Hangi hastalık, meslek hastalığı kabul ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Hangi hastalık, meslek hastalığı kabul ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2017 11:28

Pek çok çalışan ‘meslek hastalığı’yla karşı karşıya kalabiliyor. Almanya’da yasalara göre meslek hastalığının tanımı ve yasal dayanağı nedir? Hangi hastalıklar mesleki hastalık kabul ediliyor? Hürdanış bu ve buna benzer soruları araştırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da meslek hastalıklarla ilgili yasal düzenleme, kısa adı BKV olan Mesleki Hastalıklar Genelgesi’nde (Berufskrankheiten-Verordnung) yer alıyor. Bir hastalığın mesleki hastalık sınıfına girebilmesi için, kişinin sigortalı bir işte çalışması ve hastalığının, kimyasal etkileşim, fiziksel baskı, titreşim, ağır yük taşıma, aşırı gürültü veya tozlu ortam gibi özellikle sağlık durumunu tehdit eden bazı dış etmenler sonucu kaynaklandığı tıbbi ve bilimsel açıdan tespit edilmesi gerekiyor.

PEKİ KARARI KİM VERİYOR?

İşyerindeki çalışma ortamından kaynaklanan etkiler sonucu sağlık durumu bozulan kişinin, bu etkilere maruz kalmayan başka kişilerle kıyaslandığında, daha büyük risk ve tehlike altında bulunması halinde, mesleki hastalıktan bahsedebiliriz. Bütün bunları dikkati alarak bir hastalığın mesleki hastalıktan sayılması kararını kim ve nasıl alıyor?

Haberin Devamı

HÜRDANIŞ MESLEKİ HASTALIK DOSYASI’NI AÇIYOR
ÇARŞAMBA GÜNÜ HÜRRİYET’TE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!