Almanya’da havalimanlarında ulaşımı felç eden grevler başladı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da havalimanlarında ulaşımı felç eden grevler başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2024 12:23

Birleşik Hizmet Sendikası’nın (ver.di) çağrısı üzerine yaklaşık 25 bin güvenlik personeli iş bırakma eylemi yaptı. Grevlerden 200 bin yolcunun etkilenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

İşverenle ücret artışları konusunda anlaşamayan Ver.di, 11 büyük havalimanında çalışan yaklaşık 25 bin güvenlik personeline grev çağrısı yaptı. Almanya Havaalanı Birliği (ADV) tam gün sürecek grev nedeniyle yaklaşık 1100 uçuşun iptal edildiğini ya da gecikeceğini, bu iptal ve ertelemelerden ise yaklaşık 200 bin yolcunun etkileneceğini açıkladı.

Ver.di, bazı diğer taleplerinin yanı sıra, ülke çapında yaklaşık 25 bin çalışan için daha yüksek maaşlar talep ediyor. Türk Hava Yolları’nın (THY) da grevlerin yaşandığı havalimanlarındaki bazı Almanya-Türkiye seferleri iptal edildi.

‘NEREDE GREV VAR?’

Grevler, Frankfurt, Hamburg, Bremen, Berlin, Leipzig, Düsseldorf, Köln, Hannover, Stuttgart, Erfurt ve Dresden havalimanlarında gerçekleşiyor. Uçuşların önemli bölümünü iptal eden Lufthansa, buralarda uçağa erişimin mümkün olmayacağını, ancak greve katılmayan Münih ve Nürnberg havalimanlarında seferlerin devam edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bu iki havalimanındaki havacılık güvenliği personeli, farklı bir toplu iş sözleşmesine sahip olduğu için grevlere katılamadı. Berlin, Hamburg ve Stuttgart gibi bazı havalimanları tüm kalkışları iptal ederken, Düsseldorf ve Köln bazı operasyonları sürdürme kararı aldı. Köln/Bonn’da iş bırakma eylemleri gece uçuşlarının yasaklanmadığı çarşamba akşamı saat 21.00’de başladı.

Ver.di temsilcisi Özay Tarım, yaptıkları grevle işverene net bir sinyal vermek istediklerini söyledi. İşverenlerin şimdiye kadar müzakerelerde ‘kabul edilemez’ bir tutum sergilediklerini belirten Tarım, “Müzakere masasında nihayet ilerleme kaydedebilmemiz için şimdi çalışanlarla birlikte işverenlere baskı yapacağız” dedi.

Özay Tarım, Köln’deki grevlere katılımın yüzde 100 olduğunu ifade etti. Frankfurt ve Düsseldorf’ta da grevler gece 24.00’ta başladı. Lufthansa, iptal edilen seferler için 8 Şubat’a kadar ücretsiz yeniden rezervasyon imkânı sunuyor. Almanya iç hat uçuşlarında seyahat eden yolcular, uçuşlarının gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın biletlerini ücretsiz olarak bir tren bileti ile değiştirebilecek.

Haberin Devamı

‘BUNA BİR SON VERİLMELİ’

ADV Genel Müdürü Ralph Beisel, sendikanın eylemlerini sert bir dille eleştirdi. Beisel, “Havaalanları bu anlaşmazlığın tarafı değil, ancak bir kez daha çıkar çatışmasının mekânı haline geliyor. ADV, Ver.di’yi müzakere masasında bir çözüm aramaya çağırmaktadır. Yolcuların güvenilir bir ulaşıma ihtiyacı var. Almanya’da neredeyse her gün hareketliliğe ve ekonomiye zarar veren grev duyuruları görüyoruz. Buna bir son verilmeli” dedi.

Ver.di, saat başına 2.80 Euro daha fazla ücret, daha yüksek prim ve fazla mesainin ilk saatinden itibaren fazla mesai primi talep ediyor. Yeni toplu iş sözleşmesi bir yıl süreyle geçerli olacak. Hâlihazırda en düşük ücret grubundaki güvenlik asistanları saat başına 20.60 Euro kazanıyor ve bu da aylık 160 çalışma saati için 3 bin 300 Euro’nun biraz altında brüt maaş anlamına geliyor. Buna ek olarak gece vardiyası, pazar günleri ve resmi tatillerin yanı sıra fazla mesai için de ikramiyeler bulunuyor.

Haberin Devamı

Ver.di, talebin enflasyon nedeniyle satın alma gücündeki kaybı dikkate aldığını ve buna göre bir ücret artışı içerdiğini açıkladı. Federal Havacılık Güvenliği Şirketleri Birliği (BDLS) ise bu yıl için yüzde 4 ve gelecek yıl için yüzde 3 daha fazla ücret teklif etti. Buna ek olarak fazla mesai primlerinin de eskisinden daha erken ödenmesi teklif edildi. BDLS sözcüsü, Ver.di’nin taleplerinin sadece bu yıl için 250 milyon Euro’luk ek maliyet getirdiğini söyledi. Ücret görüşmeleri 6 ve 7 Şubat tarihlerinde Berlin’de devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!