Çin'de deprem etkisi yaratan soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Çinde deprem etkisi yaratan soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2013 11:28

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve diğer parti liderlerinin, iç güvenlik sisteminin eski sorumlusu Ju Yongkang'la ilgili bir yolsuzluk soruşturması başlatması ülkede siyasi bir deprem yarattı.

Haberin Devamı

Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana ilk kez bu kadar üst seviyede bir yetkili resmi bir yolsuzluk soruşturması başlatılıyor. Böylece Şi bir tabuyu da yıkmış oluyor. Zira Ju bir dönem Komünist Parti Politbüro Daimi Komitesi üyesiydi ve partinin en üst kademesi sayılan bu mevkideki yetkililer emekli olduktan sonra bile denetimden muaf görülüyor.

Çin'de bugüne kadar yolsuzluk soruşturmasına tabi tutulan en üst düzey siyasetçiler, görev başındaki Politbüro üyeleriydi. Politbüro Daimi Komitesi üyelerinden bir kademe altta yer alan bu siyasetçilerin başında Eylül ayında rüşvet, zimmetine para geçirme ve görevini kötüye kullanma suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Bo Şilai geliyordu.

Ju'nun yargılanıp yargılanmayacağı ise henüz belli değil. Zira parti içi soruşturmaların, suç unsuru bulunsa dahi cezai kovuşturmayla sonuçlanma gibi bir zorunluluğu yok.

Haberin Devamı

YARGILANMAYABİLİR
Şu ana kadar ne Çin hükümeti ne de Ju olayla ilgili bir açıklama yaptı.

Yolsuzluk ve görevini kötüye kullanma suçlarıyla itham edilen Ju'nun evine üst düzey bir yetkili gönderildiği ve soruşturmayla ilgili bilgi verildiği belirtildi. Ju ve eşi Cia Şiaoye de koruma altına alındı.

Şi Kasım 2012'de parti liderliğine geçtiğinden beri kendisine rakip olabilecek isimlere karşı elini güçlendirmeye çalıştığı izlenimi veriyor. Ju da emekli olmasına karşın Şi'nin olası dişli rakipleri arasında gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!