AP, Filistin’in tanınmasını “ilke olarak” kabul etti

Güncelleme Tarihi:

AP, Filistin’in tanınmasını “ilke olarak” kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 14:52

Avrupa Parlamentosu, Filistin’in devlet olarak tanınmasına “ilke olarak” destek veren bir kararı 88 oya karşı 498 oyla kabul etti. AP Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 111 parlamenter ise çekimser kalmayı tercih etti.

Haberin Devamı

AP’nin doğrudan bir tanıma söylemi benimsemek yerine dolaylı bir ifade kullanması ve tanımayı ilerleme sağlanması şart olan barış görüşmelerindeki gelişmeyle el ele gitmesi koşuluna bağlamasında siyasi gruplar arasındaki görüş ayrılıkları etkili oldu.

Kabul edilen ortak kararda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ve Filistin uzlaşı hükümetinin çabalarına destek verilirken bölgede büyüyen gerginliklerden ve artan şiddetten duyulan ciddi endişe dile getirildi.

Kutsal mekanların şiddete maruz kalmasının İsrail-Filistin sorununun dini bir soruna dönüşmesine neden olma riskine vurgu yapılan metinde, İsrail tarafından inşa edilen yerleşim birimlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu hatırlatılarak iki tarafa da iki devletli çözümün yaşayabilirliğinin altını kazıyacak her tür eylemden kaçınma çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Kudüs’ün iki devletin başkenti olacağı 1967 sınırları temelinde iki devletli çözüme güçlü desteğini yineleyen AP, kapsamlı bir barışa duyulan ihtiyacın altını çizdi. Olası tek çözümün İsrail ve Filistin’in iki devlet olarak bir arada yaşaması olduğunu vurgulayan AP, barış sürecinde ilerleme sağlama amaçlı “Barış Parlamenterleri” inisiyatifi başlatma kararı aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!