Fransa’da radikal sağ alarmı

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da radikal sağ alarmı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2015 21:10

Fransa, ilk turda radikal sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) zaferle çıktığı bölgesel seçimlerin dün ikinci turu için sandık başına gitti.

Haberin Devamı

FN lideri Marine Le Pen’in aday olduğu kuzeydeki Nord-Pas-de Calais Picardie ve güneydeki Paca bölgesinde merkez sağ ittifakının seçimleri kazanması beklenirken, Normandie ve başkent Paris’in bulunduğu Ile-de-France bölgesinde iktidardaki Sosyalist Parti ve Cumhuriyetçiler’in başa baş seçim mücadelesi vermesi öngörülüyordu. Fransa Başbakan Manuel Valls partisinin listelerini çektiği bölgelerde seçmenlere merkez sağa oy verme çağrısında bulunmuş, FN’nin başarılı olması halinde ülkede iç savaş yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre ilk turda Ulusal Cephe (FN) yüzde 29.5, merkez sağdan Cumhuriyetçiler, Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ile Demokrat Hareket (MODEM) yüzde 27.4, iktidardaki Sosyalist Parti (PS) yüzde 22.7 ve Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi Fransa (EELV) ise yüzde 6.6 oy almıştı. İlk turda 44 milyona yakın kayıtlı seçmenden 22 milyonu oy kullanırken, 347 bin oy geçersiz sayılmıştı. Seçimlerde oy kullanmayanların oranı yüzde 49.91 olarak belirlenmişti. Ülkede en son 2010 yılında yapılan bölgesel seçimlerde kayıtlı seçmenlerin yüzde 53.6’sı sandık başına gitmemişti. Ülkede 2017 yılında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ön hazırlığı olarak görülen seçimlerde 13 bölgenin yöneticileri belirlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!