‘Halep’ten Türkiye’ye uçuşa yasaklı bölge olsun’

Güncelleme Tarihi:

‘Halep’ten Türkiye’ye uçuşa yasaklı bölge olsun’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 00:30

BUGÜN Brüksel’de toplanacak Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesi dün Federal Meclis’te konuşan Almanya Başbakan Angela Merkel, Suriye’de uçuşa yasak bölgenin (UYB) ilan edilmesini bir kez daha savundu.

Haberin Devamı

Merkel, Rusya’nın bölgedeki müdahalesini kastederek “Şu andaki durum kabul edilebilir değil ve Suriye’de kimsenin saldırı uçuşu gerçekleştiremediği bir alanın kurulması yardımcı olur” dedi. Almanya Başbakanı, meclisteki konuşması öncesinde basın toplantısında yaptığı açıklamada ise “IŞİD’li teröristlerle müzakere edemeyiz, ancak Esad, Esad yanlısı, Esad karşıtı güçlerle, mülteciler için sığınak olabilecek bir çeşit uçuşa yasaklı bölge için anlaşma sağlanabilir; bu hem birçok hayat kurtarır hem de Suriye’nin geleceği için siyasi sürece yardımcı olur” diye konuştu. Merkel, savaşan taraflardan hiç kimsenin kontrolünün altında olmayacak bir bölgenin Halep’ten Türkiye sınıra kadar oluşturulması gerektiğini de söyledi. Alman Dışişleri Bakanlığından bir sözcü ise Merkel’in önerisinin Münih’teki varılan, Suriye’deki sivillere insani yardım oluşturulması için koridor açılması, çatışmaların durması çerçevesinde olduğunu belirtti.  

Haberin Devamı

3 maddelik eylem planı

Mültecilere Almanya sınırını açarak Avrupa projesini riske atmakla itham edilen Almanya Başbakanı, sığınmacı akınının durdurulması için Türkiye ile üzerinde uzlaşmaya varılan Eylem Planı’na büyük önem veriyor. Merkel, mülteci krizinin aşılması için üç maddelik planını şöyle formüle ediyor; “Mültecileri kaçmaya zorlayan nedenleri ortadan kaldırmak için mücadele etmek. AB’nin dış sınırlarını daha iyi korumak. Mülteci akınını daha iyi yönlendirmek ve düzenlemek.”

Lavrov’dan Merkel’e tepki

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturma fikrinin Türkiye’ye ait olduğunu söyledi. Lavrov, Münih’teki Suriye görüşmelerinde alınan çatışmayı durdurma kararıyla ilgili olarak “Her şey Amerikalılara bağlı” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı, bir soru üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “uçuşa yasak bölge” açıklamasına da değindi. Lavrov, “Uçuşa yasak bölge Merkel’in değil Türkiye’nin insiyatifi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!