Amigonun dansı İran’ı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Amigonun dansı İran’ı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2023 07:00

İran’da yıllarca stadyumlarda amigoluk yapan 70 yaşındaki esnafın tutuklandığı iddiası İran’da danslı protesto dalgasını tetikledi.

Haberin Devamı

Komşu İran’da yeni protesto dalgası bu kez kasım ayında kuzeyde Hazar denizi kıyısındaki Reşt kentinde patlak verdi. Yıllarca hoparlörle stadyumlarda amigoluk yaptığı için ‘Hoparlör’ lakabıyla tanınan 70 yaşındaki Sadık Bana Motejaded dükkanın önünde sevinç gösterisi yapıyor, arkadaşları da tempo tutuyordu.

BİR ANDA VİRAL OLDU

Amerikan New York Times gazetesine göre, İranlı DJSonami diye bilinen Mohammad Aghapour’un Sadık Bana videosunu düzenleyip internette yayınlanması üzerine görüntüler bir anda viral oldu. İnsanlar sokaklarda, stadyumlarda, restoranlarda, nerede imkân bulurlarsa dans etmeye başladı. Dans, başörtüsü yasağına karşı yapılan Mahsa Amini protestolarından sonra rejimin baskıcı politikalarına karşı tepkinin yeni bir dalgası haline dönüştü.

Haberin Devamı

DANS ETMEK YASAK

İran’da halka açık yerlerde özellikle de kadınların, kadın ve erkeklerin birlikte dans etmesi yasak. İşte Sadık Bana’nın dansının bu kadar ilgi çekmesinin ardından 7 Aralık’ta Sadık Bana ve videoda gözüken 12 kişinin tutuklandığı, Instagram hesabının ve videoların silindiği haberleri geldi. İranlı amigonun hesabında “Bu sayfa suç içeriği oluşturduğu için kapatılmıştır. Kişi hakkında işlem başlatılmıştır” yazıyordu.

Amigonun dansı İran’ı karıştırdı

KÖTÜ MUAMELE İDDİASI

NYT’a konuşan bir kaynağa göre gözleri bağlanan, dayak atılan bu kişilere bir daha halka açık yerde şarkı söyleyip dans etmeyeceklerine dair belge imzalatıldı. Birkaç saat gözaltında tutulan Sadık Bana da hükümete karşı eylemde bulunmakla suçlandı. Tutuklama haberi konuyu daha da ilginç bir hale getirdi. DJSonami’nin videosu milyonlarca kez izlendi.

MİLLİ KAHRAMAN GİBİ

Tepkiler üzerine yönetim geri adım atmak zorunda kaldı. Reşt’in bağlı olduğu Gilan eyaleti bir açıklama yaparak Sadık Bana’nın hiç tutuklanmadığını belirtti. Instagram hesabı dans ve şarkı videolarıyla geri döndü. Yerel medya ülkeyi karıştıran bu amigonun peşine düşerken o da hiç tutuklanmadığını söyledi. Instagram’daki takipçi sayısı ise bir milyonu aştı.

Haberin Devamı

Amigonun dansı İran’ı karıştırdı

NEŞELENDİRMEK İSTEDİM

İRAN’da neredeyse milli kahraman haline gelen Sadık Bana, yerel televizyona yaptığı açıklamada “Dans etmemin nedeni insanları neşelendirmek için. İnsanların mutlu olmasını ve ruh hallerinin değişmesini istiyorum” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!