Avrupa’dan Rusya’ya karşı birlik mesajı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan Rusya’ya karşı birlik mesajı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2023 07:00

Avrupa ülkelerinin liderleri, kıtada siyasi diyalog ve işbirliğini teşvik etme ve istikrarı güçlendirme hedefiyle geçen yıl hayata geçirilen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun (AST) ikinci toplantısı için Moldova’da bir araya geldi. Rusya’nın saldırılarını sürdürdüğü bir ortamda, Ukrayna sınırına 20 kilometre uzaklıktaki Mimi Şatosu’nda toplanan 49 lider, “birlik, güç ve tek bir aile olarak hareket etme kararlılığı” mesajı verdi.

Haberin Devamı

Sıkı güvenlik önlemleri ve NATO’nun erken uyarı uçakları AWACS’ların devriyesi altında yapılan zirveye Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de katıldı. Toplantıya Rusya ve Belarus davet edilmedi. Sadece liderler düzeyinde katılıma açık olan toplantıya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da davetliydi. Başta “ilke olarak” yeşil ışık yakılan katılım zirve öncesinde iptal edildi. İptal gerekçesi seçim sonrası süreçle bağlantılı olsa da Batı medyası, “Avrupa’dan uzaklaşma, Rusya karşıtı toplantıda yer almak istememe” gibi tezler üretti. Türkiye’nin yanı sıra San Marino da davetli olmasına rağmen zirvede yer almadı. Toplantı bağlamında Almanya, Fransa, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri AB’nin de katılımıyla bir araya geldi. AST önümüzdeki yıl İspanya’da toplanacak.

Haberin Devamı

MACRON’DAN PUTİN’E: ÖLÜ NATO’YU DİRİLTTİ

FRANSA Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal ederek NATO’yu dirilttiğini savundu. Önceki gün Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenen global güvenlik forumunda konuşan Macron, 2019’da yaptığı ve ciddi tepkiler almasına neden olan ‘NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti’ yorumunu hatırlatarak “Bugün ise şunu söyleyebilirim: Putin elektroşokla ittifakı hayata döndürdü” ifadelerini kullandı. Öte yandan Ukrayna işgaline ilişkin savaşın gidişatında Batı’nın müzakere etmek zorunda kalabileceği kişinin Rusya lideri olduğunu belirten Macron, Putin’i savaş suçları nedeniyle yargılamanın imkânsız olabileceğini söyledi. Batı’nın Ukrayna’ya çok daha iddialı güvenlik garantileri sağlaması gerektiğini belirten Macron kalıcı barışın bu yolla sağlanabileceğini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!