İran Cumhurbaşkanı Ruhani: İsrail devleti meşru değildir

Güncelleme Tarihi:

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: İsrail devleti meşru değildir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2015 16:38

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, iki gün sonra başlayacağı Avrupa turunda İtalya, Vatikan ve Fransa'yı ziyaret edecek.

Haberin Devamı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: İsrail devleti meşru değildir
Ruhani ziyaret öncesi Fransız devlet televizyonu France 2’den David Pujadas ve Europe 1 radyosundan Jean-Pierre Elkabbach’ a verdiği ortak röportajda; Esad, Suriye ve İran-İsrail ilişkileri konularını değerlendirdi.

Fransız televizyonun yaptığı tercümeye göre; Ruhani, “1948 yılında İsrail devleti kurulmadan önce Filistin kökenli mültecilerin de katıldığı bir oylamanın yapılması gerekirdi. Bunun için ‘İsrail devleti meşru değildir’ diyoruz ve meşru bir devlet olmadığı için de onlarla ilişki kurmuyoruz. Ben tüm vatanları dışında olan Filistin kökenlilerin topraklarına geri dönmeleri gerektiğine inanıyorum. Biz, Birleşmiş Milletler gözetiminde bir seçim düzenlenmesi ve bu seçime 1948’de İsrail Devleti kurulmadan önce o topraklarda yaşayan bütün Yahudilerin, Müslümanların, Hıristiyanların ve her yerdeki Filistin kökenlilerin katılmasını istiyoruz. Böyle bir seçimin sonuçları ne olursa olsun kabul edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

“ESAD’I KOŞULSUZ DESTEKLİYORUZ”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a koşulsuz destek verdiklerini de teyit eden İran Cumhurbaşkanı Ruhani Suriye konusunda, "Ben bu konudaki soru sorma şeklinin değişmesi gerektiğine inanıyorum, bu kişi ile ilgili bir konu değil, Suriye halkını ilgilendiren bir konudur. Ülkenin istikrar ve güvenliğiyle ilgilidir. Bazıları bu tartışmayı başka tarafa yönlendirmek istiyor. Öncelikle Suriye’de terörü ortadan kaldırmak gerekir. Siz meşru Şam devletinin desteği olmadan oradaki terörizmle mücadele edilebileceğini mi sanıyorsunuz? Hangi ülke güçlü bir devlet olmadan terörizmle mücadele edebilir? Başka bir devlet için karar verme hakkımız yoktur. Buna Suriye halkının karar vermesi gerekir” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: İsrail devleti meşru değildir

Ruhani röportajda ayrıca Fransa’da ekonomik konuları da görüşeceğini belirtirken, bir Fransız ticaret heyetinin geçen ay Tahran'da ulaştırma, tarım ve özellikle otomobil üretimi olmak üzere sanayi alanlarında yapılacak işbirliği konularını görüştüğünü hatırlattı.

Haberin Devamı

Ruhani, ‘’Elimizde Airbus uçakları var. Bize diğer şirketler de uçak satmak istiyor. Biz özellikle Airbus gibi büyük şirketlerden yolcu uçağı satın alacağız’’ dedi.

Ruhani uzun müzakereler sonucu Tahran'ın nükleer enerji dosyası ile ilgili anlaşmanın imzalandığını ve İran’ın angajmanlarına sadık olduğunu da hatırlatırken, “İran hiçbir dönemde atom bombası üretmeyi istememiştir. Ne dün ne de bugün. Bizim araştırmalarımız sivil nükleer üzerinedir” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!