Çantada terör, Rakka ve S-400’ler olacak

Güncelleme Tarihi:

Çantada terör, Rakka  ve S-400’ler olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2017 00:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin ile uçak krizinin ardından son yedi aydaki dördüncü yüz yüze görüşmesini gerçekleştirecek. Ziyarette DEAŞ ve PYD/YPG gibi terör örgütlerine karşı işbirliği, Rusya’dan S-400 füze sistemi alımı ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi görüşülecek.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, yarın Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le uçak krizinin ardından son 7 aydaki dördüncü yüz yüze görüşmesini yapacak. Kritik ziyarette, DEAŞ ve PYD-YPG gibi terör örgütlerine karşı işbirliği, olası Rakka operasyonu ve Türkiye’nin almayı planladığı S-400 füzeleri konuşulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a günübirlik Rusya ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de eşlik edecek.

ÖNEMLİ ZİYARET

Erdoğan’ın önemli ziyaretinde, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin tüm yönleriyle ele alınması, başta Suriye olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor. Görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve ivme kazandırılması yönündeki adımlar ele alınacak.

Haberin Devamı

Görüşmelerde, Suriye ve Irak’taki gelişmeler, başta DEAŞ ve PYD-YPG olmak üzere terör örgütleriyle mücadele, Fırat Kalkanı harekâtı, olası Rakka operasyonu ile Türkiye’nin almayı planladığı S-400 füze savunma sistemleri gündeme gelecek. S400’lerin teknoloji transferi veya ortak üretimle alınması liderler düzeyinde yapılacak görüşmelerde konuşulacak. Ziyaret kapsamında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin canlandırılması da gündeme gelecek. Bu kapsamda yaptırımların kaldırılması konusu gündeme gelecek. Türk tarafı  yaptırımların tamamen kaldırılarak neticeye ulaştırılmasını talep edecek. Türkiye-Rusya münasebetlerinin geliştirilmesine katkı sağlaması beklenen ziyaret sırasında anlaşmalar da imzalanacak.

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı yapılacak. Türkiye-Rusya ÜDİK toplantılarının sonuncusu Aralık 2014’te düzenlenmişti. 2015’te yapılması planlanan ÜDİK toplantısı, Türk F-16’larının Suriye’de bir Rus jetini düşürmesinin ardından iptal edilmişti. Bu çerçevede milli paralarla ticaret, Türk menşeli ürünlerin ithalatındaki kısıtlamaların kaldırılmasına devam edilmesi, Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması gibi kritik konular değerlendirilecek.

Haberin Devamı

YEDİ AYDA DÖRT GÖRÜŞME

Erdoğan ve Putin, 24 Kasım 2015’te yaşanan uçak krizinden sonra ilk kez 9 Ağustos’ta St. Petersburg’da bir araya gelmişti. 3 Eylül’de G-20 Zirvesi vesilesiyle Çin’in Hangzhou kentinde buluşan iki lider, son olarak 10 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’nde görüşmüştü. Erdoğan’ın ziyareti öncesinde İsrail Başbakanı Netanyahu da Rusya’da temaslarda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!