Almanya Schengen sınırlarındaki kontrollerin uzatılmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya Schengen sınırlarındaki kontrollerin uzatılmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 15:07

Almanya, Schengen ülkelerindeki sınırlarda 12 Mayıs'ta sona erecek kontrollerin devam ettirilmesini istiyor.

Haberin Devamı

Türkiye ile yapılan anlaşma sonrası mülteci sayısında büyük oranda düşüş meydana gelmesine rağmen Almanya, Avrupa Birliği (AB) sınırlarında kontrollerin sürmesinden yana.

Alman hükümeti diğer beş üye ülkeyle birlikte Brüksel'e başvurarak var olan sınır kontrollerinin altı ay daha uzatılmasını istedi.

ALTI ÜLKE İSTİYOR

Almanya ile birlikte Schengen Bölgesinde sınır kontrollerinin bu yılın Kasım ayı ortalarına kadar sürmesini isteyen ülkeler şunlar: Avusturya, Fransa, Belçika, Danimarka ve İsveç.

AB Komisyonu'na altı ülkenin içişleri bakanlarının imzasıyla yapılan ortak başvuruda, Avrupa'nın güvenliği için sınır kontrollerinin gerekli olduğu belirtildi. Ortak başvuruda ayrıca, kamu düzeni ve güvenliği için ciddi risklerin bulunduğuna vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Balkan ülkeleri üzerinden Avrupa'ya gelen sığınmacı sayısının büyük ölçüde azalmasına rağmen durumun her an değişebileceği de başvuruda belirtildi. Sınır kontrollerinin herhangi bir değişiklik durumunda çabuk reaksiyon göstermek amacının güttüğü de gerekçe olarak gösterildi.

12 MAYIS'TA SONA ERİYOR

Sekiz aydan beri sürdürülen sınır kontrollerinin süresi 12 Mayıs'ta sona eriyor. Komisyon yarın yapacağı toplantıda altı ülkenin kontrol süresinin altı ay daha uzatma talebini görüşüp karara alması bekleniyor.

Mart ayında toplanan AB üye ülkelerin içişleri bakanları, sınır kontrollerinin 2016 yılının sonuna kadar tamamen kaldırmayı prensip olarak kararlaştırmıştı.

Başbakan Angela Merkel de hafta sonu yayınladığı video mesajında Almanya'nın sınırlarının güvenliğini sağlamaya yönelik mesajlar vermişti. Merkel, video mesajında ayrıca dolaşım özgürlüğüne de vurgu yapmıştı.

 

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!