Alman SPD lideri Lars Klingbeil: Türkiye küresel bir oyuncu

Güncelleme Tarihi:

Alman SPD lideri Lars Klingbeil: Türkiye küresel bir oyuncu
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 07:00

Türkiye’de deprem bölgesi dahil temaslarda bulunan Almanya’nın iktidar partisi SPD’nin Genel Başkanı Lars Klingbeil, Hürriyet’e yaptığı açıklamada Türkiye’nin küresel bir oyuncu olduğunu, Almanya’nın işbirliğini yeni bir zemine oturtması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMAN medyasında zaman zaman ‘gölge dışişleri bakanı’ olarak anılan Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Lars Klingbeil geçen hafta SPD Başkan Yardımcısı Serpil Midyatlı ve Federal Meclis SPD Dış Politika Sözcüsü Nils Schmid ile Türkiye’ye yaptığı ziyareti Hürriyet’e değerlendirdi. Deprem öncesi planlanan bu ziyarette CHP ve HDP liderleriyle de görüşen Klingbeil, soruları şöyle yanıtladı:

FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPTIK

- Türkiye ziyaretinizin sebebi neydi?

Birkaç ay önce, parti lideri olarak, kardeş partilerimiz CHP ve HDP’ye yapacağım ilk ziyaret için Türkiye’ye gitmeye karar verdim. Yakın bir fikir alışverişi benim için önemli. Türkiye ve Suriye’de meydana gelen korkunç deprem, bu seyahatin benim için özel bir anlam kazanmasına neden oldu. Almanya olarak nerelere destek verebileceğimizi bizzat yerinde görmek istedim. Deprem Almanya’da büyük bir endişe ve yardım isteğini tetikledi.

Haberin Devamı

MİSAFİRPERVERLİK ETKİLEDİ

- Nurdağı deprem bölgesini ziyaret ettikten sonra izlenimleriniz neler?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Nurdağı’ndaydım. Almanya’nın ve SPD’nin bu felaketle mücadelede Türkiye’yi desteklemek için mümkün olan her şeyi yapmaya devam edeceği sözünü verdim. Örneğin, yeniden yapılanma için Türkiye’ye şehir planlama uzmanları göndermek istiyoruz. Bu konuyu İmar Bakanı Klara Geywitz ile birlikte ele alacağım. Bende kalıcı bir etki bırakan şey, Nurdağı’ndaki insanların büyük misafirperverliği oldu. Her şeylerini kaybetmiş olmalarına rağmen bizi kollarını açarak karşıladılar, kahve ve çay içmek için çadırlarına davet ettiler. SPD üyelerimizin desteğiyle, bir kez daha Nurdağı’na, çadır kampında bir anaokulu inşa etmek için kullanılabilecek hedefli bağışlar göndereceğiz.

İYİLEŞTİRMEYE KARARLIYIM

- Türkiye ile Almanya arasındaki mevcut ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

İki ülke, çok sayıda insani ilişkilerle birbirine çok yakın. Ekonomik olarak da Türkiye bizim için önemli bir ticaret ortağı. Siyasi olarak, açıkça söylemek gerekirse, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin daha zor olduğunu düşünüyorum. En azından SPD lideri olarak bunu iyileştirmeye kararlıyım. SPD lideri en son 10 yıl önce, 2013 yılında Türkiye’ye gelmişti. O zaman (genel başkan) Sigmar Gabriel’di. Bu çok uzun bir süre. Türkiye önemli bir ülke, küresel bir oyuncu ve jeopolitik olarak Avrupa için önemli bir oyuncu. Almanya olarak işbirliğimizi yeni bir zemine oturtmamız iyi olur.    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!