Esad'dan 'adaylık' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Esaddan adaylık açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 11:10

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Haziran'da yapılması beklenen başkanlık seçimlerinde büyük ihtimalle aday olacağını açıkladı. Esad, Türkiye'ye de yine ağır suçlamalarda bulundu.

Haberin Devamı

AFP'ye özel röportaj veren Esad, "Eğer halk da bunu istiyorsa, aday olmamam için bir neden görmüyorum... Kısacası, adaylık ihtimalim yüksek" dedi.

Rejim güçleri ile silahlı muhalifler arasındaki savaşa da değinen Esad, "İlerleme kaydettik ama bu zaferin yakın olduğu anlamına gelmez... Bu tarz savaşlar karışık ve zordur. Çok zaman alır" diye konuştu.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın bildirdiğine göre, Esad röportajda ayrıca, "Özellikle Suudi Arabistan ve Türkiye gibi; terör örgütlerine terörist, para ve silah göndererek terör ihraç eden ülkelere baskı yapılması gerek" ifadesini kullandı.

Esad, "Bir gün Suriye ile Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar arasında uzlaşma sağlanması ihtimali var mı?" sorusuna ise, "Suriye halkı isterse olur" yanıtı verdi.

Haberin Devamı

"HEPSİ BİR"
Esad; silahlı muhaliflerin Irak ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı verdiği mücadeleye rağmen, cihatçılarla isyancılar arasında fark görmediğini belirterek, "Biz, Batı medyasında yapıştırılan yaftalara bakmaksızın, farklı fraksiyonlardan oluşan tek bir terörist gruba karşı savaşıyoruz" dedi. Suriye lideri, Cenevre-2 görüşmelerinin de buna odaklanması gerektiğini ifade etti.

Suriye dışındaki Suriyeli muhalif liderle de dalga geçen Esad, "Geçen yıl Suriye'nin yüzde 70'ini kontrol altına aldıklarını iddia ettiler. Ama Kontrol ettiklerini öne sürdükleri bölgelere gelmeye bile cesaret edemediler" diye konuştu.

Esad, "Fotoğraf çektirmek için yarım saatliğine sınıra geliyorlar, sonra da kaçıyorlar. Hükümette nasıl bakanlık yapabilirler? Bu öneriler tamamen gerçek dışı. Ama espri olarak güzel" dedi.

"BATILI GİZLİ SERVİSLERLE GÖRÜŞTÜK"
Esad diplomatik tecride rağmen Batılı istihbarat servisleriyle görüştüğünü de doğruladı. "Birçok ülkenin istihbarat servisleriyle görüşmelerimiz oldu" diyen Esad, buna karşın "Suriye karşıtı politikalar" izleyen ülkelerle işbirliği yapmadıklarını belirtti.

Suriye'deki "terör vahşetinin ve gaddarlığın" geldiği noktanın kendisine 500 yılı alışkın süre önce Orta Çağ Avrupası'nda yaşananları hatırlattığını söyleyen Esad, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Daha modern çağlara gelecek olursak; bize, Osmanlıların Suriye ve Türk topraklarındaki 1,5 milyon Ermeni'yi ve 500 bin Ortodoks Süryani'yi öldürdüğü katliamları hatırlattı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!