Bakanlar Kurulu terör örgütleri listesini güncelledi

Güncelleme Tarihi:

Bakanlar Kurulu terör örgütleri listesini güncelledi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 01:24

Birleşmiş Milletler'in El Kaide'yle bağlantılı gerçek ve tüzel kişilere ilişkin listesinde yaptığı güncelleme, Bakanlar Kurulu kararına da yansıtılarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklik, El Nusra Cephesi'nin listeden çıkarıldığı şeklinde kafa karışıklığına neden oldu. Ancak listenin 65'inci maddesinde yer alan El Nusra'nın, listede kalmaya devam ettiği anlaşıldı.

Haberin Devamı

SON YAPILAN GÜNCELLEME

Bakanlar Kurulu terör örgütleri listesini güncelledi

30.9.2013 tarihli ve 2013/5428 sayılı Bakanlar Kurulu kararına ilişkin güncellemeye göre, Bakanlar Kurulu kararının 1 No'lu listesinde yeralan 'El Kaide ve Bağlantılı Gerçek Kişiler’ başlıklı bölümünün 152’nci sırasında yer alan ‘janıal Antel Salı Jr.' isimli şahıs ile 195’nci sırasında yer alan ‘Jaınal Antel Salı Jr.' isimli şahsa ilişkin hükümler yürürlükten kaldırıldı. 'El Kaide ile Bağlantılı Tüzel Kişi, Kuruluş veya Organizasyon' başlıklı bölümüne, Mali’de faaliyet gösteren Al Moukakaoune Bıddam, Cezayir, Mali ve Nijer’de faaliyet gösteren Al Moulathamoun, Mali’de faaliyet gösteren Al Maurabıtoun eklendi.

Haberin Devamı

'El Kaide ile Bağlantılı Tüzel Kişi, Kuruluş ve Organizasyonlar' başlıklı bölümün 21’inci sırasında yer alan ‘Al-Qaida In Iraq’ isimli kuruluşa ilişkin bazı bilgiler güncellendi. Jabhal Al Nusrah, Jabhel Al Nusra, Al Nusrah Front ve The Victory Front isimli kuruluş veya organizasyonlar güncelleme sonrası listeden çıkarıldı.

EL NUSRA HALA LİSTEDE
Resmi Gazete'de yayımlanan bu güncelleme, 'Türkiye'nin El Nusra Cephesi'ni terörist örgütler listesinden çıkardığı' şeklinde algılandı. Oysa Bakanlar Kurulu'nun 3 Haziran tarihli kararının 65'inci maddesinde yer alan El Nusra Cephesi hala listede yer alıyor. Bugünkü yapılan değişiklik ise 'Irak'taki El Kaide' oluşumlarını tanımlayan, ilgili kararın 21'inci maddesine ilişkin bir değişiklik. Bu da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2 Haziran tarihli son güncellemesinde yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 14 Mayıs tarihli güncellemesinde, El Nusra Cephesi'ni ayrı bir terör örgütü olarak listesine dahil etmişti. Türkiye de bu değişikliği 3 Haziran tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla mevzuatına geçirdi. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan güncellemeler ise Birleşmiş Milletler'in 2 Haziran tarihinde yaptığı güncellemelere ilişkin değişiklik. Resmi Gazete'de yer alan kararla birlikte Türkiye, Birleşmiş Milletler'in son değişikliğini yürürlüğe sokmuş oldu. Ancak listedeki bu değişiklik de kafa karışıklığına neden oldu.

Bakanlar Kurulu terör örgütleri listesini güncelledi
DIŞİŞLERİ’NDEN EL NUSRA AÇIKLAMASI

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ YALANLADI
El Nusra’nın terör örgütü listesinden çıkarıldığı iddiasını, Dışişleri de yalanladı. Dışişleri kaynakları, yeni terör listesinin BM’nin yenilediği terör örgütü listesiyle benzer olması için hazırlandığını söylediler. Bir yetkili, “Eskiden El Nusra, ‘El Kaide in Irak’a bağlı bir örgüt olarak bu kuruluşun atında sıralanıyordu. Ancak El Nusra, ‘El Kaide in Irak’tan ayrıldığı için BM, El Nusra’yı ayrı bir örgüt olarak listeye aldı. Biz de BM ile uyum içinde olmak için aynısını yaptık. Dolayısıyla El Nusra Türkiye’nin terör örgütü listesinde, ‘El Kaide in Irak’tan bağımsız bir örgüt olarak yer almaktadır” dedi.

Bakanlar Kurulu terör örgütleri listesini güncelledi

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu terör örgütleri listesini güncelledi

Pınar Yurtsever

pyurtsever@hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME!