Angela Merkel, Trump’a karşı

Güncelleme Tarihi:

Angela Merkel, Trump’a karşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2017 11:20

Avrupa, ABD Başkanı Trump’la sorun yaşayacağını biliyordu. “Önce Amerika” diyen Trump’ın kazanmasını hiçbiri istemedi. Ancak Avrupa’nın korktuğu başına geldi.

Haberin Devamı

Angela Merkel, Trump’a karşı
Trump seçim kampanyasında en başta Almanya’yı hedef aldı ve yabancı mallara vergi koyacağı tehdidinde bulundu. Başkan seçildikten sonra Merkel’i kabul eden Trump, Beyaz Saray’da elini bile sıkmadı. Merkel her zamanki gibi sakin tavrını korudu. Ters düşmemeye dikkat etti. Trump’ın siyasi müzakerelerde değişeceği beklentisi vardı. Ancak geçtiğimiz hafta Brüksel’de NATO, hemen ardından Taormina’da G-7 zirvesi bu beklentileri boşa çıkardı. NATO zirvesinde liderler hiç olmazsa, bir araya gelerek aile fotoğrafı çektirdi. Sicilya Adası’ndaki Taormina’da bir aile fotoğrafı bile çıkmadı. Dünyanın en büyük 7 sanayi ülkesinin 6’sı Trump’la ne serbest ticaret, ne iklim sözleşmesi ne de mülteci politikasında bir uzlaşma kaydetti.

ZENGİN FAKİR

Haberin Devamı

Trump, yer kürenin ısınmasına karşı etkili tedbirler öngören Paris İklim Sözleşmesi’ne, ABD ile AB arasında serbest ticaret anlaşmasına (TTİB) karşı. Serbest ticaretle Avrupa’nın zenginleştiği, ABD’nin fakirleştiğini savunan Trump, ABD’ye satılan yabancı mallardan yüzde 20 ile 35 arasında gümrük vergisi almak istiyor. Hedefi, ABD’ye yabancı mal satışını engellemek, yerli üretimi teşvik etmek. Brüksel’de üst düzey AB temsilcilerine en çok Almanya’nın ticaret fazlalığından şikayet etti. Hatta görüşmede Trump’ın, “Almanlar kötü, çök kötü. Bize milyonlarca araba satıyorlar. Bunu durduracağız” dediği kamuoyuna sızdı. Ekonomisi ihracata dayalı Almanya, gümrük vergisinden en çok zarar görecek ülkelerin başında. Almanya’nın ABD’ye geçen yıl ki ihracatı 106.9 milyar euro, ABD’den ithalatı ise bunun yarısı, 57.9 milyar euro. Almanya geçen yıl ABD’ye 17.5 milyon araba satmış bulunuyor. Bunun 850 bini ABD’de üretilmiş.

HODRİ MEYDAN

Almanya, ABD’ye ticaret fazlalığını, “Sattığım malların yüzde 70’ini orda üretiyorum ve ABD’de iş sahası yaratıyorum” gerekçesiyle savunuyor. Başarısız zirve üzerine kameralar önüne çıkan Merkel, Trump’ın adını anmadan, ancak Trump’a karşı çok net konuştu: Merkel, “Başkalarına tamamen güvendiğimiz zamanlar artık bir parça geride kaldı. Avrupa artık kendi kaderini kendi eline almalı” dedi. Almanya Başbakanı’nın Avrupa’ya mesajı çok net: ABD’ye güvenmeyelim. Kendi başımızın çaresine bakalım. Avrupa kendi ordusunu kurmalı. Kendi yolunu çizmeli. Kendi göbeğini kendi kesmeli...
Avrupa bunun için yeni müttefikler aramaya başladı bile. Bunun başında Hindistan geliyor. Merkel bu hafta Berlin’de Hindistan ve Çin Başbakanlarını ağırlayacak. Hindistan’la serbest ticaret anlaşması gündemde. Avrupa yeniden şekillenen dünya sisteminde üçüncü süper güç olmaya oynuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!