NATO üyeliği için bekleyen İsveç'e peş peşe kötü haberler

Güncelleme Tarihi:

NATO üyeliği için bekleyen İsveçe peş peşe kötü haberler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2023 12:26

İsveç'in NATO'ya katılım protokolüne ilişkin teklif bugün TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşüldü. İlk toplantıdan İsveç'e onay çıkmadı. Stockholm'e NATO üyeliği ile ilgili kötü haber Macaristan'dan geldi...

Haberin Devamı

AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığındaki TBMM Dışişleri Komisyonu, bugün İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. 

İlk toplantıdan İsveç'e onay çıkmadı.Yeni görüşmeler için tarihin önümüzdeki günlerde belli olması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sonrası NATO'ya katılmaya karar veren ancak terör örgütlerine verdikleri destek nedeni ile Türkiye'den veto yiyen İsveç, aylarca süren müzakereler ve peş peşe atılan adımlar sonrasında Ankara'yı ikna etmeyi başardı.

"MACARİSTAN ÜYELİĞİ ONAYLAMAYA HAZIR DEĞİL"

Ülkedeki tüm gözler bugün Türkiye'ye kilitlenmişken Macaristan'dan hayalleri suya düşüren bir açıklama geldi.

Macar vekil Agnes Vadai Aftonbladet gazetesine yaptığı açıklamada parlamentonun İsveç'in NATO başvurusunu onaylamaya hazır olmadığını açıkladı.

NATO üyeliği için bekleyen İsveçe peş peşe kötü haberler


ORBAN SÖZ VERMİŞTİ ANCAK TUTUM DEĞİŞTİ

Haberin Devamı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada İsveç'in NATO üyeliğinin yalnızca parlamentoda onaylanması gereken teknik bir konu olduğunu söylemiş ve Macaristan'ın İsveç'e onay veren son ülke olmayacağını vurgulamıştı.

İsveç resmi kanalı SVT'ye göre bu tutum son günlerde değişti. Macar parlamentosunda İsveç için yapılacak oylama daha önce ertelendi ve konu önümüzdeki haftanın gündeminde de yer almıyor.

NATO üyeliği için bekleyen İsveçe peş peşe kötü haberler

MACARİSTAN'IN TAVRININ ARKASINDA NE VAR?

Batı medyasında yer alan analizlere göre, Budapeşte’de İsveç’in Macaristan’a karşı düşmanca bir tavır içinde olduğu görüşü hakim. Buna gerekçe olarak ise İsveç’ten yapılan açıklamalarda öne çıkan, Orban hükümeti döneminde hukukun üstünlüğü ilkesinin erozyona uğratıldığı eleştirileri gösteriliyor.

Macaristan hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik sürecine ilişkin taslağı Temmuz ayında parlamentoya sunmuş fakat Başbakan Orban'ın partisi Fidesz'in üçte iki çoğunluğa sahip olduğu parlamentoda taslak gündeme alınmamıştı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN 'TAKİP EDİYORUZ' DEMİŞTİ

AK Parti TBMM Grup Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili "Şu anda bizimki komisyonda. Bir taraftan plan bütçe çalışmalarımız var. İsveç ne yapıyor ne ediyor onu da takip ediyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!