Fas’ta deprem 6.8

Güncelleme Tarihi:

Fas’ta deprem 6.8
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2023 07:00

Fas’ın El-Huz bölgesinde önceki gece 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 1305’e, yaralananların sayısı ise 1832’ye yükseldi.

Haberin Devamı

Fas’ın popüler turizm merkezi Marakeş’in yaklaşık 72 kilometre güneybatısında, El-Huz bölgesinde önceki akşam yerel saatle 23.10 sıralarında meydana gelen şiddetli depremin bilançosu ağırlaşıyor. Fas İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede son yüzyılda görülen en büyük depremde can kaybı 1305’e, yaralı sayısı da 1220’si ağır olmak üzere 1832’ye çıktı. Dağlık bölgede yaşanan sarsıntı Rabat, Kasablanka ve Essaouira gibi kıyı yerleşimlerinde de hissedildi. İnsanlar korku içinde sokağa kaçmaya çalıştı.

HALK DIŞARIDA SABAHLADI

Çok sayıda bina yıkıldı, halk ikinci deprem korkusuyla önceki geceyi dışarda geçirdi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Marakeş’teki eski şehri çevreleyen tarihi surların bazı kısımlarında hasar meydana geldi. Marakeş’te kan bağışı çağrısının ardından halk kan merkezine akın etti. Ülkede 3 gün yas ilan edildi.

Haberin Devamı

Fas’ta deprem 6.8

ABD’DEN TAZİYE MESAJI

ABD Başkanı Joe Biden depremde hayatını kaybedenlerin acısını paylaştığını, ülkesinin “gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır” olduğunu belirtti. Biden, “Fas’taki depremin yol açtığı can kaybı ve yıkımdan derin üzüntü duyuyorum” ifadelerini kullandı.

‘YARDIMA HAZIRIZ’

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Fas’ın uluslararası yardım çağrısı yapması halinde 265 personel ve bin çadır göndermeye hazır olduğunu bildirdi. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de süren G20 Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası taziye mesajı yayınlayarak “Bu zor gününde tüm imkânlarımızla Faslı kardeşlerimizin yanındayız” dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da taziye ve geçmiş olsun mesajı yayınlayarak “Türkiye, yaraların sarılması için her zaman olduğu gibi her türlü desteği sağlamaya hazırdır” dedi.

EN ÖLÜMCÜL DEPREMLERDEN

6.8’lik deprem, Fas’ta 24 Şubat 2004’te meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki Al Hoceima depreminden bu yana yaşanan en ölümcül deprem oldu. 2004’teki depremde 600’den fazla kişi hayatını kaybederken, 900’den fazla kişi yaralanmış, yaklaşık 15 bin kişi evsiz kalmıştı. Fas tarihinin en ölümcül ve en yıkıcı depremi ise 29 Şubat 1960’ta meydana gelmişti. Agadir kenti yakınlarındaki 5.8 büyüklüğündeki depremde 12 binden fazla can kaybı yaşanmış, en az 35 bin kişi evsiz kalmıştı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’Yİ ETKİLEMEZ

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Fas’ta meydana gelen deprem için “Türkiye’yi etkilemez. Çok uzakta ve birbirine bağlı bir sistem değil” dedi.

Fas’ta deprem 6.8

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!