Erdoğan: Suudi Arabistan’ın iç hukuk meselesi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Suudi Arabistan’ın iç hukuk meselesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 20:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Nimr el Nimr’in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesiyle başlayan krizle ilgili ilk kez konuştu. Erdoğan başka ülkelerde de idam olduğunu belirterek, “Suudi Arabistan’da atılan bir iç hukuk meselesidir “ dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLIĞI Sarayı’nda dün düzenlenen muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özetle şunları söyledi: 

Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin roketatarlarla yakılıp yıkılması, aynı şekilde Irak’taki Suudi Arabistan’ın yakılıp yıkılması asla uluslararası münasebetler açısından kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. ‘Biz bunu tasvip etmiyoruz’ demek, o ülkelerin yönetimlerini de kurtarmaz. Niye? Sen gerekli tedbirleri aldın mı acaba? Atılmış bir adım vardır, 47 kişi idama mahkûm edilmiştir. Türkiye’de bir idam müessesi yok, doğrudur veya yanlıştır ayrı bir mesele; ama Suudi Arabistan’da bu müessese var, İran’da da bu müessese var, Amerika’da var, Rusya’da var, Çin’de var, buralarda hâlâ idam çalışıyor. Buralarda yapılan idamlarda ses soluk çıkmıyor; ama şu anda Suudi Arabistan’da atılan bir iç hukuk meselesidir bana göre. Almıştır böyle bir kararı, bunların 46’sı Sünni’dir, El Kaide’yle bağlantılı olduğu için idam edilmişlerdir. Bir tanesi de Şii ve bunun kararı da daha önceden verilmiş, bunun adımını da bu şekilde S. Arabistan atmıştır, bunların kararıdır; tasvip edip etmemek ayrı bir konu.”Ey dünya neredesin: “Mısır’da bini aşkın insan hakkında idam kararı verildi; ey dünya, neredesin, niye bunlarla ilgili konuşmuyorsunuz? Mursi ki halkının yüzde 52 oyuyla işbaşına gelmiş bir cumhurbaşkanıdır. İdama mahkûm edilmiştir... Peki buna yönelik tüm dünyanın bir sesi çıktı mı?” Erdoğan, 2015’de başta Suriye’de olmak üzere 400 bin insan öldüğünü, buna sessiz kalanların şu anda bir kişinin idamıyla ilgili her tarafı ayağa kaldırmaya çalıştığını belirterek, “Niye oraya sesiniz çıkmıyor. Her türlü oraya örtülü örtüsüz destekler veriyorsunuz. Para silah her şeyi veriyorsunuz. Kime? Katil Esed’e. Hiçbir zaman kendinizi kurtaramazsınız, aklayamazsınız” dedi. 

Haberin Devamı

MEZHEP FİTNESİ ÜST AKIL İŞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca “Mezhep fitnesi, bir kez daha İslam dünyasını sarsıp Müslümanları karşı karşıya getirdi. Bunu aslında bir üst akıl idare ediyor, bunu bilmemiz lâzım. Mesele nedir? Mesele, İslam dünyasında bir mezhep çatışması olsun ve İslam dünyası kendi içinde paramparça olsun. Hazreti Ali, Hazreti Hasan, Hazreti Hüseyin adına Hazreti Ebubekir’in, Hazreti Ömer’in, Hazreti Osman’ın tahkirine asla razı olmayız, tersine de asla rıza göstermeyiz. Mezhep görüntüsü altında sergilenen tavırların gerisinde, bölgesel iktidar inşa etme çabası olduğunu gayet iyi biliyoruz” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!