Hollandalı gazeteci Erdoğan’a hakaretten şartlı serbest

Güncelleme Tarihi:

Hollandalı gazeteci Erdoğan’a hakaretten şartlı serbest
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2016 19:57

HOLLANDA’nın prestijli gazetelerinden Metro’da köşe yazarlığı yapan Ebru Umar, Twitter’da ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği’ iddiasıyla Aydın Kuşadası’ndaki evinden önceki gün gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Umar, adli kontrol şartıyla, yurt dışı yasağı konularak dün serbest bırakıldı.
Polisin gözaltı işlemi için gelişini ve hastaneye götürülüşünü Twitter’dan duyuran gazeteci Umar, geceyi Kuşadası Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği’nde geçirdi. Sevk edildiği Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifadesi alınan Hollandalı gazeteci, tutuklanması talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edildi. Umar, adli kontrol şartıyla, yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı.

MESLEKTAŞLARI SEFERBER

Babası Hollandalı annesi Türk olan, Türkiye ve Hollanda çifte vatandaşlığı bulunan Ebru Umar için meslektaşları seferber oldu. Gözaltına alınmasının uluslararası haber ajanslarında da duyurulmasının ardından Hollanda Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter’dan yaptığı açıklamada Umar ile görüştüğünü ve Hollanda Elçiliği’nin de onunla yakından iletişim içinde olduğunu aktardı. Hollanda’nın İzmir Fahri Konsolosluğu da Umar’ı savunması için CHP Kuşadası İlçe Başkanı Avukat Nail Özazman’ı görevlendirdi.

Haberin Devamı

Hollanda Eğitim Bakanı Jet Bussemaker WNL televizyonuna yaptığı açıklamada “Bir tweet yüzünden gözaltına alınabilmeniz saçmalık” dedi. Metro gazetesi, internet sitesinin manşetine, yazarının gözaltına alınmasını taşıdı ve Twitter’da açılan ‘freeebru’ hashtagine destek verdi. Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı görüşleriyle tanınan Özgürlük Partisi (PVV) lideri Hollandalı politikacı Geert Wilders de Twitter’da “İslamo -faşist pençelerini Ebru Umar’ın üzerinden çek Erdoğan” diye yazdı.

YAZISINDA AĞIR İFADELER

Hafta içinde Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu’nun Hollanda’daki Türklerden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sosyal medyada hakaret edenleri kendilerine ihbar etmelerini istediği ortaya çıkmış ve Hollanda, Türkiye’den bu konuda izahat istemişti. Umar da Metro’daki köşe yazısında Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu’nun Erdoğan’a yönelik hakaretleri ihbar edilmesini istemesini eleştirmiş, Erdoğan için ağır ve küfür içeren ifadeler kullanmıştı. Hollanda merkezli blog sitesi Geenstijl ise Umar’ın gözaltına alınmasının sebebinin attığı tweetleri bir vatandaşın ihbar etmesi olduğunu söylediğini yazdı. Umar, Twitter sayfasında kısa süre önce kendisini Türk polisine ihbar ettiğini söyleyen bir kişinin tweetini paylaşmıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!