Rusya herkesin merak ettiği soruyu cevapladı... Kremlin ve NATO'dan açıklama...

Güncelleme Tarihi:

Rusya herkesin merak ettiği soruyu cevapladı... Kremlin ve NATOdan açıklama...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2022 12:19

Kremlin'den yapılan son dakika açıklamasında herkesin merakla beklediği soruya cevap verildi ve Putin-Biden görüşmesi için ne ABD ne de Rusya'nın herhangi bir girişimde bulunmadığı belirtildi. Kremlin ayrıca NATO Genel Sekreterinin dün Ukrayna ile ilgili yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Peş peşe gelen açıklamalarla Rusya ve NATO arasında tansiyon yükseldi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilebileceği iddia edilen görüşme için Krem'lin'den açıklama geldi. Yapılan son dakika açıklamasında ne Rusya ne de ABD tarafının görüşme için herhangi bir girişimde bulunmadığı belirtildi.

"YENİ SEFERBERLİK DALGASI YOK"

Kremlin, bölge valililerine yeni gönderilen seferberlik talimatı iddialarına da cevap verdi ve 'Planlanan yeni bir seferberlik dalgası yok' açıklamasında bulundu.

NATO TEPKİSİ 

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlenen saldırı sonrası dün G7 ülkeleri ve NATO'dan gelen açıklamaları değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Stoltenberg'in Ukrayna hakkındaki yorumlarının NATO'nun bu savaşta Ukrayna ile beraber savaştığını teyit ettiğini belirtti.

Stoltenberg dün yaptığı açıklamada "Eğer Putin kazanırsa bu sadece Ukrayna için çok büyük bir mağlubiyet olmayacak hepimiz için bir mağlubiyet ve çok büyük bir tehlike olacaktır. " ifadesini kullanmıştı.


"BUNUN BİR PARÇASI OLMAYACAĞIZ" 

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ayrıca Batılı liderlerin nükleer söylemini diline doladığını ancak Rusya'nın  bunun bir parçası olmayacağını duyurdu.

Rusya herkesin merak ettiği soruyu cevapladı... Kremlin ve NATOdan açıklama...

STOLTENBERG'DEN BİR AÇIKLAMA DAHA

Kremlin'in sert tepki verdiği NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün Brüksel'de yaptığı açıklamada Ukrayna hava sahasının korunması için çağrıda bulundu ve "NATO müttefiklerinin hava sistemi sağlanması konusundaki tutumlarını memnuniyetle karşılıyorum. Almanya'dan gelecek sistemler önemli, son günlerde korkunç saldırılar oldu. Enerji ile ilgili sorunlar söz konusu. Kış yaklaşırken Ukrayna için hava sistemine ihtiyaç olduğu bir gerçek." dedi.

Stoltenberg ayrıca Lukaşenko'nun bu savaşa verdiği desteği durdurması gerektiğini belirtti.

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgalinden bu yana son haftalardan savaşta ciddi bir tırmanış meydana geldiğini söyleyen Stoltenberg, “Rusya on binlerce yeni askeri seferber ediyor. Ukrayna topraklarını yasadışı bir şekilde ilhak etmeye çalışıyorlar ve Ukrayna’nın şehirlerine yönelik ayrım gözetmeyen saldırıları gördük. Ve elbette Moskova’dan gelen üstü kapalı nükleer tehditleri de duyduk. Tüm bunlar, bunu Şubat ayından bu yana yaşanan en ciddi tırmanış haline getiriyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“ÖNCELİK UKRAYNA İÇİN DAHA FAZLA HAVA SAVUNMASI OLACAK”

ABD liderliğindeki Ukrayna Destek Temas Grubu’nda Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’un da yer alacağı bir toplantı ve daha sonra da NATO Savunma Bakanları ile Ukrayna’ya desteğin nasıl artırılacağının ele alınacağı bir akşam yemeği yapılacağını ifade ederek, “Öncelik Ukrayna için daha fazla hava savunması olacak” dedi.

“STOKLARIN YENİLENME KONUSU DA ELE ALINACAK”

Stoltenberg, müttefiklerin NATO stoklarını azaltarak Ukrayna’ya destek sağlaması nedeniyle toplantılarda, NATO’nun caydırıcılık ve savunmasının yanı sıra stokların da nasıl yenilenebileceği konusunun ele alınacağını ifade etti. Stoltenberg konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu yapılacak doğru şeydi, ama elbette bu stokları nasıl yeniden dolduracağımızı ele almamız gerekiyor. Bu nedenle, bakanların stoklar için yönergelerimizi gözden geçirmeyi ve ayrıca sanayi ile daha fazla ilişki kurmayı kabul etmelerini bekliyorum. Dayanıklılık da ele alınacak bir konu olacaktır. Kritik altyapının dayanıklılığının önemi Baltık Denizi'ndeki boru hatlarına yönelik sabotajla görülmüştür. Ardından Irak'tan Kosova'ya misyon ve operasyonlarımızı ele alacağımız bir oturumda NATO Savunma Bakanları ile bir toplantımız olacak. NATO'nun Nükleer Planlama Grubu’nun bir toplantısı olacak. Bu, NATO'nun caydırıcılığının güvenli, emniyetli ve etkili kalmasını sağlamaya nasıl devam edeceğimizi ele alacağımız rutin, uzun zamandır planlanmış bir toplantıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!