savunma Kuvvetlerinin "kendi başarısızlığını inandırıcı bir şekilde araştıramayacağını" söyleyerek, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında yedi personelinin öldürülmesini soruşturmak için bağımsız bir komisyon talep etti.

İsrail, yedi WCK çalışanını öldüren drone saldırısı nedeniyle iki komutanı görevden aldı

İsrail, Pazartesi günü Gazze'de yedi World Central Kitchen çalışanlarını öldüren insansız hava aracı saldırısından dolayı iki askeri komutanı görevden aldı. Kriz ve çatışma bölgelerinde gıda yardımı sağlayan yardım kuruluşunun çalışanları, Pazartesi gecesi konvoylarının vurulması sonucu hayatını kaybetti.

 

Tansiyon zirvede... İsrail 28 elçiliğini kapattı

İsrailli bir kaynak, Times of Israel'e, İran'ın bu hafta başlarında Şam'daki konsolosluk binalarından birine düzenlenen ve İsrail'i suçladığı saldırıya misillemede bulunacağı korkusu nedeniyle bugün dünya çapında 28 İsrail büyükelçiliğinin kapalı olduğunu doğruladı.

Bu ihtiyati tedbir aynı zamanda, Filistin yanlısı protestocuların 1979 İslam Devrimi'nden bu yana her yıl Ramazan'ın son Cuma günü kutladıkları Kudüs Günü'nü anmak için İran'da ve dünyanın dört bir yanında toplanmasıyla birlikte geldi.


İsrail, İran'ın Suriye'deki üst düzey İslam Devrim Muhafızları Generali ile birlikte yardımcısı ve diğer beş Devrim Muhafızları subayının öldürüldüğü Pazartesi günkü saldırının sorumluluğunu üstlenmezken, İran saldırıya cevap verileceğini her fırsatta dile getirdi.


İran ise Dünya Kudüs Günü'nde adeta gövde gösterisi yaptı. Başkent Tahran'da Cuma namazı öncesi başlayan yürüyüşe İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Kudüs Gücü'nün komutanı İsmail Kaani katıldı.


Törene katılan Haşdi Şabi lideri Abdülaziz el-Muhammadavi de kaltıldı. el-Muhammadavi gazetecilere yaptığı açıklamada 'Hamaney'in ne yapılması gerektiği konusunda talimatını bekliyoruz; Bugün onun emrini bekliyoruz' ifadesine yer verdi.

Gazze'de can kaybı 33 bin 91'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte Gazze Şeridi'ne 5 saldırı düzenlediği, 54 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 82 Filistinlinin ise yaralandığı bildirildi. İsrail'in saldırıları başlattığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısının 33 bin 91’e, yaralananların sayısının ise 75 bin 750’ye yükseldiği aktarıldı.

Washington - Tel Aviv hattında gerilim: Biden ültimatom verdi

Washington - Tel Aviv hattındaki türbülans İsrail'de adeta deprem etkisi yarattı. Biden'ın İsrail'e ültimatom verdiğini yazan ülke basını, Tel Aviv'i bekleyen tehlikeyi yazdı.


'Biden'ın Gazze ültimatomu ABD'nin İsrail'e desteğini tehlikeye atıyor' manşetini atan Ynet, şu değerlendirmede bulundu;


'Netanyahu ile yaptığı görüşmede ABD başkanı, özellikle yardım çalışanlarının kasıtsız öldürülmesinden sonra Gazze'deki insani durumla ilgili giderek artan hayal kırıklığını dile getiriyor; Washington potansiyel politika değişikliği sinyali veriyor.'

UNRWA: Gazze'deki evlerin yüzde 60'ından fazlası hasar gördü veya yıkıldı
UNRWA: Gazzedeki evlerin yüzde 60ından fazlası hasar gördü veya yıkıldı

BM Filistinli Mülteciler Ajansı'na (UNRWA) göre, Gazze'deki pek çok insanın savaş sona erdikten sonra geri dönecek güvenli bir yeri olmayacak; bölgedeki konutların yüzde 62'si İsrail saldırıları nedeniyle hasar görmüş veya yıkılmış durumda.

Biden'ın Netanyahu'ya destek restinden sonra, İsrail Gazze'ye üç yardım koridoru açılacağını duyurdu
Bidenın Netanyahuya destek restinden sonra, İsrail Gazzeye üç yardım koridoru açılacağını duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, İsrali Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya İsrail’in Gazze Savaşı’na verilen desteğin, yardımları artırma ve sivil ölümlerini önleme gibi “belirli, somut adımlara bağlı olduğunu” söyledi.


Biden'ın bu sözlerinden sonra, İsrail Gazze'ye daha çok yardım akışı için iki insani yardım güzergahının açılmasının onaylandığını açıkladı. Gazze'nin kuzeyindeki Erez geçişi, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez geçici olarak açılacak. Gazze yakınlarındaki Aşdod Limanı da insani yardım malzemesi teslimatı içi açılacak.


Kerem Şalom geçişinden de Ürdün üzerinden daha çok yardım gönderilmesine izin verilecek. İsrail'in duyurusu, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu ile İsrail'in yedi yardım çalışanını öldürmesinden sonraki ilk görüşmesinin ardından yapıldı.

İsrail İran'ın saldırısına hazırlanıyor... Elçilikler yüksek alarmda

Şam'da üst düzey Devrim Muhafızı subaylarını hedef alan ve bu hamlesi ile bölgedeki tansiyonu zirveye çıkaran İsrail, İran'ın vaat ettiği intikama hazırlanırken, İsrail ordusu yüksek alarma geçmiş durumda.


İSRAİL'DEN UYARI: GÜÇLÜ TEPKİ VERİRİZ


İran'ın olası intikam saldırısına hazırlanan İsrail'den İran'a adeta ültimatom gibi bir uyarı geldi. İsrailli yetkililer Axios'a, İsrail'in ABD'ye, İran'ın bu hafta başında Suriye'deki ölümcül saldırısına misilleme olarak kendi topraklarından İsrail'e saldırı düzenlemesi durumunda İsrail'den güçlü bir tepki alacağını ve mevcut çatışmayı başka bir düzeye taşıyacağını söylediğini söyledi.


İsrail Başbakanı Netanyahu da İsrail'in İran'a karşı kendisini koruyacağını ilan etti.


İSRAİL ELÇİLİKLERİ YÜKSEK ALARMA GEÇTİ


Ülke basını İsrail elçiliklerinin yüksek alarma geçtiğini yazdı. Jerusalem Post 'İran'ın tehditleri karşısında dünyanın dört bir yanındaki İsrail büyükelçilikleri yüksek alarma geçti' başlıklı haberinde 'yurtdışında görev yapan diplomatlar, büyükelçiliklerinin İran'ın misilleme hedefi olacağı yönündeki endişelerini dile getirdi. Ayrıca bazı büyükelçilerden, güvenlikleri endişesiyle halka açık etkinliklere gelmemeleri istendi.' ifadelerine yer verdi.

CIA direktörü Kahire'de Mossad şefi, Mısırlı ve Katarlı yetkililerle buluşacak

Axios muhabiri Barak Ravid, CIA Direktörü Bill Burns'ün, Hamas tarafından Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerde bir ilerleme sağlamak amacıyla Mısırlı ve İsrailli mevkidaşları ve Katar başbakanıyla görüşmek üzere bu hafta sonu Kahire'ye gitmesinin beklendiğini belirtti.

ABD, İsrail'in Gazze'deki bombalama hedeflerini tespit etmek için yapay zeka kullandığı yönündeki raporu inceliyor

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, Perşembe günü CNN'e verdiği röportajda, ABD'nin İsrail ordusunun Gazze'deki bombalama hedeflerini tespit etmek için yapay zeka kullandığına dair bir çıkan haberleri incelediğini söyledi. IDF, Perşembe günü medyaya yaptığı açıklamalarda yapay zekanın şüpheli aşırılık yanlılarını ve hedefleri tespit etmek için kullanıldığını yalanlamıştı.

ABD ordusu Husilerin gemisavar füzesini düşürdüğünü açıkladı

ABD Merkez Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD kuvvetlerinin 4 Nisan'da Yemen'in Husi kontrolündeki bölgesinde bir gemisavar füzeyi başarıyla ateşlediği ve imha ettiği belirtildi.

Boykot çağrılarının ardından McDonald's İsrail'deki franchise restoranlarını satın alacak

McDonald's Corporation, Gazze'de Hamas'la yapılan savaş nedeniyle boykot çağrılarına maruz kalan İsrail'de 225 McDonald's restoranına sahip olan Alonyal'i satın alacağını açıkladı.


İşlemin şartları açıklanmadı. McDonald's yaptığı açıklamada anlaşmanın kendisinin belirlemediği koşullara tabi olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!