Endişe verici

Güncelleme Tarihi:

Endişe verici
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2016 21:34

‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisini imzalayan öğretim üyelerine yönelik soruşturma ve gözaltılar ABD’nin yanı sıra Avrupa Birliği’nin de tepkisini çekti. AB Komisyonu, “Türk akademisyenlerine karşı atılan adımlar aşırı derece endişe verici. Artık gözaltında değiller ama onlara karşı prosedür devam ediyor. İfade özgürlüğü, Kopenhag siyasi kriterlerine uygun olarak korunmalı” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın Sözcüsü Maja Kocijancic, akademisyenlerin serbest bırakılmasının ardından dün resmi bir açıklama yaptı.

Önceki gün soru üzerine bazı medya kurumlarına açıklama yapan Kocijancic dünkü resmi açıklamasında özetle şunları söyledi:

KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİNE TERS

“Türkiye’nin Güneydoğusu’ndaki olaylara ilişkin bir deklarasyonu imzalayan Türk akademisyenlerine karşı atılan adımlar aşırı derece endişe verici bir gelişme. Artık gözaltında değiller ama onlara karşı prosedür devam ediyor. İfade özgürlüğü, Kopenhag siyasi kriterlerine uygun olarak korunmalı. Gözdağı veren bir ortam buna ters düşüyor. Türkiye’nin, yasalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadında belirlenen Avrupa standartlarına uygun bir şekilde uygulanmasını sağlamasını ümit ediyoruz.”

Haberin Devamı

Terör örgütü PKK tarafından yapılanlar ve aralarında Çınar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik saldırının da dahil olduğu terör saldırılarının her türünü en güçlü şekilde kınadıklarını teyit etiklerini belirten Kocijancic, açıklamasına “Terörle mücadelede, insan haklarının da dahil olduğu uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklere tam saygı gösterilmesi gerektiğini yeniden ifade ediyoruz” diye devam etti. Kocijancic, barış sürecinin, çok sayıda cana mal olmaya devam eden çatışmayı çözmenin tek yolu olmayı sürdürdüğünü belirterek AB’nin bu doğrultudaki tüm çabaları desteklemeye hazır olduğunu kaydetti.

İfade özgürlüğü hayati önemde

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore dün yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Güneydoğu’daki çatışmalar hakkında görüşlerini ifade ettikleri için görevden uzaklaştırılan ve soruşturmaya uğrayan akademisyenlere ilişkin haberlerden, diğerleri gibi ben de büyük endişe duymaktayım.  İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumda ve özellikle de eğitim alanında hayati öneme sahiptir. Bu, hatalı ya da tek taraflı olduğunu düşündüğümüz görüşleri ifade etme hakkını da kapsar.”

Haberin Devamı

Ciddi neticeler söz konusu

NEW York Times gazetesinin haberine göre İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, “Bu haftaki akademisyenlere yönelik kampanya, özellikle yeni bir grubu hedef alıyor ve akademik özgürlük olduğu gibi, ifade özgürlüğü açısından çok ciddi neticeleri söz konusu. Bu şekilde hedef olmanın ardından taşra üniversitelerindeki bazı akademisyenlerin fiziksel güvenliği konusunda endişeler mevcut” diye konuştu.

Muhalif olmak bedel

Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesi Spiegelonline haberini “1128 akademisyen, Kürt bölgelerindeki şiddetin sona ermesi çağrısı yapan bir bildiri yayınladı. Şimdi Türkiye imzacılardan bazılarını tutukladı. 30 dakikalık bir azar konuşmasında Erdoğan araştırmacıları ‘terör propagandası’ yapmakla suçladı” diye verdi.m Amerikan New York Times haberinde “Telefonla ulaştığımız bazı akademisyenler, misilleme korkusundan yorum yapmayı reddetti” diye yazdı. Gazeteye konuşan London School of Economics Modern Türk Çalışmaları kürsüsünün başkanı Esra Özyürek, “Türkiye’de ifade özgürlüğü zaten çok sınırlı. Gördüğümüz gibi muhalif olmak çok büyük bir bedel getiriyor” dedi.   /    DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!