Berlin ile Ankara arasında ‘iltica’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Berlin ile Ankara arasında ‘iltica’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 09:34

Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Roth’un ‘iltica’ açıklamasına Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tepki gösterdi. Bakan Çavuşoğlu’nun eleştiri ve suçlamalarına da Almanya’nın Dışişleri Bakanı Steinmeier yanıt verdi.

Haberin Devamı

DIE Welt Gazetesine konuşan Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth’un, “Türkiye’deki tüm muhalif zihniyetler Alman hükümetinin onlarla dayanışma içinde olduğunu bilmelidir. Almanya prensipte siyasi takibe uğrayan herkese açıktır. Almanya’da iltica başvurusunda bulunabilirler. Bu sadece gazeteciler için geçerli değil” sözlerine, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu anında cevap verdi. Çavuşoğlu, “Tüm teröristlerin Almanya’yı tercih etmesi tesadüf değildir. Şimdi FETÖ’cülere kucak açan bir Almanya. Türkiye’de tüm terör faaliyetlerini gerçekleştiren teröristlere en çok desteği veren ülke Almanya. Dolayısıyla biz de Almanya’ya tepkimizi gösteriyoruz. Yaptıkları açıklamalara baktığınız zaman da bu art niyeti görüyorsunuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘SUÇLAMALAR NEYE DAYANIYOR?’

Bakan Çavuşoğlu’nun bu sözlerine de Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’den yanıt geldi. Steinmeier, “Türk mevkidaşımın son açıklamalarından sonra Ankara’nın bu suçlamaları neye dayandırdığını anlamakta zorlanıyorum” dedi. “Türkiye’deki darbe girişimini hiç küçümsemedik” diyen Steinmeier, Türkiye’nin darbe girişimcilerinden yargı yoluyla hesap sormasına saygı duyduklarını her zaman ifade ettiklerini söyledi. Steinmeier, ancak bu saygının hukuk devleti kurallarına bağlı olduğunu ve kitlesel tutuklamaların buna tam uymadığını söylemek de gerektiğini belirtti. Steinmeier şöyle dedi: “Türk mevkidaşımın Almanya’nın herhangi bir biçimde PKK’yı desteklediği yönünde bize yönelik suçlamalarını bugün (dün) okudum. Ben Ankara’nın bunun tam tersi olduğunu bildiğine inanıyorum. PKK ve Türkiye’den başka aşırı gruplar Almanya’da yasak ve haklarında cezai takip var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!