Karantina bitti, yeni yasak geldi… Çin, o kelimenin kullanılmasını yasakladı!

Güncelleme Tarihi:

Karantina bitti, yeni yasak geldi… Çin, o kelimenin kullanılmasını yasakladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2022 13:06

2 seneden fazladır hayatımızda olan koronavirüsün salgın haline geldiği ve dünyaya yayıldığı Çin, hastalıkla mücadelede sert ve tuhaf yöntemler uygulamaya devam ediyor. Tüm dünya Covid-19’u unutmuşken sürekli karantinalara devam eden ülkede yeni bir yasak daha gündemde…

Haberin Devamı

Dünya artık koronavirüs salgınını neredeyse tamamen unutmuşken uyguladığı sıkı ‘0 vaka’ stratejisi yüzünden en büyük şehri Şangay’ı ve başkenti Pekin’i kapatan Çin bir kez daha tuhaf bir yasakla gündemde.

Çin'in en büyük şehrindeki kısıtlamalar, halkın günlük yaşamında iki ay süren acımasız yasakların ardından nihayet pazartesi günü hafifletildi. Bu gevşeme ise şehrin 25 milyon insanının yaşadığı düşük riskli bölgeler için geçerli.

HUZURSUZLUK HAD SAFHADA

Uygulanan sert karantinalar keskin bir finansal yavaşlamaya ve sivil huzursuzluk patlamalarına neden oldu.

Tam bu yasaklar ve karantinalar ortadan kalkarken Çin medya kuruluşlarının Şanghay'ın aylarca süren Covid yasaklarından ‘tecrit’ ya da ‘karantina’ olarak bahsetmesi yasaklandı.

Karantina bitti, yeni yasak geldi… Çin, o kelimenin kullanılmasını yasakladı
Aylardır uygulanan kapanma nihayet sona erdi

Haberin Devamı

Yerel yetkililer tarafından yayınlanan ve basına sızdırılan bir notta gazetecilerin kısıtlamalara 'statik yönetim tarzı baskı ve askıya alma' olarak atıfta bulunmasında ısrar edildiği görüldü.

Uyarı yazısında şu ifadeler kullanıldı:

“Kilitlemeyi sona erdirme ifadesini kullanmayın. Wuhan'dan farklı olarak, Şanghay hiçbir zaman bir karantina ilan etmedi, bu nedenle “tecritin sona erdirilmesi” söz konusu değil. Şanghay'ın tüm bölgeleri statik yönetim tarzı bastırma ve askıya alma süreçlerinden geçti, ancak şehrin temel işlevleri bu dönem boyunca işlemeye devam etti.”

ABD merkezli China Digital Times blogunda yayınlanan talimat şöyle devam etti:

“İlgili önlemlerin geçici, koşullu ve sınırlı olduğunu vurgulayın.”

Karantina bitti, yeni yasak geldi… Çin, o kelimenin kullanılmasını yasakladı
Şangay'da hayat artık normale döndü... Ama herkes hâlâ maskeli

YÖNETİM DURUMDAN MEMNUN…

Şanghay Komünist Partisi başkanı ve Xi Jinping müttefiki Li Qiang, şehrin 'aşırı koşullar altında testi geçtiğini ve zorlu görevi tamamladığını' söyledi.

Haberin Devamı

Art arda yedi gün boyunca toplulukta Covid vakası görülmeyen ilçelerde kütüphaneler, müzeler, tiyatrolar ve spor salonları, sayılarda katı sınırlamalarla olsa da yeniden açıldı.

Mağazalar da ayrıca dörtte üç kapasiteyle yeniden açılabildi.

Çin'in tartışmalı Sıfır Covid stratejisi arayışı, insan hakları ihlalleri ve kitlesel bir ekonomik yavaşlama ile ilişkilendirildi.

Nadir görülen sivil kargaşanın parlama noktaları arasında sokak protestoları, yol bariyerlerinin kırılması ve tehlikeli madde giyen Covid koruma görevlileriyle arbedeler yer aldı.

GENÇLER ‘İNTİKAM’ ALIYOR

Şehir, iki aylık karantinanın ardından özgürlüklerle dolup taşıyor, ancak mutluluk, kısıtlamaların geri dönebileceği korkusuyla noktalanıyor.

Haberin Devamı

Çarşamba günü karantinadaki insanların çoğu sonunda özgürdü.

“Başlangıçtaki kilitlenme gibi, kilit açma da aniden geldi” diyor Daphne. "Herkeste bir kendinden geçme ve inanmama duygusu var ve birçok topluluk havai fişek atarak bunu kutladı"

Karantina bitti, yeni yasak geldi… Çin, o kelimenin kullanılmasını yasakladı
Halk nihayet rahat bir nefes aldı ancak herkes yeni kapanmalardan korkmaya devam ediyor

Hepsinin altında yatan şey, her an tersine dönebileceği endişesiydi. Yetkililer, yeniden açılmanın şartlı olduğu konusunda uyardılar ve bir gün içinde mahallede pozitif bir vakanın yayılmasından sonra bazı sokakların tekrar çitle çevrildiği bildirildi.

Şangaylı gençler “Bu öngörülemezlik herkesin hayattan zevk almasını engellemedi ve bu kıyamet zihniyeti nedeniyle her gün son gün gibi geliyor” diyor.

Haberin Devamı

Öte yandan Şanghay'da insanlar, ne kadar uzun sürerse sürsün, yeni buldukları özgürlükten keyif aldılar. Bazıları, en sevdikleri yemek mekanları ve lüks perakendeciler için “intikam harcamaları” olarak adlandırılan şeye yöneldi. Hongqiao tren istasyonu, ani tecrit nedeniyle şehirde mahsur kaldıktan sonra oradan ayrılmaya hevesli insanlarla doluydu.

Diğerleri, sadece dışarıda olmanın basit zevkinin tadını çıkararak ortalıkta dolandılar.

Karantina bitti, yeni yasak geldi… Çin, o kelimenin kullanılmasını yasakladı
İki yıldan fazladır çok büyük baskıların altında yaşayan Çin gençliği adeta intikam alıyor

“BUNU BİZDEN BAŞKASI ANLAMAZ”

Kafe sahibi Chen Ribin, "Kesinlikle bazı endişelerim var, işler kontrolünüz dışında... Bunu sadece bir pandemi ile anlayamazsınız" dedi.

Haberin Devamı

Sadece bir hafta önce Guizhou eyaletinden Şanghay'a taşınan 34 yaşındaki Wang Xiaowei “Karantinanın kaldırılmasıyla kendimi çok mutlu hissediyorum. Bugün Çin Yeni Yılı sırasında nasıl hissediyorsam öyle hissediyorum. Bu tür bir ruh hali ve neşe" dedi.

18 yaşındaki Liu Ruilin “Binamın güvenlik görevlisinin salı gecesi beni ve diğerlerini dışarı çıkaracağından emin değildim. Karantina tam olarak gece yarısı sona erdi” dedi ve ekledi:

“Şehrin tarihi nehir kenarındaki semtinde eğlenmek için Bund'a gidelim dedik. Burada çok fazla insan olmayacağını düşündük, ancak geldikten sonra birçok insanın burada olduğuna şaşırdık. Oldukça iyi hissediyorum, oldukça heyecanlıyım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!