Çifte pasaport kararı programa mı giriyor

Güncelleme Tarihi:

Çifte pasaport kararı programa mı giriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2017 10:13

CDU, Almanya'da doğan Türklere belli şartlar altında çifte vatandaşlığı sağlayan yasayı kaldırmayı parti kongresinde kabul etmişti. CDU, çifte vatandaşlık hakkının yasaklanmasını şimdi de partinin seçim programına almayı tartışıyor. Konuyu bugün de CDU/CSU meclis gurubu ele alacak.

Haberin Devamı

ALMANYA'da 2005 yılından beri iktidarda bulunan Hıristiyan Demokrat Birlik'te (CDU), çifte vatandaşlık hakkının tam olarak yasaklanması için yeni bir tartışma başladı. CDU'nun İç Politika Uzmanlarından Armin Schuster, parti kongresinde alınan, çifte vatandaşlığın yasaklanacağı kararının seçim programına dahil edilmesini talep etti. Schuster “Parti kongresinde alınan karar SPD ile yürütülen koalisyon pazarlıklarına aykırı. Ben bu durumu yanlış buluyorum. Bu yüzden bu karar bir sonraki hükümet görüşmelerinde talep olarak sunulmalı. Ama her şeyden önce CDU'nun seçim programına alınmalı” dedi. 

CDU, geçen Aralık ayında yaptığı parti kongresinde, Almanya'da doğan Türk çocuklarına Türk vatandaşlığının yanı sıra Alman vatandaşlığının da almayı sağlayan yasanın değiştirilmesi için önerge vermişti. CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel ile birlikte partinin önde gelen isimlerinin karşı çıkmasına rağmen önerge delegelerce kabul edilmişti. Başbakan Merkel, parti kongresinin hemen ardında yaptığı açıklamayla, çifte vatandaşlık hakkının seçim propagandası olarak kullanılmasına karşı olduğunu açıklamıştı. Merkel, bu açıklamayla yasak ile arasına mesafe koyduğunu duyurmuştu. Merkel, verilen öneriyi kişisel olarak yanlış bulduğunu da açık bir dille anlatmış, önergeyi delegelere sunulmasına ve oylanmasına tepki göstermişti.

Haberin Devamı

MECLİS GRUBU DA ELE ALACAK

Bugün toplanacak CDU/CSU Federal Meclis Grup toplantısında çifte vatandaşlık hakkı tartışılacak. Anne ve babası Alman vatandaşı olmayan yabancı gençlerin çifte vatandaşlık konusunu ele alacak olan CDU/CSU grubunda bazı milletvekilleri çifte vatandaşlık hakkına karşı olduğu biliniyor. Ancak CDU/CSU Grubunda çifte vatandaşlık konusunun oylanması yapılmayacak. CDU-CSU/SPD koalisyon hükümeti, SPD'nin dayatmasıyla 2014 yılında vatandaşlık yasasında değişiklik yapılmıştı. Böylece 18 ile 23 yaşları arasında Alman veya köken vatandaşlıktan birini seçmeye zorlayan Opsiyon Modeli kaldırılmıştı. Opsiyon Modelinin kaldırılması, Almanya'da doğan Türk çocuklarının çiftte vatandaş olmalarının önünü açmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!