Dendias: İlişkilerde düzelen ortamı korumak gerek

Güncelleme Tarihi:

Dendias: İlişkilerde düzelen ortamı korumak gerek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2023 07:00

Atina’dan deprem felaketi sonrası Türkiye ile ilişkilerde sağlanan yumuşama ortamının devam etmesi gerektiği yönünde mesajlar geldi.

Haberin Devamı

Yunanistan hükümeti, Türk-Yunan diyaloğuna “kaldığı yerden devam” sinyalleri veriyor. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos, iki ülkede seçimlerden önce önümüzdeki dönemde, dışişleri heyetleri arasındaki istişari görüşmelerin ya da Ege’de güven arttırıcı önlemler ile ilgili askeri heyetler arasındaki görüşmelerin gerçekleşebileceğini söyledi.

SEÇİM SÜREÇLERİ

Dendias, Yunan Skai televizyonuna demecinde, iki ülkede de seçim öncesi dönem yaşandığından, büyük adımlar atılmasının zor olacağını belirterek, bu dönemde güven artırıcı önlemler ya da istişari görüşmelerin yeniden başlamasının mümkün olduğunu kaydetti. Dendias, “Seçim öncesi dönemde, ilişkilerde düzelen ortamı korumak gerek. Görüşmelerin yeniden başlaması için ortam elverişli. Benim şu andaki başlıca görevim, bu ortamı korumak. Geçmişteki yaraları deşmek istemiyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘ANLAŞMAZLIK ÇÖZÜLEBİLİR’

Türkiye ile Yunanistan arasındaki tek bir anlaşmazlık bulunduğunu (Ege ve Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı sınırların ile ekonomik münhasır bölge sınırlarının belirlenmesi) ileri süren Dendias, “Bu mesele, uluslararası hukuk ve deniz hukuku temelinde, hem Yunanistan hem de Türkiye’nin kazançlı çıkabilecekleri şekilde halledilebilir. Tango iki kişi ile dans edilir. İyi bir ortamda bu anlaşmazlık çözülebilir” diye ekledi. Savunma Bakanı Panayiotopulos ise devlet televizyonu ERT’ye demecinde, Ege’de ortamın yumuşadığını belirterek “Güven arttırıcı önlemler ile ilgili görüşmelerin yeniden başlamasına ilişkin tarih, önümüzdeki dönemde belirlenebilir” şeklinde konuştu. İstişari görüşmeler son olarak geçen yıl şubat ayında (64. tur), güven arttırıcı önlemler ile ilgili görüşmeler ise son olarak 2020’de (3. tur) yapılmıştı. Yunanistan, “Türkiye’nin sert retoriği yüzünden ortamın elverişli olmadığı” iddiasıyla, her iki görüşmeyi de reddediyordu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!