Koalisyonla ilk operasyon

Güncelleme Tarihi:

Koalisyonla ilk operasyon
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2015 01:18

Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada Türk savaş uçaklarının ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle birlikte Suriye’deki IŞİD hedeflerini önceki günden itibaren vurduğunu belirtti. İncirlik Üssü’nden kalkan Türk uçakları iki kez operasyona katıldı. Toplam 4 uçakla 7 hedef vuruldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile ABD arasında varılan mutabakattan sonra İncirlik Üssü’nden havalanan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına katılmaya başladı.

Koalisyonla ilk operasyon
IŞİD'e karşı ikinci ortak operasyon

İKİ OPERASYON

Türk uçaklarının önceki günden itibaren operasyonlara katılmaya başladığını Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamayla duyurdu. Uçaklar ilki önceki gün, ikincisi ise dün olmak üzere iki kez hava operasyonuna katıldı. Önceki günkü operasyona iki uçak katıldı ve üç hedef vuruldu. Dünkü operasyona da iki uçak katılırken, dört hedef vuruldu. Vurulan yerlerin Halep’in kuzeyindeki IŞİD mevzileri olduğu öğrenildi. Kaynaklar uçakların İncirlik Üssü’nden havalandığını belirtti.

İLK KEZ SURİYE HAVA SAHASINDA

Haberin Devamı

Operasyonlar sonucu Türk savaş uçakları ilk kez resmen Suriye Hava Sahası’na girmiş oldu. Daha önce sınır hattında devriye uçuşu yapan Türk uçaklarına Esad rejimi birçok kez radar kilitlemesi yapmıştı. Türk uçaklarının Suriye Hava Sahası’na girmesi nedeniyle koalisyonun Esad rejimine bu konuda önceden bilgi verdiği de iddia edildi.

DELHA MI VURULDU

Ortak operasyonun IŞİD’in Türkiye-Suriye sınırında Öncüpınar’ın karşısında Azez’in doğusundaki 5 Türkmen köyünü ele geçirmesinden sonra yapılması dikkat çekti. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, kendilerine önceki akşam Delha köyündeki IŞİD mevzilerine koalisyon güçlerinin operasyon yaptığı bilgisinin geldiğini söyledi. Mustafa, bu operasyona Türk uçaklarının katılıp katılmadığı bilgisine sahip olmadığını belirtti.

ÇAVUŞOĞLU SÖYLEMİŞTİ

Türkiye’ye ortak operasyona katılması yönündeki en net çağrıyı ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, “Türkiye IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına katılmalı ve sınır kontrolü konusunda daha fazla çalışmalı” açıklamasıyla yapmıştı. Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu teknik müzakerelerin tamamlanmasından sonra 25 Ağustos’ta, “Yakında kapsamlı operasyonları başlatacağız” yanıtını vermişti. Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında ise özetle şöyle denildi

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASI

“Türk Hava Kuvvetlerinin Uluslararası Koalisyon’un DEAŞ’a (IŞİD) karşı yürütülen Özgün Kararlılık Harekatı çerçevesinde devam eden hava operasyonlarına katılımına ilişkin teknik nitelikteki belge ABD ile 24 Ağustos 2015 tarihinde imzalanmıştı. Savaş uçaklarımız, bu çerçevede, koalisyona ait savaş uçaklarıyla birlikte, Suriye’de belirlenen ülkemiz güvenliğine de tehdit oluşturan DEAŞ hedeflerine karşı dün akşamdan (önceki akşam) itibaren ortak hava harekatı gerçekleştirmeye başlamıştır. Terör örgütleriyle mücadele, Türkiye bakımından öncelikli bir ulusal güvenlik konusudur. Bu mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Türkiye, 2013 yılından bu yana terör örgütleri listesine aldığı DEAŞ’tan kaynaklanan terör tehdidinin bertaraf edilmesine yönelik çabalara aktif desteğini ulusal düzeyde ve Uluslararası Koalisyon bünyesinde kararlılıkla sürdürecektir.”

Haberin Devamı

İSTİHBARAT TOPLANDI

Türkiye’nin arazideki kendi kaynakları sayesinde, IŞİD’e ait kamp ve barınakların bulunduğu yerler ile örgüt üst düzey yöneticilerinin hareketliliği ve kaldıkları karargahlar hakkında oldukça kapsamlı istihbarat sahibi olduğu bildirildi.

İNCİRLİK’TE 20 UÇAK

Askeri kulislerde, Türkiye’nin IŞİD operasyonları için en az 20 savaş uçağını İncirlik’te konuşlandırdığı, gerekirse bu sayının artırılacağı da konuşuluyor. Ancak Türkiye’nin IŞİD’e karşı operasyonlara katılmak için İncirlik’ten uçak kaldırma gibi bir şartı yok. Türkiye savaş uçaklarını ülke içinde istediği bir üsten kaldırabiliyor. ABD’nin ise İncirlik’te 30’dan fazla uçağı ile 4 silahlı Predatör’ü (insansız hava aracı) bulunuyor. Silahlı Predatörler 5 Ağustos günü İncirlik’ten kalkarak IŞİD’in Suriye’deki en güçlü yer olduğu Rakka’daki karargahlarını vurmuştu.

BAKMADAN GEÇME!