İtalya Cumhurbaşkanı: Saraya kapatılmış gibiydim

Güncelleme Tarihi:

İtalya Cumhurbaşkanı: Saraya kapatılmış gibiydim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 17:40

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, yaşının ilerlemesi nedeniyle yarın görevini bırakıyor. 89 yaşındaki Napolitano, “Cumhurbaşkanlığı sarayına kapatılmış gibiydim. Görevi bırakıp, rahat hayatıma dönmekten mutluyum” dedi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda makamını bırakacağını ilk kez dillendirmiş olan, ülkenin iki kez üst üste seçilen ilk ve tek Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun yarın istifa mektubunu imzalayacağı belirtildi.

İtalya’nın Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını fiilen Letonya’ya devretmesi münasebetiyle Strasburg’da bir konuşma yapan Başbakan Matteo Renzi de, Cumhurbaşkanı’nın yarın görevi bırakacağını hatırlatarak, parlamenterlerden alkış istedi.

İtalya Cumhuriyeti’nin 11'inci cumhurbaşkanı olan ve yaklaşık dokuz yıldır bu görevi yürüten Napolitano, 2013 yılında yapılan genel seçimler sonrasında çıkan siyasi krizi takiben, nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak bir aday için anlaşma sağlanamayınca tekrar aday olmayı kabul etmişti. Ancak Napolitano, yaşının ilerlemesi nedeniyle, 2020 yılında bitmesi gereken görevini her an bırakma şartıyla buna sıcak bakmıştı.

Geçtiğimiz günlerde ulusa sesleniş konuşması yapan Giogio Napolitano, “Anayasanın bana vermiş olduğu bu pozisyonumdan ayrılmaya karar verdim. Bu kararı vermemde yaşımın bir hayli ilerlemiş olmasının etkisi olduğu açık. Bir diğer nedeni de uluslararası alanda cumhuriyeti temsil etmenin yanı sıra anayasal yetkimi yerine getirmeyi zorlayan oldukça meşakkatli konularla karşı karşıyayım” ifadelerini kullanmıştı.

MUTLU OLDUĞUNU BİR ÇOCUĞA SÖYLEDİ

Ülkenin ilk komünist kökenli Cumhurbaşkanı Napolitano bugün, katıldığı bir etkinlikten dönerken karşılaştığı bir kız çocuğuyla sohbet ederken, “Cumhurbaşkanlığı sarayında iyiyim, burada her şey çok güzel ama kendimi kapatılmış gibi hissediyorum. Zamanı geldi ve artık evime dönüyorum. Evimde daha rahat edeceğim ve daha rahat yürüyüşlere çıkabileceğim” sözleriyle, sivil hayatına geri dönmekten mutlu olacağı mesajını verdi.

İtalya Cumhurbaşkanı: Saraya kapatılmış gibiydim


Bu arada yapılan bir ankette, Napolitano’nun istifasını doğru bulanların oranının yüzde 86 olduğu ortaya çıktı.

Ay sonunda yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, eski başbakanlar Romano Prodi ve Giuliano Amato, isimleri öne çıkanlardan.

Bu koltuğa seçilebilecek ve ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olabilecek muhtemel simalar arasında eski dışişleri bakanı Emma Bonino da yer alıyordu. Ancak kanser olduğunu ve tedavi gördüğünü açıklayan Bonino’nun, bu nedenle aday olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Başbakan Renzi’nin, “Sorunsuz olarak cumhurbaşkanını seçeriz” açıklamasına karşın, İtalya’nın yeni bir krizin içine düşmesinden endişe ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!