Bin Ladin'in damadı Geyt'in duruşması başladı

Güncelleme Tarihi:

Bin Ladinin damadı Geytin duruşması başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 02:09

Terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'in damadı Süleyman Ebu Geyt'in yerel mahkemede yargılanmasına New York'ta başlandı.

Haberin Devamı

ABD Federal Mahkemesi binasının 26'ncı katında gerçekleşen duruşmayı, çok sayıda gazeteci izledi. Duruşma nedeniyle çevrede yoğun güvenlik önlemleri alan polis, bina içerisine elektronik cihaz sokulmasına izin vermedi. Duruşmayı izlemek isteyenler, bina girişindeki güvenlik kontrolünden geçtikten sonra mahkeme salonuna alınırken bir kez daha detaylı şekilde arandı. Yerel saatle 09.30 başlayan, saat 13.00'te bir saat yemek arası verilen oturum, 17.15'e kadar sürdü.

GİZLİ TÜNELDEN GETİRİLDİ
Duruşmanın yapıldığı binaya gizli bir tünelden getirilen Geyt'in açık kahverengi bir takım elbise giydiği ve oldukça neşeli olduğu gözlendi. Stanley Cohen başkanlığındaki, 2'si kadın 4 avukatın savunduğu Geyt, mahkeme konuşmalarını dönüşümlü görev yapan tercümanları aracılığıyla izledi.

Haberin Devamı

JÜRİ TARAFSIZ OLAMAYACAĞINI AÇIKLADI
Jüri seçiminin yapıldığı oturum sırasında zaman zaman ilginç anlar yaşandı. Duruşma hakimi Lewis A. Kaplan, iddia ve savunma taraflarının jüri üyeleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmeleri amacıyla tek tek salona çağrılan adaylara davayı etkileyebilecek kişisel bilgiler sordu. Kimlikleri gizli tutulduğu için numara verilen jüri adaylarından bazıları görevi kabul etmezken, bazıları da tarafsızlıklarını koruyamayacaklarını ifade etti.

SUÇLAMALARI KABUL ETMİYOR
Duruşma, ilk kez üst düzey bir El Kaide üyesinin ABD topraklarında mahkeme karşına çıkarılması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Usame bin Ladin'in en güvendiği danışmanı olduğu bilinen ve 11 Eylül saldırılarının planlayıcıları arasında olduğu iddia edilen 48 yaşındaki Ebu Geyt, hakkındaki suçlamaları kabul etmiyor.

Müvekkilinin El Kaide içindeki rolünün ifade edilenden çok daha küçük olduğunu ispatlamak için mahkeme heyetine tanık ve deliller sunmaya hazırlanan Geyt'in avukatı Cohen'in, 11 Eylül saldırılarının sorumlusu olduğunu itiraf eden ve halen ABD'nin Guantanamo üssünde tutulan Halit Şeyh Muhammed'in video konferans sistemiyle şahitliğine başvurulması bekleniyor. Öte yandan Saajid Badad ve Sahim Alwan adlı 2 teröristin ise Geyt'in aleyhinde tanıklık yapabilecekleri ileri sürülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!