Davutoğlu’ndan AB’ye mülteci uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu’ndan AB’ye mülteci uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 21:06

AB, 7 Mart’ta Brüksel’de yapılacak mülteci zirvesi öncesinde Ege’de göçmen sayısının ciddi bir şekilde azaltılması için Türkiye’ye baskıyı arttırdı. Dün Ankara’ya gelen AB Konseyi Başkanı, “Sayı hâlâ çok yüksek” dedi. Davutoğlu ise “Bu sorun sadece Yunanistan ve Türkiye’ye bırakılmamalıdır” dedi.

Haberin Devamı

AB ile pazartesi günü yapılacak mülteci krizi öncesinde Türkiye’ye yönelik baskılar arttı. AB, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için 3 milyar Euro yardım vaadi karşılığında Ege’deki mülteci akışının ciddi bir şekilde azaltılmasını talep ediyor. Çankaya Köşkü’ndeki görüşme sonrasında Ahmet Davutoğlu ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ortak basın toplantısı düzenlediler. Davutoğlu’nun özetle şu açıklamaları yaptı:

Mülteci krizinden ne Türkiye sorumludur ne AB sorumludur. Suriye krizinin sorumluları halkına zulmeden bir rejim ve bu şartlarda ortaya çıkan terör örgütleri ve bu rejime destek veren uluslararası bazı aktörler ve bu terör örgütlerine destek verenler. Fakat bunun bedelini Türkiye ve AB ödüyor.
Suriye’deki bu durumu istismar eden, başka ülkelerden gelerek aynı ortamdan istifade etmek suretiyle ekonomik niyetle gelen istismarcılar da var. İnsan kaçakçılığı anlamında.

Haberin Devamı

Türkiye AB ile ortak eylem planına sadıktır, gerekliliklerini yapmaktadır ve yapacaktır. Mülteci sorununu Türkiye ve Yunanistan üzerine bırakmak yanlış bir tavır. Sınırları kapatarak sorunun sadece Türkiye ve Yunanistan ile ilgiliymiş gibi göstermek doğru bir tavır değil. Avrupa’ya çağrımız bu sorunu sadece Yunanistan’ın ve Türkiye’nin üzerine bırakmamalılar.”

SAYI HÂLÂ ÇOK YÜKSEK

Tusk ise Yunanistan’a ulaşan mülteci sayısının hâlâ çok yüksek olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “Türkiye’nin göç dalgasını yavaşlatmak için neler yapacağına kendisinin karar vermesi gerekiyor. Avrupa’daki birçok kişi için de en iyi metot bu mültecilerin hızlı ve geniş kapsamlı bir mekanizma ile geri gönderilmesi gerekiyor. Amacımız, mümkün olduğunca yasadışı göç akımını azaltabilmek, bir rakam üzerinde anlaşmadık.” Tusk, Atina’da yaptığı açıklamada ise ekonomik mültecilere hitaben, “Avrupa’ya gelmeyin. Kaçakçılara güvenmeyin. Hayatınızı ve paranızı tehlikeye atmayın” çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!