Guterres’ten Tatar’a New York daveti! 5 Nisan’da buluşacaklar

Güncelleme Tarihi:

Guterres’ten Tatar’a New York daveti 5 Nisan’da buluşacaklar
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2024 07:00

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rum lider Nikos Hristodulidis ile Brüksel’de görüşmesinin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı da New York’a davet etti.

Haberin Devamı

Tatar, Genel Sekretere, Kıbrıslı Türklerin egemen eşitliği tanınmadan masaya oturmayacağı kararında ısrarlı olduğunu söyleyecek.

Guterres’in daveti, Tatar’ın BM’yi “Rum liderle Genel Sekreter görüştü, eşitlik çerçevesinde Türk liderle de görüşmeli” uyarısının ardından geldi. Guterres, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la temasa geçti ve ikili 5 Nisan’da New York’ta BM binasında buluşma kararı aldı.

‘FEDERASYON OLMAYACAK’

Tatar, görüşmede Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliği tanınmadan Rumlarla BM çerçevesinde herhangi bir müzakere masasına oturmayacağı ve Rumların istediği gibi federasyon çerçevesinde bir müzakereyi de kabul etmeyeceğini söyleyecek.

Tatar ve Guterres, Şubat ayında Kıbrıs’a gelen ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ziyaretlerinin ardından Ada’da ikinci tur görüşmeler yürüten Guterres’in kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar temaslarını da masaya yatıracak. Türk tarafı, BM temsilcisi kadın diplomattan, taraflar arasında müzakereler için ortak zemin bulunmadığı yönünde bir rapor hazırlamasını bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!