Alman hükümetinden Türkiye’ye ‘idam’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Alman hükümetinden Türkiye’ye ‘idam’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 13:06

Alman Hükümeti’nin sözcüsü Steffen Seibert, Türkiye’deki gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı. Türkiye’nin idam cezasını yeniden getirmesi halinde ‘AB üyesi olamayacağını’ belirten Seibert şöyle dedi:

Haberin Devamı

“TÜRKİYE’den hafta sonu gelen bazı açıklamalar gerçekten endişe uyandırıyor. Biz Türkiye’de bu konuda iç tartışmaların nasıl gelişeceğini bekliyoruz. Almanya ve AB ülkelerinin bu konuda tavrı gayet açık. Biz idam cezasını mutlak surette reddediyoruz. İdam cezası bulunan bir ülke, AB üyesi olamaz. İdam cezasının Türkiye’de yeniden yasalaşması AB müzakerelerinin sonu anlamına gelir. Ayrıca Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 13’üncü karma protokolünü imzaladı ve onayladı. Bu anlaşmayı imzalayan Türkiye, diğer ülkeler gibi idam cezasının tamamıyla kaldırılmasını güvence altına almıştır.”

ÇOK ÇİRKİN SAHNELER GÖRDÜK
“AB bir değerler topluluğu. AB, idam cezasının bu değerlerin dışında olduğu konusunda görüş birliğine varmış bir değerler topluluğu. Hiçbir şartta kabul edilemeyeceği ve kategorik olarak reddedileceğinde anlaşmaya varmış. Bu nedenle idam cezasının yeniden uygulamaya konulması böyle bir ülkenin AB üyesi olamayacağı anlamına gelir. Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından birkaç saat sonra askerlere karşı intikam ve keyfi, çok çirkin sahneler gördük. Böyle bir şey kabul edilemez. Darbe girişiminden bir gün sonra 2 bin 500 yargıcın görevden alınması da çok ağır soruları ve endişeleri gündeme getiriyor. Türk devletinin ve yargısının darbe girişimi sorumlularına hesap sormasını herkes anlayışla karşılar. Ama hukuk devleti ve orantıyı koruyarak. Türkiye AB’ye aday ülke. Sadece bu bile Türkiye’yi hukuk devleti ve insan hakları prensiplerine uymayı yükümlü kılıyor.”

VİZE MÜZAKERESİ DEVAM EDİYOR
Hükümet sözcüsü Seibert, “Türkiye’ye vize serbestisi yeni gelişmeler nedeniyle gündemden kalkacak mı?” sorusuna, Türkiye’nin şartları henüz yerine getirmediğini ve bu konu üzerine müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

TELEFONLA GÖRÜŞMEDİLER
Steffen Seibert, darbe girişiminden sonra Başbakan Merkel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefonla görüşmediğini, ancak hem başbakanlık yetkililerinin hem de Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’de başbakanlık yetkilileri ve Dışişleri Bakanı’yla görüştüğünü açıkladı.
Savunma Bakanlığı sözcüsü ise İncirlik’teki Alman askerlerin durumuyla ilgili gelen bir soruya, olayın giderek yatıştığını ve Tornadoların İncirlik Üssü’nden keşif uçuşlarına yeniden başladığını açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!