Böhmermann: Neyin mizah neyin suç olduğuna komedyen karar verir

Güncelleme Tarihi:

Böhmermann: Neyin mizah neyin suç olduğuna komedyen karar verir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 10:32

Alman Komedyen Jan Böhmermann Mainz Savcılığı’nın soruşturmada takipsizlik kararına çok sevindiğini söyledi. “Yine dışarı çıkabileceğime, her konuda mizah yapabileceğime seviniyorum” dedi.

Haberin Devamı

FACEBOOK hesabından konuşan komedyen Jan Böhmermann, Mainhz Savcılığı’nın 31 Mart’ta Neomagazin’de yayınlanan programa takipsizlik kararını çok sevindirici bulduğunu söyledi. Savcılığın ayrıca kendisi hakkında meslek olarak saçma bir iş yapan, ciddi olmayan şakacı biri olduğu kararına da sevindiğini belirten Böhmermann, “Aksi bir nitelemeyi gönül okşayıcı ve kaygı verici bulurdum. Şimdi artık şu yargı tarafından onaylandı: Burada söz konusu olan mizah” dedi. 

Hukuki sonuçları hesaba katarak, şiirini günlerce önceden hazırladığını söyleyen Böhmermann, programı yayınlayan ZDF’nin tamamen arkasında olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE’DE İNSANLAR KORKUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yazdığı şiiri nedeniyle Türkiye’de eleştirel gazeteciler, komedyenler, muhaliflerin o zaman ve şimdi yaşadıklarını büyük ve üzücü bir mizah olarak niteleyen Böhmermann, kendisinin profesyonel kalite kontrolü dışına çıktığını söyledi. Başbakan Merkel’in de tutumunu eleştiren Böhmermann, şöyle dedi:
“Siz bu videoyu izlerken, Türkiye’de insanlar adil bir dava şansı bulunmaksızın cezaevlerinde yatıyor. Pasaportlarına el konuluyor. Seyahat yasağı var. Ülkelerindeki gelişmelere eleştirel yaklaştıkları, Kamuoyunda izin verilenin dışında farklı düşündükleri için işlerini kaybediyorlar. Türk kökenli Almanlar ise telefonda konuşurken, akrabaları ve yakınlarının başına bir şey gelmesinden korkuyor. Almanya’da bu anlamda ifade özgürlüğünde, sanat özgürlüğünde herkesin kendini güvende hissetmesi önemli. Eğer bir mizah devlet krizine yol açıyorsa, bu mizahın sorunu değil, devletin sorunu. Neyin mizah neyin suç olduğuna ilk önce işi bu olan komedyen karar verir. İkinci sırada ortalama bilgili seyirci gelir. Eğer çok farklı fikirler oluşursa, o zaman buna en son olarak yetkili mahkemeler ve savcılar karar verir. Başka kimse değil. Ben yine dışarı çıkabileceğime ve her konuda mizah yapabileceğime seviniyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!