Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: 'Korkma Zeynep'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2023 15:46

Türkiye Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken dünya çapında yardım kampanyaları da devam ediyor. Bugün sosyal medyaya düşen ve büyük beğeni toplayan bir görüntüde arama kurtarma ekibindeki Alman bir görevlinin depremzedeyi rahatlatmak için Türkçe konuştuğu görüldü.

Haberin Devamı

Merkezi Kahramanmaraş olan ve 10 ilimizi etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye'ye dünyanın dört bir yanından yardım ağıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı hali hazırda, bugün itibariyle Türkiye’de 60 ülkeden 6 bin 810 arama-kurtarma ve sağlık personelinin görev yaptığını vurgulayarak 2 bin 518 uluslararası kurtarıcının Türkiye’ye gelmesinin beklendiğini ifade etti.   

NATO'DAN TÜRKİYE KARARI

NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, NATO üyesi ülkelerin 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremler nedeniyle yerlerinden edilenlerin barınmasına yardımcı olmak için Türkiye'ye “tam donanımlı yarı kalıcı” barınak tesisleri gönderilmesi konusunda anlaştığı bildirildi. Süreci NATO'nun Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı Orgeneral Christopher G. Cavoli’nin yöneteceği belirtildi.

Haberin Devamı

İtalya'nın Taranto kentindeki NATO Destek Ajansı Güney Operasyon Merkezi'nde tutulan barınma tesislerinin normalde NATO tarafından tatbikatlar ve operasyonlar için karargah kompleksi olarak kullanıldığı ifade edildi. Tesislerin ısıtma, jeneratörler ve tıbbi tedavi alanları dahil olmak üzere farklı imkanlarla donatılabileceği aktarıldı. NATO askeri yetkililerinin şu anda nakliye ve zaman seçeneklerini değerlendirdikleri kaydedildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, barınma tesisleri gönderilmesi kararını memnuniyetle karşılayarak, "NATO, müttefikimiz Türkiye ile güçlü bir dayanışma içindedir ve bu barınma tesislerinin konuşlandırılması hayatların kurtarılmasına yardımcı olacaktır. NATO müttefikleri ve ortakları yardım çabalarına önemli destek sağlıyor. İhtiyacı olanlara yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DEPREMZEDEYE TÜRKÇE SESLENDİ: ZEYNEP HANIM KORKMA

Almanya'dan gelen arama kurtarma ekibinin Kahramanmaraş'taki çalışmaları devam ediyor. Sosyal medyaya düşen görüntülerde arama kurtarma ekibindeki bir görevlinin depremzedeyi rahatlatmak için Türkçe konuştuğu görüldü.

Sosyal medyada kısa sürede viral hale gelen videoda, destek ekibinden bir kişi öğrendiği bir kaç kelime ile enkaz altındaki kadına sesleniyor ve "Zeynep Hanım, Daniel burada korkma!" diyor.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

"BAZEN SESSİZLİK DAHA YÜKSEK SESLE KONUŞUR"

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu, Sivil Koruma ve İnsani Yardım resmi sosyal medya hesabından Adana’daki arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili videolu paylaşım yapıldı. Paylaşılan görüntüde Bulgar arama kurtarma ekibinin yerel yetkililerle birlikte arama kurtarma çalışması yaptığı ve bu sırada enkaz altındakilerin sesinin duyulabilmesi için bölgede bulunanların tamamen sessizlik içinde kalıp çıt bile çıkarmadan beklediği görüldü.

Yapılan paylaşımda ise, “Bazen sessizlik kelimelerden daha yüksek sesle konuşur… Dün, Türkiye, Adana’daki insanlar, acil durum ekiplerinin enkaz altında hayatta kalanların nerede olduğunu duyabilmesi için sessiz kaldı. Hayat kurtaran çalışmaları için Bulgar kurtarma ekibine teşekkür ederiz. Arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor” denildi.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

WASHİNGTON'DA TOPLANAN YARDIM 100 TONU AŞTI

Haberin Devamı

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinde 3 gün önce başlayan yardım kampanyasına Amerikalıların yanı sıra diğer milletlerden de katılım büyük oldu. Depremzedeler için büyükelçilik binasına getirilen kışlık giysiler, mamalar ve diğer yardım malzemeleri paketlendikten sonra tırlara yüklenerek Türk Hava Yollarına ait uçağa yüklenmek üzere havaalanına gönderildi. Büyükelçilikten alınan bilgiye göre, toplanan yardımlar 100 tonu aştı. Washington'da bulunan diğer ülkelerin diplomatik misyonları da yardım kampanyasına katıldı.

Virginia Müslüman Derneği Temsilcisi Aziza Ebrahem, "Orada sıcak tutan giysilere ihtiyaç olduğunu anlıyoruz. Bu nedenle bugün hem Suriye'ye hem de Türkiye'ye gönderilmek üzere kalın giysiler getirdik" diye konuştu. Büyükelçiliğe yardıma gelen Afgan Hasib Ahmed de, "Afganlar ve Türkler kardeş milletlerdir. Biz biriz ve bu zorluğu birlikte aşacağız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AZERBAYCAN'DAN YENİ İNSANİ YARDIM

Azerbaycan Acil Durumlar Bakanlığı, kış hava şartları sebebiyle depremzedeler için 200 çadır ve 183 ısıtıcı içeren insani yardımın yola çıktığını duyurdu.

Depremlerin ilk gününden itibaren arama-kurtarma ve sağlık personelinden oluşan ekipleri Türkiye’ye konuşlandıran Azerbaycan Acil Durumlar Bakanlığı, sahra hastanesi dahil insani yardımlarına devam ediyor. Bakanlık, dün akşam kış şartlarında depremzedelere yardımcı olması için 200 çadır ve 183 ısıtıcı içeren ilave insani yardımın yola çıktığını açıkladı. Bakanlık, ayrıca Azerbaycan arama-kurtarma ekiplerinin dün itibariyle 44 kişiyi enkaz altından sağ çıkarttığını ifade etti.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

ABD: DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, düzenlediği rutin basın toplantısında Türkiye'yi vuran ve Suriye'de de etki gösteren depremlerde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşerek ABD'nin deprem bölgesine yönelik desteğini nasıl sürdürebileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduğu bilgisini paylaşan Price, 200 kişilik bir ABD afet yardım ekibinin deprem bölgesinde olduğunu, ayrıca özel ekipmanlarla donatılmış deneyimli personelden oluşan iki kurtarma ekibinin de ilk yardım malzemeleri ve tıbbi ekipmanlarla birlikte bölgeye destek sağladığını vurguladı. Price, ekiplerin ilk yardım ve lojistik uzmanları, mühendisler ve tıp profesyonellerini içerdiğini de sözlerine ekledi.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

MACAR EKİP 1.5 YAŞINDAKİ KÜÇÜK ÇOCUĞU KURTARDI

Macaristan’dan gelen Pest kenti arama-kurtarma ekibi 7 Şubat’ta Hatay’a gelerek çalışmalara başlamıştı. Ekip bugün bir anne ve bebeğini enkaz altından canlı çıkardı.

Pest kenti ekibinin dün çıkartılan 1.5 yaşındaki küçük çocuk dahil olmak üzere enkaz altında kalanları kurtarma anları kameralara yansıdı. 

ERMENİSTAN EKİBİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın talimatıyla depremlerden etkilenen bölgelerden Adıyaman’a gelen Ermenistan ekibi çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Ermenistan kurtarıcıların bir kısmının, depremlerden etkilenen Suriye’nin kuzeybatı bölgelerine giderek arama-kurtarma çalışmaları yaptığı belirtildi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, deprem felaketinin meydana geldiği gün talimat vererek insani yardımla birlikte Türkiye ve Suriye’ye hareket eden arama-kurtarma ekibi gönderilmesini sağlamıştı. Başbakan Paşinyan, mesajında “Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybıyla sonuçlanan yıkıcı deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır” ifadelerine yer vermişti. Başbakan Paşinyan'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde deprem felaketinde yaşamını yitirinler için taziyelerini ilettiği ifade edildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vahan Kostanyan, Ermenistan Acil Durumlar Bakanlığı’na (MES) bağlı ekiplerin insani yardımla birlikte depremlerin ikinci gününde Adıyaman ve Halep’e doğru yola çıktıklarını belirtti.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

FİLİSTİN ARAMA KURTARMA EKİBİ TÜRKİYE'DE

Filistin Hükümeti’nin 73 kişilik arama-kurtarma ve sağlık personelinden oluşan ekibi, Türkiye ve Suriye’ye ulaştı. Ürdün üzerinden dün yola çıkan ekiplerden 30 kurtarıcı Türkiye’ye, 44 kurtarıcının ise Suriye geldiği belirtildi.

Filistin'in arama-kurtarma ekibi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın talimatıyla dün Türkiye ve Suriye’ye doğru Ürdün üzerinden yola çıktı. Türkiye’ye gelen Filistinli kurtarıcılar, bugün itibariyle deprem bölgelerine giderek kurtarma çalışmalara başladı.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

DEPREMZEDELER İÇİN DUA ETTİLER

Bangladeş'teki Müslümanlar, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerde zarar gören felaketzedeleri unutmadı. Başkent Dakka’da bulunan Baitul Mukarram Camii'nde kılınan cuma namazının ardından, Türkiye'deki depremlerde hayatını kaybedenler ve yaralananlar için dua edildi.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

PAKİSTAN'DAN 100 TONLUK YARIDM MALZEMESİ

Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, Lahor kentinde Türkiye'ye gönderilen 100 tonluk yardım malzemelerinin uçağa yüklendiği Lahor Allame İkbal Uluslararası Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Başbakan Şerif, Pakistan'ın asrın felaketinden etkilenen ülkeye yardımlarını her gün sürdüreceğini ifade etti. Başbakan Şerif, Türkiye için 10 milyar Rupilik bir yardım fonu oluşturulduğunu belirterek halkı bağışta bulunmaya çağırdı. Pakistan'ın bu şartlar altında Türkiye'yi asla terk etmeyeceğini söyleyen Şerif, halka cuma namazında depremzedeler için dua etme çağrısında da bulundu. Şerif, Türkiye ve Suriye'de binlerce kişinin enkaz altında kalan sevdiklerini aradığını vurgulayarak, "Türkiye ve Suriye halkının bu sıkıntıyı atlatacağına inanıyorum" dedi.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

TAYVAN TÜRKİYE İÇİN SEFERBER OLDU

Taipei Türk Ticaret Ofisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesindeki vatandaşlar için geniş çaplı bağış kampanyası düzenledi. Çarşamba günü başlayan kampanyanın ikinci gününde depolar Tayvan’ın dört bir yanından gönderilen binlerce koliyle doldu. Tzu Chi Vakfının depolarında toplanmaya başlayan eşyalar tek tek açılarak yeniden listelendi. 200’den fazla Tzu Chi gönüllüsünün çalıştığı depo alanına yardım malzemesi getiren Tayvanlılar araçlarıyla uzun kuyruklar oluşturdu.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

İSRAİL EKİBİ 10 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU SAĞ KURTARDI

İsrail’den yapılan açıklamada Zeytin Dalları adı verilen insani yardım kapsamında dün 8 kişiyi enkaz altında sağ çıkartıldığı, toplamda 18 kişinin kurtarıldığı ifade edildi. Açıklamada “Bu sabah kurtarma ekipleri, Türkiye'nin Kahramanmaraş şehrinde bir evin yıkıntıları arasında mahsur kalan 10 yaşındaki bir çocuğu bir saat süren operasyonda bulup kurtardı. Kurtarma ekipleri, kurtarma sırasında çocuğa hayat kurtaran tıbbi tedavi sağladı ve ardından, daha fazla tıbbi tedavi için onu bir hastaneye nakletti” denildi.

Doktor, hemşire ve sağlık görevlilerinden oluşan bir tıbbi ekip ise Kahramanmaraş’ta depremler sırasında terk edilen bir hastanenin yeniden açılmasına yardım edip, tedaviye başladı.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

KİRBY TÜRK GAZETECİYE AİLESİNİ SORDU

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby düzenlediği basın toplantısında Türk gazeteciye öncelikli söz hakkı vererek ona ailesinin ve dostlarının durumunu sordu.

John Kirby, " Aileniz nasıl, iyiler mi?" diye sorarken, Türk gazeteci "İyiler ama orada milyonlarca insan vardı, arkadaşlarım vardı." diye cevap verdi.

Kirby bunun üstüne, "Onlar iyi mi?" diye sordu, Türk gazeteci ise " Çoğu iyi ama iyiyiz demek bile bize zor geliyor." dedi.

Dünya seferber oldu: En kritik anda gelen Türkçe cümle: Korkma Zeynep

POLONYA KURTARMA GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI: DAYAN TÜRKİYE

İspanya arama-kurtarma ekibi Gaziantep’te bir erkek ve kız çocuğunu enkaz altından sağ kurtardı. O anlar kameraya yansıdı. İspanya Savunma Bakanlığı görüntüleri “Pes etmek yok” mesajıyla paylaştı.

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Türk ve uluslararası ekiplerle ortak çalışan İspanya Askeri Acil Durum Birimi (UME), bir erkek ve kız çocuğunu enkaz altından sağ kurtardı. İspanyol ekipler, bu sabah halka moral vermesi için paylaştıkları görselle birlikte Türkçe “Arama ve kurtarma ekibimizin hayatta kalanları aramak için gece boyunca çalışmaya devam ettiği Nurdağı'ndan günaydın. Dayan Türkiye” mesajını paylaşmıştı.

İspanya Savunma Bakanlığı kurtarma görüntüsünü “UME’den askerler bir erkek ve bir kız çocuğunu sağ kurtardı ve çocukların annelerini kurtarmak için çalışmaya devam ediyor. Pes etmek yok” mesajıyla paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!