Alman meclisi çifte vatandaşlığı kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Alman meclisi çifte vatandaşlığı kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2024 07:00

Almanya’da Federal Meclis, çifte vatandaşlık yasasını onayladı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin hazırladığı, “Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu” başlıklı tasarı, dün 234’e karşı 382 oyla onaylandı.

Haberin Devamı

Ülkedeki aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin göçmenleri sınır dışı etme planları yaptığının ortaya çıktığı bir dönemde geçirilen yasa, Türkler dahil göçmenler tarafından yıllardır bekleniyordu. 

GERİYE DÖNÜK HAK

Yeni yasa kapsamında, Alman vatandaşlığına geçiş için ülkede ikamet edilmesi gereken süre 8 yıldan 5 yıla iniyor. Özel entegrasyon başarıları durumunda 3 yıl sonunda bile Alman vatandaşlığına başvurmak mümkün olacak. Özellikle Almanya’da yaşayan Türk toplumunu yakından ilgilendiren gelişme ise çoklu vatandaşlığa imkân tanınması. Alman vatandaşlığına geçecek bir kişi Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmayacak. Aynı şekilde önceki dönemde Alman vatandaşlığına geçtikten sonra Türk vatandaşlığını kaybedenler de yeniden Türk vatandaşı olabilecek. Yasanın şubat veya mart ayında Eyaletler Meclisi’nde ele anılıp ikinci onayı aldıktan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

SİCİLLERİNE BAKILACAK

Ancak vatandaşlık için bir ön koşul getirildi. Alman vatandaşı olacaklar Anayasa’nın özgür demokratik temel düzenine bağlı olduklarını beyan edecekler. Yasa “Yahudi karşıtı, ırkçı veya diğer insanlık dışı eylemlerin” Anayasa’nın insan onuru güvencesiyle bağdaşmadığını ve özgür demokratik temel düzenini ihlâl ettiğinin ifadesini açık hale getirecek ve başvuranların bu konuda bir sicilleri olup olmadığı kontrol edilebilecek. 

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!