FT: Türkiye polis devleti olma yolunda

Güncelleme Tarihi:

FT: Türkiye polis devleti olma yolunda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 22:45

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi dün iki başyazısınından birinde iç güvenlik paketi ile Türkiye’de otoriterleşme tartışmalarını ele aldı.

Haberin Devamı

‘Türkiye’nin demokrasisi bir polis devleti olma yolunda’ başlıklı yazıda ‘Erdoğan’ın iktidara sarılışı ülkenin küresel saygınlığını azaltıyor’ denildi. Gazete, ‘2011’den bu yana Erdoğan’ın AK Partisi kişisel özgürlükleri kısıtlamak için o kadar çok şey yaptı ki, bir kısıtlamayı diğerinden ayırmak imkansız hale geldi’ dedi. İç güvenlik paketinden de bahseden gazete gelişmelerin endişe verici olduğunu belirtti. Yazıda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi kendi etrafında inşa ettiği otoriter bir devlete dönüştürürken, çok az itidal gösteriyor. Eğer daha da ileri gitmesine izin verilirse, Türkiye artık bir demokraside olması gereken temel standartlara sahip olmayacak” ifadeleri yer aldı.

FT: Türkiye polis devleti olma yolunda

Haberin Devamı

FREEDOM HOUSE: TÜRK DEMOKRASİSİNİN GELECEĞİ MUALLAKTA

Washington merkezli insan hakları örgütü Freedom House (Özgürlük Evi) İç Güvenlik Paketi’ndeki polisin faaliyet alanını genişleten yeni düzenlemelerin tehlikeli olduğunu ve BM’nin güvenlik yetkililerinin güç kullanımına ilişkin yönlendirici ilkeleri ile uyuşmadığını bildirdi.

Freedom House’un internet sitesinde yayınlanan ‘Polis Yetkileri Paketi Demokrasiyi Baltalıyor’ başlıklı açıklamada Freedom House Avrasya Programı Direktörü Susan Corke imzası yer aldı. Açıklamada şöyle denildi: “Yeni tasarı polisin, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin temel prensipleri olan hesap verebilirliğini ve gözetimini, bunun yanında savcı ve vatandaşların bu prensiplere güvenini zayıflatıyor. Polisin faaliyet alanını protestoculara karşı ateşli silah kullanabileceği şekilde genişletmek tehlikeli olmakla birlikte BM’nin güvenlik yetkililerinin güç kullanımına ilişkin yönlendirici ilkeleri ile uyuşmuyor. Bu kanun ile Türk demokrasisinin geleceğinin muallakta olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!