Genscher’i de kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Genscher’i de kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2016 15:38

Bundan yaklaşık iki hafta önce Almanya’nın eski Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, uzun süredir çektiği lösemiyi yenemeyip yaşamını yitirmişti. Cumartesi günü Köln’de düzenlenecek törenle toprağa verilecekti. Daha Westerwelle toprağa verilmeden, kendisinden önceki dönemlerde Almanya’nın yıllarca Dışişleri Bakanlığını yapan Hans-Dietrich Genscher’in ölüm haberi geldi.

Haberin Devamı

 

Genscher tam 89 yaşındaydı. Eski Doğu Almanya sınırları içinde kalan Halle kentinde dünyaya gelmiş, 1927 yılında.İkinci Dünya Savaşı’nın son yıllarında Alman ordusuna katılmış.Önce Amerikalılara, sonra da İngilizlere esir düşmüş.Savaştan sonra bir süre inşaatlarda işçi olarak çalışmış.Ama işçi kalmak istememiş.

Genscher’i de kaybettik

Leipzig Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi yapıp avukat olmuş.Willy Brandt’ın başbakanlığında Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hür Demokrat Parti’nin (FDP) 1969 yılında oluşturduğu koalisyon hükümetinde Federal İçişleri Bakanı olarak görev almış.

1974 yılında Federal Dışişleri Bakanı oldu.Bu görevi gönüllü olarak istifa ettiği 1992 yılına kadar aralıksız olarak sürdürdü.Tam 18 yıl boyunca.

Haberin Devamı

Hans-Dietrich Genscher’le hem Bonn’da Dışişleri Bakanı iken hem de emekli olduktan sonra Berlin’de söyleşi yaptım.

Bonn’daki bir toplantıdan sonra “Türkiye yıllar önce Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik başvurusunda bulundu. Niye hala kapıda bekletiliyor?” soruma, “Türkiye’ye yıllar önce tam üye olma perspektifi verildi. Türkiye’ye verilen sözde durulmalı” demişti.

Genscher, o günlerde Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olup olmadığı yönündeki tartışmaları çok saçma bulduğunu da söylemişti.

Görevi bıraktıktan yıllar sonra Berlin’de yaptığımız bir söyleşide Genscher’e, Almanya’nın bugün olduğu gibi o günlerdeki Başbakanı Angela Merkel ile Fransa’nın o dönemdeki Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesi önerisi hakkında ne düşündüğünü de sormuştum.Yanıtı çok açıktı.

“Türkiye ile dönemin Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında imzalanan Ortaklık Sözleşmesi’nde Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) politikacıların imzası vardır. Dönemin CDU’lu Başbakanı Konrad Adenauer de, Avrupa Komisyonu’nun ilk Hırisityan Demokrat Başkanı Walter Hallstein da Türkiye’nin şu anda AB’ye dönüşen AET’te yerini almasına tam destek vermişlerdir.”

1974-1985 yılları arasında Almanya’da Liberaller olarak bilinen FDP’nin Genel Başkanlığını da yapan Genscher, hep Türkiye’nin Batı ile Doğu arasında bir kültür köprüsü olduğunu savundu. Türk misafir işçiler ile onların çocukları ve torunlarının Almanya’nın bugünkü refah düzeyine ulaşmasında inkar edilmez katkıları olduğunu da.



BAKMADAN GEÇME!