Hodorkovski'nin ilk basın toplantısında izdiham oldu

Güncelleme Tarihi:

Hodorkovskinin ilk basın toplantısında izdiham oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2013 17:34

Rusya’da 10 yıl hapis yattıktan sonra Başkan Vladimir Putin’in imzaladığı özel af kararnamesiyle özgürlüğüne kavuşan Yukos petrol şirketinin eski patronu Mihail Hodorkovski, düzenlediği ilk basın toplantısına medyanın gösterdiği ilgi dünya liderlerini resmen solladı. Geçmişte Berlin Duvarı’nın bulunduğu yerdeki müzede düzenlenen basın toplantısında gazeteci izdihamı yaşanırken, Hodorkovski’nin yaptığı ilk açıklama, “Şu an Rusya’ya geri dönme niyetim yok” oldu.

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen televizyon kanalları tarafından naklen yayınlanan basın toplantısında Hodorkovski’nin yüzünden özgürlüğe kavuşmanın mutluluğu okunuyordu. Ancak ünlü işadamı 10 yıl hapiste yatma pahasına savunduğu birtakım prensiplerden taviz vermediğini dile getirmeyi de ihmal etmedi.

DÜNYA LİDERLERİNİ SOLLADI/FOTO GALERİ

Yukos şirketi dönemindeki gibi bir işadamı olmak veya siyasete atılmak niyetinde olmadığını söyleyen Hodorkovski, “Kendimin ve ailemin hayatını sürdürmesini sağlayacak kadar param var. Fazlasını da istemiyorum. Rusya’da muhalefetin lideri sıfatıyla siyasete atılmam ise muhalefete yarardan çok zarar verir. Bu yüzden ülkemdeki sorunlara sivil toplum örgütü temsilcisi sıfatıyla müdahale etmeyi tercih edeceğim. İlk hedefim Rusya’da hapiste bulunan siyasi mahkumların bir an önce salıverilmesi. Benim özgürlüğüme kavuşmam için nasıl çabalar harcandıysa şimdi bu yönde çalışma sırası bana gelmiş oldu” dedi.

Haberin Devamı

Basın toplantısında yakın gelecekte Rusya’ya dönme gibi bir niyeti olmadığını da vurgulayan Hodorkovski, “Putin’in sözcüsü Peskov’un dönebilir demesiyle iş bitmiyor. İşin hukuki tarafına baktığımızda ben hala 50 milyon dolar çalmış kişi olarak görünüyorum. Yüksek Mahkeme bu suçlamayı iptal etmediği sürece Rusya’da beni tekrara içeri atmak isteyecek güçler bulunabilir” diye konuştu.

Serbest kalmasının Putin’in bir lütfu olup olmadığı kendisine sorulduğunda ise oldukça karmaşık bir yanıt veren eski iş adamı, “Putin’in geçmişte de bana karşı intikam düşünce ve duygusuyla hareket etmediğini düşünüyorum. Hatta geçen 10 yılda beni nasıl affedeceğini her gün düşündüğünü varsayıyorum. Benim serbest kalmam için çaba sarf eden herkese minnettarım, ama Putin’in bu kararı soğuk mantık ve çıkar hesabıyla yaptığını düşünüyorum. Günümüzde Rusya’nın dünyadaki imajı peş peşe ağır darbeler alıyor. Bu kötü imaj sonuç olarak Rusya’nın başta ekonomide pozitif ivme kazanmasına engel oluyor. Kimi benim Olimpiyatlar yüzünden serbest bırakıldığımı söylüyor. Doğrusu bunun böyle olmadığını düşünmek isterim. Olimpiyatlar Putin’in özel malı değil. Spor müsabakasının siyasete karıştırılması doğru değil. Bizim Rusya’da problem ne biliyor musunuz? Bizim insanımız kaderi her zaman birisinin eline teslim etme alışkanlığını sürdürüyor. Tıpkı şimdi hayatlarını Putin’in eline teslim ettiği gibi. Ama bu şekilde Putin ile geçirilen yıllar çıkmaz sokak olduğu anlaşılıyor. Rusya halkı artık bu tür yaşam tarzından vazgeçmesi gerektiğini tüm samimiyetimle inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!