Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Genscher öldü

Güncelleme Tarihi:

Almanyanın eski Dışişleri Bakanı Genscher öldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2016 13:34

Almanya'da en uzun süre dışişleri bakanlığı yapan isim olarak tarihe geçen Hans-Dietrich Genscher, 89 yaşında öldü.

Haberin Devamı

Almanya'nın eski başkenti Bonn'da bulunan Genscher'in bürosundan yapılan açıklamada eski Dışişleri Bakanı'nın dün, kalp yetmezliğinden hayatını kaybettiği bildirildi.İki Almanya’nın birleşmesinin baş aktörlerinden Hans Dietrich Genscher, 89 yaşında kalp yetmezliğinden öldü. Genscher, Almanya’nın en uzun dönem dışişleri bakanı ve ülkenin dış politikasının mimarıydı.

1974-1992 yılları arasında aralıksız Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Hans Dietrich Genscher, Almanya’nın şimdiye kadar en uzun dönem Dışişleri Bakanı olarak da tarihe geçti.

Almanyanın eski Dışişleri Bakanı Genscher öldü

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hans-Dietrich Genscher

Alman dış politikasının ve iki Almanya’nın birleşmesinin mimarı Genscher, kariyerinin en heyecan verici dönemini 1989 yılı olarak nitelemişti.

1989 Eylül’ünde binlerce Doğu Alman vatandaşı Batı’ya geçmek için Prag ve Varşova’da Alman Büyükelçiliklerine sığındı. Dışişleri Bakanı Genscher, Doğu Almanya hükümetiyle sıkı bir pazarlıktan sonra, kalp rahatsızlığına rağmen Prag’a giderek, kendisini büyükelçilik alanında bekleyen binlerce sığınmacı Doğu Almana Elçilik Balkonu’ndan seslendi. 

Genscher, Doğu Alman sığınmacıların Batı’ya geçeceklerine izin verildiği müjdesini verirken cümlesini tamamlayamadı.

Genscher’in, “Buraya size haber vermeye geldik. Çıkışınıza...” cümlesinden sonraki sözleri kalabalığın sevinç çığlıkları arasında kaybolup gitti.

Bu olay aslında Berlin Duvarı’nın yıkılmasının da başlangıcı oldu. Kısa bir süre sonra 9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı yıkıldı.

Genscher, Berlin Duvarı’nın yıkılışını “O kadar heyecan vericiydi ki, tüm gece gözüme uyku girmedi” diye ifade etti. Genscher’in kariyerinin en zor anı ise 1972’de İçişleri Bakanıyken Münih Olimpiyatlarında İsrailli sporcuların rehin alınması oldu. 

Haberin Devamı

DOĞU’DAN KAÇTI

Babası hukukçu, annesi bir çiftçi kızı olan Hans Dietrich Genscher, eski Doğu Almanya’daki Halle kentine yakın Reideburg’ta 1927’de doğdu. Burada hukuk okudu. 1952 yılında Doğu’dan Batı’ya kaçan Genscher, aynı yıl Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi oldu ve siyasete atıldı.

Almanyanın eski Dışişleri Bakanı Genscher öldü

Türkiye Cumhuriyeti 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel veHans-Dietrich Genscher (sağda)

1974-1985 yılları arasında FDP’nin Genel Başkanı olarak seçimlerde partisinin koalisyonlar için kilit parti çıkmasını sağladı.

Hans Dietrich Genscher hem SPD’li başbakanlar Willy Brandt ve Helmut Schmidt, hem de Hıristiyan Demokrat başbakan Helmut Kohl döneminde bakan ve başbakan yardımcılığı yaptı.

Almanya'nın eski dışişleri bakanlarından  Guido Westerwelle de 18 Mart'ta hayatını kaybetmişti.    

    

              

 

BAKMADAN GEÇME!