AB liderleri Ukrayna’ya 50 milyar euroluk fonda anlaştı! 'Orban'ın şartı kabul edildi' iddiası...

Güncelleme Tarihi:

AB liderleri Ukrayna’ya 50 milyar euroluk fonda anlaştı Orbanın şartı kabul edildi iddiası...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2024 10:53

Avrupa Birliği liderleri, Ukrayna’ya da 50 milyar euroluk mali destek sağlanması konusunda anlaşmaya vardı. AB liderlerinin paketi daha önce bloke eden Viktor Orban'ın şartını kabul ettikleri öne sürüldü. İngiliz Guardian gazetesine göre yeni taslak metni, fon kolaylığının Avrupa Komisyonu tarafından yıllık olarak gözden geçirilmesini öngörüyor.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği liderleri Ukrayna için 50 milyar Euro'luk yardım paketini onaylamayı reddeden Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ile ikinci kez hesaplaşmak üzere bugün Brüksel'de toplandı Orban AB bütçesinin sadece üye ülkeler için kullanılması gerektiğini savunarak Aralık ayında gerçekleştirilen zirvede yardım paketini bloke etmişti.

MİCHEL DUYURDU: AB LİDERLERİ ANLAŞTI

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, zirvenin başladığı sıralarda sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı. Michel, Ukrayna’ya 50 milyar euroluk mali yardım sağlanması konusunda anlaştıklarını duyurdu.

AB Konseyi Başkanı, “27 liderin tümü, AB bütçesi kapsamında Ukrayna'ya ek 50 milyar euroluk destek paketi üzerinde anlaşmaya vardı. Bu sayede Ukrayna için istikrarlı, uzun vadeli ve öngörülebilir finansman sağlanmış olacak. AB, Ukrayna'ya destek konusunda liderlik ve sorumluluk alıyor, neyin tehlikede olduğunu biliyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Söz konusu plan, Ukrayna’ya 2024-2027 yılları arasında 33 milyar Euro kredi, 17 milyar Euro hibe sağlanmasını öngörüyor.

AB'DE HAYAL KIRIKLIĞI VE ÖFKE! "GERÇEK BİR YOL AYRIMINDAYIZ"

İngiliz Guardian gazetesinde yer alan bilgilere göre kritik zirve öncesi dün akşam düzenlenen akşam yemeğinde hayal kırıklığı ve öfke karışımı bir hava hakimdi. Gazeteye konuşan  bir AB yetkilisi durumu değerlendirirken "Gerçek bir yol ayrımındayız" ifadelerini kullandı.

AB liderleri Ukrayna’ya 50 milyar euroluk fonda anlaştı Orbanın şartı kabul edildi iddiası...

KİEV EN ZOR DÖNEMLERİNDEN BİRİNİ YAŞIYOR

ABD'li New York Times gazetesi de Ukrayna'nın son dönemde savaş alanında hiç bir ilerleme kaydedemediğini, ABD yardımlarının kesildiğini hatırlatarak Kiev'in 2 yıl önce başlayan işgalden bu yana en zor dönemlerden birinin içinde olduğunu vurguladı.

AB liderlerinin en büyük endişelerinden biri, Ukrayna'nın bahar aylarında memurlara, öğretmenlere, doktorlara ödeme yapmak için parasının tükenmesi ihtimali. Kiev'in temel hizmetlerin devam edebilmesi için acilen paraya ihtiyacı var.
AB liderleri Ukrayna’ya 50 milyar euroluk fonda anlaştı Orbanın şartı kabul edildi iddiası...


AB ORBAN'IN ŞARTINI KABUL ETTİ, TASLAK METNİNE UZLAŞI PARAGRAFI

AB fonunu Aralık ayında bloke eden Macaristan Başbakanı Orban'ı uzlaşmaya ikna etme çabaları son 24 saat içinde iki katına çıktı. 

Orban geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada vetosunu ancak bütçenin her yıl yeniden gözden geçirilmesi halinde kaldıracağını söylemişti. Guardian gazetesine göre üye ülkeler anlaşma taslak metnine bir uzlaşı paragrafı eklemeyi kabul etti.

Yeni taslak metni, fon kolaylığının Avrupa Komisyonu tarafından yıllık olarak gözden geçirilmesini öngörüyor.
AB liderleri Ukrayna’ya 50 milyar euroluk fonda anlaştı Orbanın şartı kabul edildi iddiası...

PUTİN'E EN YAKIN AVRUPALI LİDER

BBC'de yer alan habere göre, Viktor Orban üst üste dört kez seçim kazanarak Başbakanlık koltuğunu korudu. Avrupa Birliği'nde görevdeki hiçbir lider onun kadar uzun süre iktidarda kalmadı.

Macar lider son dönemde göç ve Ukrayna'daki savaşla ilgili, Avrupa Birliği'ndeki mevkidaşlarıyla sürekli tartışma halinde. Orban Ukrayna konusunda "AB'nin yanlış istikamette olduğunu" savunuyor. 

Kiev'in hiçbir zaman zafere ulaşamayacağını söyleyen Orban, Putin'in Avrupa'daki en yakın olduğu lider olmayı sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!