Almanya’da 4 adaylı cumhurbaşkanı seçimi

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da 4 adaylı cumhurbaşkanı seçimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2017 09:40

Almanya pazar günü 12’nci cumhurbaşkanını seçecek. Dört adayın yarışacağı seçimde oy kullanacak bin 260 delegeden 22'si Türkiye kökenli.

Haberin Devamı

ESKİ Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier (61), Sol Parti adayı Prof. Dr. Christoph Butterwegge (66), AfD adayı Albrecht Glaser (75) ve Bavyera Hür Seçmenler adayı Alexander Hold (54), pazar günü Almanya’nın 12’nci cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. Steinmeier’i SPD ile birlikte koalisyon ortakları CDU/CSU destekliyor. Yeşiller'in de Steinmeier’e oy vermesi bekleniyor. Steinmeier'in ilk turda gerekli çoğunluğu alıp Almanya'nın yeni cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Almanya’da 4 adaylı cumhurbaşkanı seçimi

Seçimde Federal Meclis milletvekilleriyle birlikte 16 eyalet meclisinin belirlediği Federal Meclis milletvekili sayısı kadar, yani 630 delege de oy kullanacak. Yeni cumhurbaşkanını, bin 260 delegenin oyu belirleyecek.

Haberin Devamı

Almanya’da 4 adaylı cumhurbaşkanı seçimi

ENVER ŞİMŞEK’İN KIZI
Delegeler arasında 22 Türkiye kökenli de bulunuyor. 11'i Federal Meclis milletvekili, 11'i de eyalet meclislerin görevlendirdiği Türkiye kökenli delegeler arasında tanıdık isimler var. Yazar Feridun Zaimoğlu, oyuncu Renan Demirkan, Baden Württemberg Meclis Başkanı Muhterem Aras, Maksim Gorki Tiyatrosu’nun Sanat Yönetmeni Şermin Langhoff ve NSU'nun ilk kurbanı Enver Şimşek'in kızı Semiya Şimşek de seçimde oy kullanacak.

Almanya’da 4 adaylı cumhurbaşkanı seçimi

ÜNLÜLER DE SEÇİYOR
Delegelerin bazıları kamuoyunun yakından tanıdığı isimler. Bir dönem Fenerbahçe’de de teknik direktörlük yapan Alman milli takımının patronu Joachim Löw de delege. Löw, Yeşiller Baden Württemberg Eyalet delegesi olarak belirlendi. Seçimde oy kullanacak ünlülerden bazıları şunlar:
Kadın futbol hakemi Bibien Steinhaus, müzisyen Peter Maffay, oyuncu İris Berben, Axel Springer yayınevi sahibi Friede Springer, yazar Anna Seidl ve komedyen Carolin Kebekus.

Haberin Devamı

EN ÇOK DELEGE CDU’DAN

Seçimde en çok delegesi bulunan parti CDU. CDU'nun toplam delege sayısı 428. SPD’nin delege sayısı 384. Yeşiller'in 147, CSU'nun 11, Sol Parti'nin 95, FDP’nin 36, AfD'nin 35, Korsanlar Partisi'nin 11, Bavyera Hür Seçmenlerin 10, bir bağımsız milletvekili, birer delege de bağımsız olarak Brandenburg ve Schleswig Holstein Eyalet Meclisi'ni temsil edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!