Kıbrıs’ta gerginliği artıran tutuklama... İtalya Türk avukatı Rumlara iade ediyor

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’ta gerginliği artıran tutuklama... İtalya Türk avukatı Rumlara iade ediyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2024 07:00

İtalya, 1974 öncesi KKTC’de kalan ‘Rum mülklerinin’ alım satım işlemlerini yaptığı gerekçesiyle Rum yönetiminin çıkardığı Avrupa yakalama emri çerçevesinde tutukladığı Kıbrıslı Türk avukat Akan Kürşat’ı Rumlara iade ediyor.

Haberin Devamı

KKTC ile Rum yönetimi arasında gerginliğe yol açan tutuklama yılbaşında yaşandı. Eşiyle birlikte yılbaşı tatilini geçirmek üzere Roma’ya giden Kürşat, kaldığı otelde tutuklandı.

TUTUKLANAN İLK TÜRK

Rumlar Kürşat’ı, 2005 yılında Girne’de bir inşaat şirketinin avukatlığını yaparak 1974 öncesi ‘Rum mülklerinin’ satışına aracılık etmekle suçluyor. Geçmiş yıllarda çok sayıda yabancı hakkında mülkiyet konusunda yakalama kararları çıkaran Rum yönetimi ilk kez bir Kıbrıs Türkü’ne benzer suçlamada bulunuyor. Akan Kürşat aynı zamanda, KKTC’de ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) milletvekili ve Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe Kürşat’ın da eşi. Rum tarafı Kürşat’ın iadeye itirazdan vazgeçtiğini belirtti. Rum Polis Sözcüsü Hristos Andreu, özel bir ekibin 10 gün içinde Roma’ya giderek Kürşat’ı yargılanmak üzere Rum yönetimine getireceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!