Bild, Wulff'un telefon kayıtlarını yayınladı

Güncelleme Tarihi:

Bild, Wulffun telefon kayıtlarını yayınladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2014 15:19

Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann’ın telesekreterine bıraktığı notun tamamı yayınlandı. Eski Cumhurbaşkanı Wulff’u istifaya götüren süreçte önemli yer tutan konuşmada, Wulff, Diekmann’dan kendisiyle ilgili yapılacak haberin bir gün ertelenmesini istiyor.

Haberin Devamı

BİR GÜN BEKLEYEMEZ Mİ

Bild Gazetesi 2011 yılının sonlarında, Wulff’un Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı olduğu dönemde satın aldığı evin parasını bir işadamı arkadaşından düşük faizle borç aldığını yazmıştı. Bir süre devam eden ve büyük yankı uyandıran haberler Wulff’u çok rahatsız etmişti. Wulff, Körfez ülkelerine resmi ziyarette bulunduğu sırada Bild’in kendisiyle ilgili bir haber daha yapacağı bilgisini alınca gazetenin genel yayın yönetmeni Diekmann’ı aramıştı.

Wulff’un Diekmann’ı aradığı 12 Aralık 2011 tarihinde ne konuştuğu büyük merak uyandırmıştı. O dönemde Bild Gazetesi Wulff’un izin vermesi durumunda konuşmaları açıklayabileceğini duyurmuştu. Wulff, telesekretere yaptığı konuşmasının kamuoyuna açıklanmasını istemeyince gazete de açıklamadı. Ancak tartışmalar ve eleştiriler devam edince Wulf da 18 Şubat 2012’de cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etmişti. Şimdi Sat.1 televizyonu, Wulff’un istifasına giden son 68 gün ile ilgili “İstifa” isimli bir belgesel hazırladı. Belgeselin en dikkat çekici bölümü ise Wulff’un Bild yöneticisinin telefonuna bıraktığı tehditkâr mesajlardı.

Haberin Devamı

KONUYU GÖRÜŞME TEKLİFİ

Ortaya çıkan konuşmalara göre Wulff telesekretere özetle şu mesajları bırakıyor:

“İyi akşamlar, Bay Diekmann,

* Sizi Kuveyt’ten arıyorum. Emir ile görüşmeye gidiyorum, bu nedenle sabah sekizden, akşam 11’e kadar çok yoğunum. Burada dört ülkeye ziyaret gerçekleştiriyorum ve bu arada bir muhabiriniz, aylardır, yarın yayımlanacak ve Springer-Yayın grubuyla nihai bir kırılmaya yol açacak inanılmaz bir hikâye planlıyor.

* Kullanılmamak şartıyla her şeyi açtım, bilgi verdim. Şimdi dolaylı olarak kullanılıyor. Bu da benim gazetecilere karşı suç duyurusunda bulunacağım anlamına geliyor. Bunun için avukatları görevlendirdim.

* Basit bir soru: Bild Gazetesi yurtdışında bulunan ve yarın dönecek Cumhurbaşkanına beklemeyi kabul edemez mi? Evet yarın ve sonra da Çarşamba günü eğer isterseniz, sizinle ve muhabirle oturup konuyu tartışmak isterim. Sonra da beraber bakarız olaylar nasılmış. Ve ondan sonra da savaşı nasıl sürdürürüz ona karar veririz.”

Haberin Devamı

SAVAŞ MI İSTİYORSUNUZ

Wulff, o dönemde ABD’de bulunan Diekmann’a ulaşmak için birkaç kez daha telefonla arıyor. Ancak her seferinde de başarılı olamıyor ve telesekretere yine not bırakıyor.

* Ve maalesef size ulaşamıyorum. Anladığım kadarıyla New York’tasınız. Orada öğle oldu, burada tabii ki akşam. Berlin’de saat 18.00. Büronuz, başkanlık sekreteryasını arasa veya bana ulaşabilse iyi olurdu.

* Şimdi bir görüşmedeyim ve sonra burada bir konuşma yapacağım. Ancak 1,5 saat sonra müsait olacağım, Alman Büyükelçiliği’nde olacağım. Ama sizinle gerçekten konuşmak isterdim.

* Çarşamba’ya kadar beklenemez mi? Konuşmadan sonra da ‘Tamam biz savaş istiyoruz ve bunu sürdüreceğiz’ denebilir. Ancak ben bunu sizin ekibiniz adına sorumsuzluk olarak buluyorum. Şimdi ben şef redaktöre tekrar sormak istiyorum, bu savaşı istiyor musun istemiyor musun? Ki bu benim hayal bile edemeyeceğim bir durum. Şimdi bir şans var ve biz bunu kullanmalıyız... Teşekkürler! Görüşmek üzere, Bay Diekmann.

Haberin Devamı

EV KREDİSİ HABERİ

Bild Gazetesi 13 Aralık 2011 tarihli nüshasında Wulff’un satın aldığı evin kredisini işadamı arkadaşından aldığıyla ilgili haberi yaptı. O günkü haberde, Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi’ne konuyla ilgili Yeşiller Partisi’nin 2010 yılında meclise sunduğu soru önergesine Wulff’un yanıltıcı cevaplar verdiği yer alıyordu. Bild, o gün, Wulff’un Eyalet Başbakanı olduğu dönemde soru önergesine ‘Başbakan Wulff ile adı geçen işadamı arasında son 10 yılda hiçbir ticari ilişki olmamıştır’ cevabını vererek Wulff’un kamuoyunu yanılttığını yazmıştı. Başlatılan soruşturma kapsamında, eski Cumhurbaşkanı hakkında görevi döneminde 719.40 euroluk faturasını bir yapımcıya ödeterek ‘çıkar sağlamak’ suçlamasıyla dava açılmıştı. Wulff’un yargılaması sürüyor. Ülkede ilk kez eski bir cumhurbaşkanı mahkemede yargılanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!