Bu davetin Türkler için anlamı nedir?

Güncelleme Tarihi:

Bu davetin Türkler için anlamı nedir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2017 10:16

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, geleneksel yeni yıl resepsiyonuna toplumun yararına gönüllü çalışmalar yapan kişileri, kuruluş yöneticilerini ve hükümet üyelerini davet etti. Bellevue Sarayı’ndaki yeni yıl resepsiyonu eski cumhurbaşkanlarından Roman Herzog’un ölüm haberiyle hüzünlü bir havaya bürünse de, renkli görüntülere sahne oldu. Resepsiyon, kuşaklardır Almanya’da yaşayan Türklerin artık bu toplumun bir parçası olduğunu göstermesi açısından da önemliydi.

Haberin Devamı

RESEPSİYONA davetliler arasında bulunan liseli ikiz kardeşler Melek ve Merve Nilay Levent, bunun en güzel örneğiydi. Levent kardeşler, Lübeck’te lise son sınıfta okuyor. Lübeck Türk Cemaati’nde göçmen kökenli çocuklara, gençlere gönüllü müzikten matematiğe, fizik ve kimyaya kadar yardımcı dersler veriyorlar. İkisi de piyano çalıyor. Anne babaları Kahramanmaraş, kendileri Lübeck doğumlu. Babaları inşaat, anneleri laboratuvar işçisi olan kardeşler lise bitirme sınavlarına hazırlanıyor.
“Cumhurbaşkanı’nın yılbaşı resepsiyonuna sizi davet etmesi ne anlama geliyor?” diye sordum. Çok net cevap verdiler:
“Daveti görünce önce inanamadık. Çok sevindik. Ama bu, bizim artık bu toplumun bir parçası olduğumuzun ve kabul gördüğümüzün çok açık bir kanıtı.”

Haberin Devamı

EMEKLİLER DE VAR

Resepsiyon davetlisi Fatma Çelik birinci kuşaktan ve Hamburg’tan geliyor. Çelik, Zonguldak doğumlu ve yaklaşık 60 yıldır Almanya’da yaşıyor. Osdorfer Born kilisesinde kültürlerarası diyalog için bir çalışma grubu kuran Çelik, Almanya’da emekli olan göçmenler için birlikte kalabilecekleri emekliler yurdu projesi üzerinde çalışıyor. Proje emeklilerin bir sosyal konutta birlikte yaşamalarını hedefliyor. Almanya’da bir ilk. Ama Çelik’in rüyası bu projenin tüm Almanya’ya yayılması.

MÜSLÜMANLARA VERİLEN DEĞER

İkinci kuşağın temsilcisi Erol Pürlü, Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi sözcüsü olarak resepsiyona davet edilmiş. Pürlü, bu daveti şöyle yorumladı:
“Müslümanlara verdiği değer ve önemin bir göstergesi. Bu tür davetler Almanya’da toplumsal kabule doğru da bir vesile oluşturuyor.”
Cumhurbaşkanı Gauck resepsiyonda hükümet temsilcilerini de kabul etti. Başbakan Merkel, Dışişleri Bakanı Steinmeier, Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ve diğer tüm bakanlar resepsiyondaydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!