Harita uygulaması tartışma yarattı

Güncelleme Tarihi:

Harita uygulaması tartışma yarattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2018 08:30

Rus menşeili navigasyon uygulaması Yandex Haritalar, İsrail ve Türkiye’deki yüzlerce askeri tesisi teşhir etmekle suçlanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan uygulama, buzlama tekniği ile bu bölgelere dolaylı olarak da olsa dikkat çekiyor. Rus haber sitesi Sputnik’e göre Amerikan Bilimciler Federasyonu’ndan (FAS) Matt Korda, Yandex’in harita servisinin Türkiye ve İsrail’deki 300’den fazla askeri tesisin yerini buzlayarak gösterdiğini belirtti.

NATO ÜSSÜ DE BUZLANDI

Yandex Haritalar’da buzlanarak verilen bu yerleri, Google’ın harita servisinin verdiği görüntülerle karşılaştırdığını söyleyen Korda, hava üsleri ve sığınakların da aralarında olduğu birçok tesisi belirleyebildiğini kaydetti. Bu tesisler arasında İsrailli istihbaratçıların Tel Aviv’deki bir üssü ile İzmir’deki NATO Komutanlığı ve İncirlik Üssü de bulunuyor.

Yandex’in bu tesisleri Türk yetkililerin isteği üzerine buzlamış olabileceğini belirten Korda, bu biçimde gizlemenin tesislerin daha çok ilgi çekmesine sebep olduğunu söyledi. Yandex’ten Rus haber sitesi Sputnik’e yapılan açıklamada, “Yandex’in Türkiye’de sunmuş olduğu tüm hizmetler Türk mevzuatı ve yargı kararları ile uyumludur” denildi.

Haberin Devamı

Harita uygulaması tartışma yarattı

RUSYA’DAN GOOGLE’A PARA CEZASI

YANDEX’e yönelik bu suçlamalar gündeme gelirken dün Rusya, ABD’li arama motoru Google’ı, radikal örgütler tarafından yönetilen websitelerini aramalarda engellemediği gerekçesiyle para cezasına çarptırdı. Rusya’nın iletişim dairesinden yapılan açıklamada, Google’a 500 bin ruble (yaklaşık 40 bin TL) para cezası verildiği bildirildi. Daire Başkanı Aleksander Zharov, Rusya merkezli Yandex, Sputnik ve Mail.ru gibi websiteleri ve arama motorlarının tüm filtreleme standartlarına uyduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!