Beyaz Saray'da Hollande telaşı

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Sarayda Hollande telaşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2014 11:25

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ı başkent Washington’da üç günlük resmi ziyaretinde ağırlayacağı odayı basına açtı.

Haberin Devamı

Obama, Beyaz Saray'daki ikinci döneminde ilk devlet başkanı konuğunu ağırlamaya hazırlanıyor. ABD'nin Avrupa'daki en köklü müttefiklerinden Fransa ile ilişkilere Afrika ve İran politikalarının da etkisiyle ayrı bir hassasiyet gösteren Obama, bugün konuk edeceği Hollande'ın Beyaz Saray'da en iyi şekilde misafir edilmesini istiyor.

Sabah saatlerinde Beyaz Saray'da resmi devlet töreniyle karşılanacak olan Hollande'ın, akşam onuruna seçkin davetlilerin de katıldığı devlet yemeği verilecek. Sarayın South Lawn kısmındaki yemek öncesinde Hollande, Mavi Oda'da ağırlanacak.

Beyaz Saray yetkilileri, Hollande'a ikram edilecek menü hakkında da bilgi verdi.

Menüde Amerikan mutfağından yemekler yer alacak. Amerikan havyarının yanı sıra First Lady'nin Beyaz Saray Mutfağı Bahçesi'ndeki yeşilliklerden yapılacak salata, biftek ve vanilya dondurmalı çikolatalı kek ikram edilecek.

Haberin Devamı

Hollande'a ayrıca California, Washington ve Virginia eyaletlerinden farklı şaraplar sunulacak.

Hollande'ın ağırlanacağı odayla ilgili bilgi aktaran Beyaz Saray Küratörü Bill Allman, Hollande ve beraberindekilerin yemek öncesi bir süre Mavi Oda'da misafir edileceğini söyledi. Odada, ABD ile Fransa arasındaki ilişkilerin yüzyıllar öncesine dayandığını gösteren antik eser ve tablo örneklerinin yer aldığını belirten Allman, odanın bu nedenle de tercih edildiğini kaydetti.

South Lawn'da verilecek akşam yemeği sonrasında ünlü hip hop ve R&B şarkıcısı Mary J. Blige, konser verecek. Blige'in canlı performansını izlemek için yaklaşık 350 seçkin ismin davet edildiği belirtildi.

Hollande'ın ziyaretine sadece ABD değil, Fransa da büyük ilgi gösteriyor. Zira en son Washington'a resmi ziyaret düzenleyen Fransız lider Jacques Chirac idi. Öte yandan Obama da 2012'de yeniden seçildiğinden bu yana protokol sıralamasında bu kadar yüksek bir konuk ağırlamamıştı.

Politika kulislerinde, bu nadir ve prestijli statünün sosyalist Cumhurbaşkanı’na gösterilmesinin sebebinin, Fransa’nın dış politikası olduğu vurgulanıyor. Bunda, ağustos ayında Suriye’deki kimyasal katliama verilecek yanıt konusunda iki ülkenin olası bir işbirliğine gitmesi de yatıyor.

Haberin Devamı

Ancak Hollande'ın ziyaretinin bir de magazin tarafı var. Gazeteci Valerie Trierweiler ile birlikteyken aktris Julie Gayet ile gizli aşk yaşadığı ortaya çıkan Hollande, gezisine yalnız gitti. Oysa Beyaz Saray ziyareti Hollande Trierweiler ile birlikteyken hazırlanmış, davetiyeler ona göre basılmıştı. New York Times gazetesine göre Hollande’ın, gazeteci hayat arkadaşından ayrıldığını açıklaması nedeniyle Beyaz Saray’da verilmesi planlanan resepsiyon ile ilgili hazırlanan ve Trierweiler’ın adı geçen davetiyelerin imha edilmesi gerekti. Bu yüzden yaklaşık 300 davetiye de çöpe gitti.

ABD yönetimi, çok özel müttefiklerine üst düzey protokol uygulayıp, devlet resepsiyonu veriyor. Konuk devlet adamları, genelde bu davete eşleriyle katılıyor. Hollande, protokol kurallarını ihlal ederek Obama ve eşinin vereceği davete yalnız katılacak.

Haberin Devamı


http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/79112/2/1/25783300/beyaz-sarayin-agir-misafiri-hollande

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!