Fransa’yı uzmanlara sorduk: Banliyö gençleri neden huzursuz

Güncelleme Tarihi:

Fransa’yı uzmanlara sorduk: Banliyö gençleri neden huzursuz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2023 07:00

Paris banliyölerini savaş alanına çevirenler mülteciler değil, üçüncü kuşak Fransız vatandaşlarıydı. Peki Fransa, geçen on yıllara rağmen Afrika kökenlilerin entegrasyonunda neden başarısız oldu? Avrupa’da en çok göç alan Almanya için koşullar neden farklı?

Haberin Devamı

Paris’te geçen hafta Cezayir kökenli 17 yaşındaki Nahel’in polis tarafından öldürülmesiyle başlayan, geçmiş yıllarda da benzerleri görülen banliyö isyanının sebeplerini uzmanlara sorduk. Konut politikaları ve polislik uygulamaları kadar sömürgeci geçmişin duygusal ağırlığının şiddet olaylarını körüklediğini anlatan uzmanlar, isyana katılanların çoğu üçüncü kuşak Fransız vatandaşları olsa da kendilerini “kabul edilmiş” hissetmediklerine dikkat çekti. Mülteci ve göçmen alımında Avrupa’da başı çeken Almanya’da ise tablo daha farklı.

‘ÖTEKİ’ VATANDAŞLAR

“Fransa, çoğunluğu Fransız vatandaşı olmalarına rağmen Müslüman gençleri topluma entegre edememiş, onlara, ulusun eşit parçaları olduğu duygusunu verememiş görünüyor” diyen Berlin merkezli Bilim ve Politika Vakfı (SWP) araştırmacısı Dr. Yaşar Aydın, aynı zamanda ekonomik zorlukların neden olduğu ümitsizliğin kitleleri harekete geçirdiğini kaydetti. Fransa’da İslamofobiye yol açan “militan laiklik” ve polis içindeki ırkçılığın da öfkeyi arttırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Fransa’yı uzmanlara sorduk: Banliyö gençleri neden huzursuz

Yaşar Aydın

CUMHURİYET İDEALİ ÇALIŞMADI

Fransız düşünce kuruluşu Ifri araştırmacısı Jeanette Suess de benzer şekilde, “Mevcut isyanlar, ihmal edildiğini hisseden banliyölerdekilerin, ki gençleri üçüncü kuşak Fransız vatandaşları, derin güvensizliğinin bir ifadesi” dedi. Suess’e göre bu kitleler, cumhuriyet idealinin yani “nereden gelirseniz gelin herkese eşit fırsat” vaadinin kendileri için geçerli olmadığı hissine kapılıyor.

Fransa’yı uzmanlara sorduk: Banliyö gençleri neden huzursuz

Jeanette Suess

SOSYAL VE EKONOMİK HÜSRAN

İtalya merkezli Avrupa Üniversite Enstitüsü’nden (EUI) Profesör Erik Jones isyanın, sömürge mirası ve başarısız entegrasyon stratejilerinin bir sonucu olduğunu kaydetti. Fransa’da ikinci ve üçüncü nesil göçmenlerin ekonomik ve sosyal olarak hüsrana uğradığı görüşünü dile getirdi. SWP’den Dr. Raphael Bossong da “barınma ve işgücü olanakları ile polisin tutumu, siyasi iletişim ve tarihi mirasın” gösterilerde etkili olduğu görüşünde.

Haberin Devamı

Fransa’yı uzmanlara sorduk: Banliyö gençleri neden huzursuz

Erik Jones

MEKANSAL AYRIMCILIK

Fransa’da banliyölerin inşasıyla bu ülkeye özgü bir mekansal ayrışma sistemi oluştuğunu kaydeden Suess, bunun başarızılığının görüldüğünü kaydetti. Suess, Almanya’da nüfus daha orantılı dağıldığı için Paris’tekine benzer banliyölerin oluşmadığını bunun uyum sürecine katkı sağladığını ifade etti. Uzmanlar, 2015’teki yoğun göçten sonra Almanya’da aşırı sağın yükseldiği görülse de sivil toplum kuruluşlarının aktif katılımıyla toplumsal huzursuzlukların önlenebildiğine de dikkat çekti.

Fransa’yı uzmanlara sorduk: Banliyö gençleri neden huzursuz

Raphael Bossong

ALMANYA’DA NE FARKLI

Haberin Devamı

Almanya’da sistemin göçmenler konusunda “daha duyarlı” olduğuna dikkat çeken Yaşar Aydın, burada göçmen ve mülteciler için işgücü ile konut piyasalarına erişmenin daha kolay olduğunu kaydetti. Aydın, Almanya’daki göçmenlerin Fransa örneğindeki gibi sömürge dönemi sonrası gelenlerden değil, işçilerden oluştuğunu vurguladı. “Yani Almanya’daki işçiler sömürgeci bir geçmiş nedeniyle öfkeli değiller. Burada ekonomik beklentiler de çok daha iyi” dedi. Fransa’daki Türklerin durumuna da değinen Aydın, “Kuzey Afrikalı azınlıklar gibi duygusal anlamda yüklü değiller” dedi.

MACRON: CEZAYI AİLELERE KESELİM

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, protestolarda yağma ve vandallığa karışan çocukların ailelerine para cezası verilmesini önerdi. Geçen hafta boyunca eylemlere katıldığı gerekçesiyle tutuklanan 4 bin kişiden 1200’ü çocuktu.

Haberin Devamı

- Günler süren şiddet azalırken, dün Elysee Sarayı’nda 250 belediye başkanının katılımıyla bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Macron, en kötünün geride kaldığını söyledi. Bu rakamlara da yansıdı. Önceki akşam sadece 72 gözaltı rapor edildi.

Fransa’yı uzmanlara sorduk: Banliyö gençleri neden huzursuz

Emmanuel Macron

- Nahel’i öldüren tutuklu polis memuru Florian için aşırı sağcıların başlattığı kampanyada 1.5 milyon Euro toplandı. 17 yaşındaki kurbanın ailesi için ise sadece 340 bin Euro birikti.

- Eylemlerde en az 10 AVM, 200 market, 250 banka şubesi zarar gördü. Hasarın faturası 1 milyar Euro’yu geçti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!